4 Przepisy na śledzie

Śledzie na wigilijnym i świątecznym stole być powinny. W artykule znajdziecie kilka ciekawych przepisów na: sałatkę śledziową, śledź w śmietanie, śledź w oleju, rolmopsy.
/ 11.12.2018 15:39

Zgodnie z tradycją, wigilijny stół ma być suto zastawiony, ale potrawami postnymi. Na polskich stołach królują zatem karpie i śledzie. Te drugie można podać w różnej postaci, nie konieczne tylko w occie lub oleju. Możemy je połączyć ze śmietaną, majonezem, jabłkiem a nawet rodzynkami.

  1. Śledzie pod pierzynką
  2. Śledzie w oleju
  3. Śledzie z rodzynkami
  4. Śledzie w sosie musztardowym
  5. Śledzie z cebulką
  6. Śledzie z buraczkami

Śledzie pod pierzynką

Możesz wykorzystać do tej przystawki zarówno marynowane w occie, jak i te solone. W zależności od wyboru pierzynka najczęściej jest formowana z jogurtu naturalnego i śmietany, a w cięższej i bardziej treściwej wersji z majonezem. Gotowane warzywa, w tym marchewka, pietruszka, buraki i seler mieszane są z owocami, takimi jak jabłka czy brzoskwinie. Dla złamania słodyczy dodawane są również korniszony i marynowane pieczarki.

Śledzie w oleju

Wybieraj śledzie, które mają delikatne, białe mięso – masz pewność, że są świeże i nie przeleżały zbyt długo na sklepowych półkach. Marynowane, solone lub te bez dodatków przełóż do oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Najlepszego smaku nabiorą wtedy, gdy połączysz je z pokrojoną cebulą, pieprzem lub czosnkiem. Należy przygotować je wcześniej i zawekować w słoiku, aby nabrały aromatu.

Śledzie z rodzynkami

Jeżeli lubisz korzenne smaki, wystarczy połączyć śledzie z rodzynkami, orzechami oraz przyprawami: cynamonem, anyżem, kardamonem a nawet kakao! Marynowane śledzie z dodatkiem piernika dobrze sprawdzą się w towarzystwie suszonych owoców. Warto wykorzystać do tego celu rolmopsy lub Bismarcki. Te formy przygotowania najlepiej sprawdzą się do podania na słodko.

Śledzie w sosie musztardowym

Wytrawne, najczęściej z pokrojoną cebulą lub czosnkiem są krojone na mniejsze kawałki pod kątek i wymieszane z sosem musztardowym lub ułożone na jego wierzchu. Możesz przygotować go na bazie majonezu, jogurtu lub śmietany, w zależności od preferencji. Jeżeli chcesz, aby były ostrzejsze w smaku, wystarczy dodać musztardę rosyjska lub sarepską. Dla fanów śledzi na słodko sprawdzi się miodowa lub dijon.

Śledzie z cebulką

Uliki lub matjasy będą najlepszym wyborem. Klasycznie krojona jest biała cebula lub zielona dymka, jeżeli nie chcemy uzyskać zbyt intensywnego smaku. Jeżeli przygotowujesz je w oleju lub marynacie octowej, wystarczy zrobić je na miesiąc przed, aby uzyskać najlepsze efekty. Sprawdzi się jako przystawka do alkoholu oraz ogórków kiszonych oraz jako danie do gotowanych lub pieczonych ziemniaków.

Śledzie z buraczkami

W zależności od smaku, jaki chcesz uzyskać możesz wykorzystać surowe, tarte buraki, jak i gotowane do miękkości. W połączeniu z majonezem lub śmietaną, będą podstawą do śledzi pod pierzynką lub sałatki warstwowej. Inną, równie smaczną wersją są śledzie z burakami z zakwasu na barszcz. Wyraziste i wytrawne są idealne w połączeniu z chlebem lub makaronem w sałatce.

Śledzie na świątecznym stole Śledzie na świątecznym stole Śledzie na świątecznym stole

Poniżej znajdziecie kilka przepisów na zdrowy i smaczny wigilijny przysmak:

 

Sałatka śledziowa

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 5 dużych ogórków kiszonych,
  • ½ kg świeżych filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • jabłko,
  • sól pieprz,
  • olej

Śledzie na świątecznym stole

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe namaczamy na 2 godziny w mleku. Nie będą wtedy zbyt przesolone i zrobią się miękkie. Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach, uważając, aby nie uległy rozpadowi. Ugotowane i odstawione ziemniaczki obieramy i kroimy w grubą kostkę, tak samo kroimy ogórki. Cebule obieramy, kroimy w piórka. jabłko kroimy w grubsze paski. Filety śledziowe wyciągamy z mleka osuszamy, kroimy. Wsypujemy wszystkie składniki do miski, dodajemy olej, przyprawy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Śledź z jabłkiem w śmietanie

Składniki:

  • 6 matiasów
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, cukier, pieprz

Śledzie na świątecznym stole

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, oprószamy solą i cukrem. Na półmisek przekładamy śledzie, na nie jabłko i cebulę. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i polewamy nią śledzie. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, by składniki się "przegryzły".

 

Śledź w oleju

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • olej słonecznikowy

Śledzie na świątecznym stole

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Pokroić w poprzek na paski szerokości ok. 1,5 cm. Cebule drobno posiekać.
W misce układać naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę. Na wierzchu powinna być cebula. Wszystko zalać olejem i odstawić do lodówki na kilka godzin.

 

Rolmopsy

Składniki:

  • 10 oczyszczonych z ości, wymoczonych filetów ze śledzi
  • 2 cebule
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy

Zalewa:

  • 2/3 szklanki octu
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Śledzie na świątecznym stole

Sposób przygotowania:

Cebule obrać, pokroić w półplasterki ( piórka), ogórek - w słupki, a papryki - w paski. Musztardę wymieszać z majonezem. Śledzie ułożyć skórą do spodu i każdy filet posmarować musztardą. Pośrodku filetu położyć kawałek ogórka, papryki i cebuli. Bardzo ciasno zwijać. Spiąć wykałaczką i ułożyć w słoju.

Zalewa: cebulę obrać i pokroić w plastry, paprykę oczyścić i umyć. Ocet zagotować z 2/3 szklanki wody, z dodatkiem pieprzu, cebuli, liścia laurowego, gorczycy, cukru i soli. Następnie przecedzić i ostudzić, wlać olej, wymieszać i zalać marynatą rolmopsy.

Pozostawić w chłodzie co najmniej na 3-4 dni.

Gotowe rolmopsy wyjąć z marynaty, osaczyć, ułożyć na półmisku, posypać ziarnkami gorczycy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/14.12.2014 11:06
Zdjęcia pod tymi przepisami to nie z tych przepisów ale wyglądają ciekawie...