Zgodnie z tradycją, wigilijny stół ma być suto zastawiony, ale potrawami postnymi. Na polskich stołach królują zatem karpie i śledzie. Te drugie można podać w różnej postaci, nie konieczne tylko w occie lub oleju.
Spis treści:
- Sałatka śledziowa
- Śledzie w śmietanie z jabłkami
- Śledzie w oleju
- Rolmopsy, czyli śledzie zawijane
- Śledzie pod pierzynką
- Śledzie w oleju
- Śledzie z rodzynkami
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledzie z cebulką
Sałatka śledziowa
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków,
- 5 dużych ogórków kiszonych,
- ½ kg świeżych filetów śledziowych,
- 2 cebule,
- jabłko,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe mocz przez 2 godziny w mleku. Nie będą wtedy zbyt przesolone i zrobią się miękkie.
- Dokładnie umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ugotowane i odstawione ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę, tak samo pokrój ogórki.
- Cebule obierz, pokrój w piórka. Jabłko pokrój w grubsze paski.
- Filety śledziowe wyciągnij z mleka i osusz, pokrój. Wsyp wszystkie składniki do miski, dodaj olej, przyprawy. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
fot. Adobe Stock
Śledzie w śmietanie z jabłkami
Składniki:
- 6 matiasów,
- 2 cebule,
- 1 jabłko,
- 1 szklanka śmietany,
- sok z cytryny,
- sól, cukier, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śledzie namaczaj kilka godzin w wodzie lub mleku. Pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny.
- Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę pokrój w kostkę, oprósz solą i cukrem. Na półmisek przełóż śledzie, na nie połóż jabłko i cebulę.
- Śmietanę dopraw solą, pieprzem i cukrem i polej nią śledzie na Wigilię. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Śledzie w oleju
Składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych,
- 2 duże cebule,
- świeżo mielony pieprz czarny,
- olej słonecznikowy.
Sposób przygotowania:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie i pozostaw w niej na ok. 1 godzinę.
- Pokrój w poprzek w paski szerokości ok. 1,5 cm. Cebule drobno posiekaj.
- W misce układaj naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę. Na wierzchu powinna być cebula. Wszystko zalej olejem i odstaw śledzie na Wigilię do lodówki na kilka godzin.
Rolmopsy, czyli śledzie zawijane
Składniki:
- 10 oczyszczonych z ości filetów ze śledzi,
- 2 cebule,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 łyżeczki majonezu,
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy.
Zalewa:
- 2/3 szklanki octu,
- 1 liść laurowy,
- 10 ziaren pieprzu,
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
- 1/2 łyżki oliwy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz, pokrój w półplasterki (piórka), ogórek - w słupki, a papryki - w paski.
- Musztardę wymieszaj z majonezem. Śledzie ułóż skórą do spodu i każdy filet posmaruj musztardą.
- Na środek połóż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Bardzo ciasno zwiń i zepnij wykałaczką. Ułóż w słoiku.
- Przygotuj zalewę: cebulę obierz i pokrój w plastry, paprykę oczyść i umyj. Ocet zagotuj z 2/3 szklanki wody, z dodatkiem pieprzu, cebuli, liścia laurowego, gorczycy, cukru i soli.
- Następnie przecedź i ostudź, wlej olej, wymieszaj i zalej marynatą rolmopsy. Śledzie zawijane pozostaw w chłodzie na co najmniej na 3-4 dni.
- Gotowe rolmopsy wyjmij z marynaty, odsącz, ułóż na półmisku, posyp ziarnkami gorczycy.
fot. Adobe Stock
Śledzie pod pierzynką
Możesz wykorzystać do tej przystawki zarówno śledzie marynowane w occie, jak i te solone. W zależności od wyboru, pierzynka najczęściej jest formowana z jogurtu naturalnego i śmietany, a w cięższej i bardziej treściwej wersji z majonezem. Gotowane warzywa, w tym marchewka, pietruszka, buraki i seler mieszane są z owocami, takimi jak jabłka czy brzoskwinie. Dla złamania słodyczy, dodawane są również korniszony i marynowane pieczarki.
Zobacz: Przepis na śledzie pod pierzynką
fot. Adobe Stock
Śledzie w oleju
Wybieraj śledzie, które mają delikatne, białe mięso – masz pewność, że są świeże i nie przeleżały zbyt długo na sklepowych półkach. Marynowane, solone lub te bez dodatków, przełóż do oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Najlepszego smaku nabiorą wtedy, gdy połączysz je z pokrojoną cebulą, pieprzem lub czosnkiem. Należy przygotować je wcześniej i zawekować w słoiku, aby nabrały aromatu.
Zobacz: Przepis na śledzie w oleju
Śledzie z rodzynkami
Jeżeli lubisz korzenne smaki, wystarczy połączyć śledzie z rodzynkami, orzechami oraz przyprawami: cynamonem, anyżem, kardamonem, a nawet kakao! Marynowane śledzie z dodatkiem piernika dobrze sprawdzą się w towarzystwie suszonych owoców. Warto wykorzystać do tego celu rolmopsy lub Bismarcki. Te formy przygotowania najlepiej sprawdzą się do podania na słodko.
Śledzie w sosie tatarskim
Wytrawne, najczęściej z pokrojoną cebulą lub czosnkiem, są krojone na mniejsze kawałki pod kątem i wymieszane z sosem musztardowym lub ułożone na jego wierzchu. Możesz przygotować go na bazie majonezu, jogurtu lub śmietany, w zależności od preferencji. Jeżeli chcesz, aby były ostrzejsze w smaku, wystarczy dodać musztardę rosyjska lub sarepską. Dla fanów śledzi na słodko, sprawdzi się miodowa lub dijon.
Zobacz: Przepis na śledzie w sosie tatarskim
Śledzie z cebulką
Uliki lub matiasy będą najlepszym wyborem. Klasycznie krojona jest biała cebula lub zielona dymka, jeżeli nie chcesz uzyskać zbyt intensywnego smaku. Jeżeli przygotowujesz je w oleju lub marynacie octowej, wystarczy zrobić je na miesiąc przed, aby uzyskać najlepsze efekty. Ten śledź na Wigilię, sprawdzi się jako przystawka do ogórków kiszonych oraz jako danie do gotowanych lub pieczonych ziemniaków.
Zobacz: Przepis na śledzie z cebulką i ogórkiem
Inne przepisy na śledzie na Wigilię:

Sałatka kartoflana ze śledziem - przepis składniki i przygotowanie

Śledzie w zalewie octowej - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić sałatkę ze śledziem - przepis składniki i przygotowanie

Śledzie w sosie z mlecza - przepis składniki i przygotowanie

Smażone śledzie - przepis składniki i przygotowanie

Śledź z marynowaną cebulą - przepis składniki i przygotowanie

Śledź z owocami
