Składniki:
- spory karp lub filety z karpia,
- mąka,
- olej.
Przygotowanie:
Smażony karp to prawdziwy bożonarodzeniowy evergreen. Czy ktokolwiek wyobraża sobie świąteczny stół bez niego? Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i w jego przypadku to właśnie w prostocie tkwi cała siła. Cały sekret polega na prawidłowym sprawieniu i filetowaniu ryby. Sprawdź więc, jak przygotować karpia do smażenia.
Sam wybór karpia również nie jest bez znaczenia. Zanim pójdziesz na zakupy, dowiedz się, jak kupić najlepszego karpia. Nie musi (a z etycznego punktu widzenia nawet nie powinien) być żywy – możesz kupić nawet gotowe filety. To dobry pomysł szczególnie dla tych osób, którym robi się słabo na widok rybich wnętrzności.
Jak smażyć karpia krok po kroku?
- Rybę spraw i pokrój w dzwonka. Rybę oraz płetwy możesz zostawić do bulionu, jeśli planujesz zrobić zupę rybną lub karpia w galarecie
- Kawałki karpia dopraw solą i obtocz w mące. Kładź na mocno rozgrzanej patelni z olejem.
- Smaż najpierw koło 5 minut z jednej, a potem z drugiej strony. Następnie na każdą ze stron karpia przeznacz kolejne 3 minuty smażenia.
- Karp powinien być podawany na ciepło. Możesz podać do niego kawałki cytryny do wyciśnięcia soku, co doda mu dodatkowego smaku.
Sprawdź też inne przepisy na karpia:
Karp w galarecie
Karp na szaro – przedwojenny przepis