Karp po żydowsku. Tradycyjny przepis

Karp po żydowsku to jedno z najczęściej spotykanych na wigilijnych stołach dań. To ryba w galaretce z dodatkami – często rodzynkami, migdałami, a także jajkiem czy marchwią.
Urszula Wilczkowska / 13.11.2019 15:24
DRUKUJ PRZEPIS
Karp po żydowsku. Tradycyjny przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • spory karp pokrojony w dzwonka,
  • bulion,
  • warzywa z bulionu pokrojone w talarki (dzięki temu wydobędzie się z nich więcej smaku),
  • cukier, sól i pieprz do smaku,
  • garść rodzynek, migdały – gotowane w bulionie,
  • żelatyna (ok. 20 g na litr wywaru).
Przygotowanie:

Karp po żydowsku zwykle spotyka się z bardzo skrajnymi uczuciami. Niektórym bardzo smakuje, innym z kolei nie przejdzie przez gardło. Jeszcze inni za to przełykają go ze łzami w oczach, bo przecież świąteczna tradycja nakazuje spróbować wszystkich potraw.

Może jednak w tym roku przyszedł czas, by raz na zawsze odczarować karpia po żydowsku? Wypróbuj tę z naszego przepisu, a z pewnością pokochać ten smak.

  1. Dzwonka z karpia osól, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.
  2. Następnie dodaj je do wywaru i gotuj przez około 30 minut.
  3. Delikatnie wyłów rybę z bulionu.
  4. Bulion przecedź przez sitko i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zachowaj migdały oraz rodzynki.
  5. Do wywaru dodaj rozpuszczoną żelatynę (20 g na litr).
  6. Wyjmij największe ości z ryby, ułóż kawałki w salaterce i posyp rodzynkami i migdałami. Możesz też dodać pokrojoną marchew z wywaru, groszek oraz pokrojone w plastry jajka.
  7. Gdy bulion z żelatyną przestygnie, zalej nim rybę i odstaw całość do schłodzenia. Smacznego!

Zobacz więcej inspiracji na pyszne wigilijne dania:
Tradycyjna kapusta z grzybami
Pasztet grzybowo-orzechowy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA