Śledzie na Wigilię fot. Adobe Stock

Śledzie na Wigilię: 17 ponadczasowych przepisów

Śledź to wigilijna klasyka - warto postawić na świątecznym stole sałatkę śledziową, śledzia w śmietanie czy rolmopsy w zalewie octowej. Śledzie na Wigilię można też komponować z suszonymi pomidorami, jabłkami lub... rodzynkami.
Edyta Liebert / 30.11.2020 15:39
Śledzie na Wigilię fot. Adobe Stock

Zgodnie z tradycją, wigilijny stół ma być suto zastawiony, ale potrawami postnymi. Na polskich stołach królują zatem karpie i śledzie. Te drugie można podać w różnej postaci, nie konieczne tylko w occie lub oleju.

Spis treści:

  1. Sałatka śledziowa
  2. Śledzie w śmietanie z jabłkami
  3. Śledzie w oleju
  4. Rolmopsy, czyli śledzie zawijane
  5. Śledzie pod pierzynką
  6. Śledzie w oleju
  7. Śledzie z rodzynkami
  8. Śledzie w sosie musztardowym
  9. Śledzie z cebulką

Sałatka śledziowa

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 5 dużych ogórków kiszonych,
  • ½ kg świeżych filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • jabłko,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe mocz przez 2 godziny w mleku. Nie będą wtedy zbyt przesolone i zrobią się miękkie.
  2. Dokładnie umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ugotowane i odstawione ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę, tak samo pokrój ogórki.
  3. Cebule obierz, pokrój w piórka. Jabłko pokrój w grubsze paski.
  4. Filety śledziowe wyciągnij z mleka i osusz, pokrój. Wsyp wszystkie składniki do miski, dodaj olej, przyprawy. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Śledź na Wigilię sałatkafot. Adobe Stock

Śledzie w śmietanie z jabłkami

Składniki:

  • 6 matiasów,
  • 2 cebule,
  • 1 jabłko,
  • 1 szklanka śmietany,
  • sok z cytryny,
  • sól, cukier, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namaczaj kilka godzin w wodzie lub mleku. Pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny.
  2. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, oprósz solą i cukrem. Na półmisek przełóż śledzie, na nie połóż jabłko i cebulę.
  4. Śmietanę dopraw solą, pieprzem i cukrem i polej nią śledzie na Wigilię. Włóż do lodówki na kilka godzin.

Śledzie w oleju

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych,
  • 2 duże cebule,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  • olej słonecznikowy.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie i pozostaw w niej na ok. 1 godzinę.
  2. Pokrój w poprzek w paski szerokości ok. 1,5 cm. Cebule drobno posiekaj.
  3. W misce układaj naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę. Na wierzchu powinna być cebula. Wszystko zalej olejem i odstaw śledzie na Wigilię do lodówki na kilka godzin.

Rolmopsy, czyli śledzie zawijane

Składniki:

  • 10 oczyszczonych z ości filetów ze śledzi,
  • 2 cebule,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 łyżeczki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy.

Zalewa:

  • 2/3 szklanki octu,
  • 1 liść laurowy,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 1/2 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz, pokrój w półplasterki (piórka), ogórek - w słupki, a papryki - w paski.
  2. Musztardę wymieszaj z majonezem. Śledzie ułóż skórą do spodu i każdy filet posmaruj musztardą.
  3. Na środek połóż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Bardzo ciasno zwiń i zepnij wykałaczką. Ułóż w słoiku.
  4. Przygotuj zalewę: cebulę obierz i pokrój w plastry, paprykę oczyść i umyj. Ocet zagotuj z 2/3 szklanki wody, z dodatkiem pieprzu, cebuli, liścia laurowego, gorczycy, cukru i soli.
  5. Następnie przecedź i ostudź, wlej olej, wymieszaj i zalej marynatą rolmopsy. Śledzie zawijane pozostaw w chłodzie na co najmniej na 3-4 dni.
  6. Gotowe rolmopsy wyjmij z marynaty, odsącz, ułóż na półmisku, posyp ziarnkami gorczycy.

Rolmopsy śledziowefot. Adobe Stock

Śledzie pod pierzynką

Możesz wykorzystać do tej przystawki zarówno śledzie marynowane w occie, jak i te solone. W zależności od wyboru, pierzynka najczęściej jest formowana z jogurtu naturalnego i śmietany, a w cięższej i bardziej treściwej wersji z majonezem. Gotowane warzywa, w tym marchewka, pietruszka, buraki i seler mieszane są z owocami, takimi jak jabłka czy brzoskwinie. Dla złamania słodyczy, dodawane są również korniszony i marynowane pieczarki.

Zobacz: Przepis na śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynkąfot. Adobe Stock

Śledzie w oleju

Wybieraj śledzie, które mają delikatne, białe mięso – masz pewność, że są świeże i nie przeleżały zbyt długo na sklepowych półkach. Marynowane, solone lub te bez dodatków, przełóż do oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Najlepszego smaku nabiorą wtedy, gdy połączysz je z pokrojoną cebulą, pieprzem lub czosnkiem. Należy przygotować je wcześniej i zawekować w słoiku, aby nabrały aromatu.

Zobacz: Przepis na śledzie w oleju

Śledzie z rodzynkami

Jeżeli lubisz korzenne smaki, wystarczy połączyć śledzie z rodzynkami, orzechami oraz przyprawami: cynamonem, anyżem, kardamonem, a nawet kakao! Marynowane śledzie z dodatkiem piernika dobrze sprawdzą się w towarzystwie suszonych owoców. Warto wykorzystać do tego celu rolmopsy lub Bismarcki. Te formy przygotowania najlepiej sprawdzą się do podania na słodko.

Śledzie w sosie tatarskim

Wytrawne, najczęściej z pokrojoną cebulą lub czosnkiem, są krojone na mniejsze kawałki pod kątem i wymieszane z sosem musztardowym lub ułożone na jego wierzchu. Możesz przygotować go na bazie majonezu, jogurtu lub śmietany, w zależności od preferencji. Jeżeli chcesz, aby były ostrzejsze w smaku, wystarczy dodać musztardę rosyjska lub sarepską. Dla fanów śledzi na słodko, sprawdzi się miodowa lub dijon.

ZobaczPrzepis na śledzie w sosie tatarskim

Śledzie z cebulką

Uliki lub matiasy będą najlepszym wyborem. Klasycznie krojona jest biała cebula lub zielona dymka, jeżeli nie chcesz uzyskać zbyt intensywnego smaku. Jeżeli przygotowujesz je w oleju lub marynacie octowej, wystarczy zrobić je na miesiąc przed, aby uzyskać najlepsze efekty. Ten śledź na Wigilię, sprawdzi się jako przystawka do ogórków kiszonych oraz jako danie do gotowanych lub pieczonych ziemniaków.

ZobaczPrzepis na śledzie z cebulką i ogórkiem

Inne przepisy na śledzie na Wigilię: