4 Przepisy na śledzie

Śledzie na wigilijnym i świątecznym stole być powinny. W artykule znajdziecie kilka ciekawych przepisów na: sałatkę śledziową, śledź w śmietanie, śledź w oleju, rolmopsy.

Śledzie na wigilijnym i świątecznym stole być powinny. Ale zamiast kupować gotowych, spróbujmy przygotować je sami. Przecież to takie proste.

Zgodnie z tradycją, wigilijny stół ma być suto zastawiony, ale potrawami postnymi. Na polskich stołach królują zatem karpie i śledzie. Te drugie można podać w różnej postaci, nie konieczne tylko w occie lub oleju. Możemy je połączyć ze śmietaną, majonezem, jabłkiem a nawet rodzynkami. I choć wigilia nie jest najlepszym momentem na kulinarne eksperymenty, to jednak namawiamy na wypróbowanie różnych przepisów ze śledziem w roli głównej i przyrządzenie go na nowy sposób. Przecież śledź w formie przystawek gościć będzie z nami również na świątecznym i karnawałowym stole.

Śledzie na świątecznym stole Śledzie na świątecznym stole Śledzie na świątecznym stole

Poniżej znajdziecie kilka przepisów na zdrowy i smaczny wigilijny przysmak:

 

Sałatka śledziowa

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 5 dużych ogórków kiszonych,
  • ½ kg świeżych filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • jabłko,
  • sól pieprz,
  • olej

Śledzie na świątecznym stole

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe namaczamy na 2 godziny w mleku. Nie będą wtedy zbyt przesolone i zrobią się miękkie. Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach, uważając, aby nie uległy rozpadowi. Ugotowane i odstawione ziemniaczki obieramy i kroimy w grubą kostkę, tak samo kroimy ogórki. Cebule obieramy, kroimy w piórka. jabłko kroimy w grubsze paski. Filety śledziowe wyciągamy z mleka osuszamy, kroimy. Wsypujemy wszystkie składniki do miski, dodajemy olej, przyprawy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Śledź z jabłkiem w śmietanie

Składniki:

  • 6 matiasów
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, cukier, pieprz

Śledzie na świątecznym stole

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, oprószamy solą i cukrem. Na półmisek przekładamy śledzie, na nie jabłko i cebulę. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i polewamy nią śledzie. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, by składniki się "przegryzły".

 

Śledź w oleju

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • olej słonecznikowy

Śledzie na świątecznym stole

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Pokroić w poprzek na paski szerokości ok. 1,5 cm. Cebule drobno posiekać.
W misce układać naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę. Na wierzchu powinna być cebula. Wszystko zalać olejem i odstawić do lodówki na kilka godzin.

 

Rolmopsy

Składniki:

  • 10 oczyszczonych z ości, wymoczonych filetów ze śledzi
  • 2 cebule
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy

Zalewa:

  • 2/3 szklanki octu
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Śledzie na świątecznym stole

Sposób przygotowania:

Cebule obrać, pokroić w półplasterki ( piórka), ogórek - w słupki, a papryki - w paski. Musztardę wymieszać z majonezem. Śledzie ułożyć skórą do spodu i każdy filet posmarować musztardą. Pośrodku filetu położyć kawałek ogórka, papryki i cebuli. Bardzo ciasno zwijać. Spiąć wykałaczką i ułożyć w słoju.

Zalewa: cebulę obrać i pokroić w plastry, paprykę oczyścić i umyć. Ocet zagotować z 2/3 szklanki wody, z dodatkiem pieprzu, cebuli, liścia laurowego, gorczycy, cukru i soli. Następnie przecedzić i ostudzić, wlać olej, wymieszać i zalać marynatą rolmopsy.

Pozostawić w chłodzie co najmniej na 3-4 dni.

Gotowe rolmopsy wyjąć z marynaty, osaczyć, ułożyć na półmisku, posypać ziarnkami gorczycy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 lata temu
Zdjęcia pod tymi przepisami to nie z tych przepisów ale wyglądają ciekawie...