Poziom trudności:
średni
Składniki:
- spory karp pokrojony w dzwonka,
- bulion,
- warzywa z bulionu pokrojone w talarki (dzięki temu wydobędzie się z nich więcej smaku),
- cukier, sól i pieprz do smaku,
- garść rodzynek, migdały – gotowane w bulionie,
- żelatyna (ok. 20 g na litr wywaru).
Przygotowanie:
Karp po żydowsku zwykle spotyka się z bardzo skrajnymi uczuciami. Niektórym bardzo smakuje, innym z kolei nie przejdzie przez gardło. Jeszcze inni za to przełykają go ze łzami w oczach, bo przecież świąteczna tradycja nakazuje spróbować wszystkich potraw.
Może jednak w tym roku przyszedł czas, by raz na zawsze odczarować karpia po żydowsku? Wypróbuj tę z naszego przepisu, a z pewnością pokochać ten smak.
- Dzwonka z karpia osól, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.
- Następnie dodaj je do wywaru i gotuj przez około 30 minut.
- Delikatnie wyłów rybę z bulionu.
- Bulion przecedź przez sitko i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zachowaj migdały oraz rodzynki.
- Do wywaru dodaj rozpuszczoną żelatynę (20 g na litr).
- Wyjmij największe ości z ryby, ułóż kawałki w salaterce i posyp rodzynkami i migdałami. Możesz też dodać pokrojoną marchew z wywaru, groszek oraz pokrojone w plastry jajka.
- Gdy bulion z żelatyną przestygnie, zalej nim rybę i odstaw całość do schłodzenia. Smacznego!
Zobacz więcej inspiracji na pyszne wigilijne dania:
Tradycyjna kapusta z grzybami
Pasztet grzybowo-orzechowy