Łazanki z kapustą. Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu

Łazanki z kapustą warto jeść nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Są banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Urszula Wilczkowska / 09.01.2020 10:49
DRUKUJ PRZEPIS
Łazanki z kapustą. Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 ml wrzącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Dodatkowo:

  • 200 g kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 4 pieczarki lub inne grzyby,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Łazanki z kapustą sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale spokojnie możesz je też podać jako osobne danie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybsze, jeśli zdecydujesz się użyć gotowych łazanek. My polecamy jednak przygotowanie własnego makaronu – szczególnie, jeśli zostało ci trochę ciasta po lepieniu pierogów lub po prostu masz ochotę upichcić coś pysznego ;)

To danie możesz przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej – w tej drugiej boczek i kiełbasę możesz zastąpić smażonym wędzonym tofu, które wcześniej trzeba pokroić w kostkę. Doda ono pysznego, wędzonego smaku, który może zmylić każdego mięsożercę! Jak przygotować łazanki z kapustą?

  1. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól i stopniowo dolewaj wrzątku, cały czas mieszając masę drewnianą łyżką.
  2. Wyrób ciasto na stolnicy, a następnie bardzo cienko rozwałkuj. Placek powinien mieć grubość ok. 1 mm.
  3. Zwiń ciasto w rulon i pokrój w ok. 1 cm plastry. Te następnie pokrój w kwadraciki.
  4. Zagotuj wodę w garnku. Dodaj sól i ugotuj makaron do miękkości.
  5. Kapustę kiszoną ugotuj z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, aż całkowicie zmięknie. Odcedź, wyjmij przyprawy.
  6. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w ćwierćplastry kiełbasę. Dodaj poszatkowaną cebulę.
  7. W garnku połącz kapustę, mięso z cebulą oraz łazanki. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem, lekko pogrzej. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z makaronem:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Makaron z kurczakiem i brokułami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA