kompot z jabłek fot. Adobe Stock

Kompot z jabłek lub gruszek - prosty przepis

Kompot z jabłek lub gruszek zaserwowany na zimno, sprawdzi się w upalny dzień. W wersji na ciepło, rozgrzeje podczas chłodów. Potrzebujesz 50 dag owoców i 10-15 dag cukru - ilość zależna od upodobań.
Weronika Kwaśniak / 23.07.2020 12:51
kompot z jabłek fot. Adobe Stock

Kompot z jabłek lub gruszek świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli lubisz aromat przypraw korzennych, dodaj do niego odrobinę mielonego cynamonu (lub kawałek laski), a także kilka goździków. Koneserzy wytrawnych smaków, chętnie dorzucają do kompotu z jabłek również gwiazdkę anyżu, która nadaje mu zupełnie nietypowy posmak.

Przepis na kompot z jabłek lub gruszek

Składniki:

  • 50 dag jabłek lub gruszek,
  • 500 ml wody,
  • 10-15 dkg cukru (zależnie od tego, czy używasz owoców kwaśniejszej, czy słodszej odmiany),
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę wyszoruj, wyciśnij z niej sok i odstaw. Skórkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Wodę zagotuj z cukrem i skórką cytrynową.

  1. Jabłka lub gruszki umyj, obierz, poprzekrawaj na połówki, usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrój na mniejsze cząstki, włóż do przygotowanego syropu i gotuj przez ok. 3-5 minut.
  3. Kompot z jabłek lub gruszek serwuj na zimno lub ciepło.

Sprawdź więcej przepisów na przetwory:
Ogórki korniszony - przepis
Fasolka szparagowa na zimę - przepis
Przetwory z jagód - 8 przepisów
Dżem z jagód - przepis
Pikle z ogórków - przepis
Dżem z czerwonej porzeczki - 3 przepisy
Sok z czarnej porzeczki - 3 przepisy
Dżem agrestowy - przepis
Konfitura z agrestu i kiwi - przepis

Tagi: kompot
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)