Kompot z jabłek lub gruszek świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli lubisz aromat przypraw korzennych, dodaj do niego odrobinę mielonego cynamonu (lub kawałek laski), a także kilka goździków. Koneserzy wytrawnych smaków, chętnie dorzucają do kompotu z jabłek również gwiazdkę anyżu, która nadaje mu zupełnie nietypowy posmak.
Przepis na kompot z jabłek lub gruszek
Składniki:
- 50 dag jabłek lub gruszek,
- 500 ml wody,
- 10-15 dkg cukru (zależnie od tego, czy używasz owoców kwaśniejszej, czy słodszej odmiany),
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
- Cytrynę wyszoruj, wyciśnij z niej sok i odstaw. Skórkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Wodę zagotuj z cukrem i skórką cytrynową.
- Jabłka lub gruszki umyj, obierz, poprzekrawaj na połówki, usuń gniazda nasienne.
- Pokrój na mniejsze cząstki, włóż do przygotowanego syropu i gotuj przez ok. 3-5 minut.
- Kompot z jabłek lub gruszek serwuj na zimno lub ciepło.
Sprawdź więcej przepisów na przetwory:
Ogórki korniszony - przepis
Fasolka szparagowa na zimę - przepis
Przetwory z jagód - 8 przepisów
Dżem z jagód - przepis
Pikle z ogórków - przepis
Dżem z czerwonej porzeczki - 3 przepisy
Sok z czarnej porzeczki - 3 przepisy
Dżem agrestowy - przepis
Konfitura z agrestu i kiwi - przepis