Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag suszonych jabłek,
- 35 dag suszonych gruszek,
- 20 dag suszonych śliwek,,
- 5 dag suszonych moreli,
- 3 dag suszonych fig,
- jabłko,
- sok z cytryny,
- 4 goździki,
- 2 gwiazdki anyżu,
- cukier.
Przygotowanie:
Aromatycznego kompotu z suszu nie powinno zabraknąć na żadnym świątecznym stole - świetnie komponuje się ze wszystkimi wigilijnymi potrawami. Przepis na niego jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, więc z pewnością zdążysz go zrobić między lepieniem pierogów a pieczeniem pierniczków.
Przepis na kompot z suszu ma to do siebie, że można go odrobinę zmieniać według własnego uznania - jeśli wolisz, zmień proporcje suszonych owoców i bakalii dokładnie tak, jak lubisz.
- Suszone owoce wypłucz.
- Włóż je do garnka, zalej 2 litrami lodowatej wody, odstaw na 90 minut.
- Jabłko pokrój i pozbaw gniazda nasiennego.
- Zagotuj suszone owoce, dodaj pokrojone jabłko, goździki i anyż.
- Gotuj przez około 20 minut na niedużym ogniu.
- Dosłódź do smaku i dopraw sokiem z cytryny.
- Przykryty kompot z suszu odstaw na 3-4 godziny.
Więcej przepisów na wigilijne potrawy:
2 przepisy na tradycyjny barszcz czerwony
Sprawdzony przepis na rybę po grecku