Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju
- 2 szklanki ciepłej wody
- sól
Na farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 30 dag suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- masło do podsmażenia cebuli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić pierogi na Wigilię!
- Grzyby opłucz dokładnie, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na noc.
- W tej samej wodzie ugotuj je (około 10-15 minut), wyjmij i drobno posiekaj. Wodę zostaw.
- Kapustę odciśnij lekko z płynu (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać zimną wodą), posiekaj.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor, przełóż do garnka, dodaj kapustę i grzyby, zalej całość wodą z grzybów i duś na małym ogniu, aż cała woda się wygotuje.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
- Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj około 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką.
- Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
- Gotuj w osolonej wodzie około 3-5 minut.
- Podawaj z podsmażoną na złoty kolor cebulą.