POLECAMY

Makowiec zawijany na cieście biszkoptowym to dla ciebie nowość? Sprawdź inne możliwości!

Makowiec zawijany to obowiązkowe ciasto, które pojawia się na świątecznym stole – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
Makowiec zawijany na cieście biszkoptowym to dla ciebie nowość? Sprawdź inne możliwości! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Makowiec zawijany przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego, krucho-drożdżowego lub biszkoptowego to tradycyjny wypiek, który pojawia się na świątecznym stole. Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji!

Makowiec z jabłkami

Oto składniki na makowiec z jabłkami:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 2 średnie jabłka
  • domowa masa makowa lub z puszki

Jak zrobić makowiec z jabłkami?

Mąkę pszenną przesiewamy dokładnie i łączymy z posiekanym masłem. Ubijamy żółtka z cukrem i dodajemy do masy. W międzyczasie wykonujemy zaczyn z drożdży, ciepłego mleka oraz odrobiny cukru. Odstawiamy na 15 minut. Następnie przekładamy do masy i dokładnie wyrabiamy z masłem. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie siekamy drobno jabłka i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy do gotowej masy makowej. Rozwałkowujemy masę i przekładamy masę makową z jabłkami. Zawijamy ciasno i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Makowiec na biszkopcie

Oto składniki na makowiec na biszkopcie:

  • 5 jaj
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki cukru
  • gotowa masa makowa z puszki lub domowa

Jak zrobić makowiec na biszkopcie?

Białka jaj ubijamy na sztywno z solą przez około 8 minut. Następnie kolejno dodajemy żółtka. Dosypujemy przesianą mąkę z cukrem partiami. Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę i pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza. Jeszcze gorący płat ciasta biszkoptowego  przekładamy masą makową i dokładnie zawijamy, gdy rolada jest jeszcze ciepła. Zawijamy w wilgotną ściereczkę i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Makowiec zawijany z gotowej masy z puszki

Oto składniki na makowiec zawijany z gotowej masy z puszki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • domowa masa makowa lub z puszki

Jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy z puszki?

Mąkę pszenną przesiewamy dokładnie i łączymy z posiekanym masłem. Ubijamy żółtka z cukrem i dodajemy do masy. W międzyczasie wykonujemy zaczyn z drożdży, ciepłego mleka oraz odrobiny cukru. Odstawiamy na 15 minut. Następnie przekładamy do masy i dokładnie wyrabiamy podlewając olejem. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Dodajemy do gotowej masy makowej. Rozwałkowujemy masę i przekładamy masę makową. Zawijamy ciasno i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)