Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię

Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
/ 22.11.2019 08:12
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1kg filetów rybnych (np. miruna, mintaj, dorsz),
  • 5 kawałki papryki konserwowej,
  • 4 średniej wielkości ogórki konserwowe,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: kawałki 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę.

Ciasto:

  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka mąki.

Zalewa:

  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 6 łyżek octu,
  • 8 łyżek ketchupu,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:

Połączenie delikatnej ryby (najlepiej miruny, mintaja, dorsza) oraz słodko-kwaśnej zalewy pomidorowej sprawdzi się jako przystawka lub niecodzienne danie obiadowe.

Ryba po japońsku to daleka kuzynka ryby po grecku, mniej od niej popularna, ale coraz częściej pojawiająca się na wigilijnym stole jako prawdziwy przysmak. Warto znać przepis.

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotuj ciasto z mąki, wody i jajek.
  3. Rybę namaczaj w cieście i smaż na oleju na patelni przez ok. 3 minuty z każdej ze stron. 
  4. Na niewielkiej ilości oleju na osobnej patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka.
  5. Paprykę i ogórki pokrój w paski i dodaj do cebuli - podsmaż je razem.
  6. Do miski wlej składniki zalewy, czyli ocet, koncentrat pomidorowy, olej, przyprawy, wodę oraz cukier w dowolnej kolejności - wymieszaj i dodaj do warzyw na patelni. Podduś wszystko razem.
  7. Kiedy sos będzie gotowy, na talerzu ułóż rybę, zalej pomidorowym wypełnieniem, znowu rybę i znowu sos, aby powstały warstwy. 
  8. Całość wstaw do lodówki - może spokojnie poczekać nawet dobę, aż pojawi się na stole. Na ciepło także smakuje wyśmienicie. 

Inne potrawy na Boże Narodzenie: Minimum wysiłku, maksimum efektu: tatar ze śledziaKarp na szaro - przedwojenna recepturaMintaj pieczony - zdrowy i szybki przepis na rybę

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA