Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 120 ml wrzącej wody,
- 1 płaska łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- 200 g kiełbasy,
- 100 g wędzonego boczku,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 duża cebula,
- 4 pieczarki lub inne grzyby,
- pół łyżeczki majeranku,
- szczypta ostrej papryki,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Łazanki z kapustą sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale spokojnie możesz je też podać jako osobne danie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybsze, jeśli zdecydujesz się użyć gotowych łazanek. My polecamy jednak przygotowanie własnego makaronu – szczególnie, jeśli zostało ci trochę ciasta po lepieniu pierogów lub po prostu masz ochotę upichcić coś pysznego ;)
To danie możesz przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej – w tej drugiej boczek i kiełbasę możesz zastąpić smażonym wędzonym tofu, które wcześniej trzeba pokroić w kostkę. Doda ono pysznego, wędzonego smaku, który może zmylić każdego mięsożercę! Jak przygotować łazanki z kapustą?
- Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól i stopniowo dolewaj wrzątku, cały czas mieszając masę drewnianą łyżką.
- Wyrób ciasto na stolnicy, a następnie bardzo cienko rozwałkuj. Placek powinien mieć grubość ok. 1 mm.
- Zwiń ciasto w rulon i pokrój w ok. 1 cm plastry. Te następnie pokrój w kwadraciki.
- Zagotuj wodę w garnku. Dodaj sól i ugotuj makaron do miękkości.
- Kapustę kiszoną ugotuj z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, aż całkowicie zmięknie. Odcedź, wyjmij przyprawy.
- Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w ćwierćplastry kiełbasę. Dodaj poszatkowaną cebulę.
- W garnku połącz kapustę, mięso z cebulą oraz łazanki. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem, lekko pogrzej. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z makaronem:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Makaron z kurczakiem i brokułami