Kompot z suszu - składniki i przygotowanie

Zobacz przepis na kompot z suszu, który obowiązkowo powinien znaleźć swoje miejsce na tradycyjnym świątecznym stole.
Weronika Kwaśniak / 09.11.2016 02:53
DRUKUJ PRZEPIS
Kompot z suszu - składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag suszonych jabłek,
  • 35 dag suszonych gruszek,
  • 20 dag suszonych śliwek,,
  • 5 dag suszonych moreli,
  • 3 dag suszonych fig,
  • jabłko,
  • sok z cytryny,
  • 4 goździki,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • cukier.
Przygotowanie:

Aromatycznego kompotu z suszu nie powinno zabraknąć na żadnym wigilijnym stole. Przepis na niego jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, więc z pewnością zdążysz go zrobić między lepieniem pierogów a pieczeniem pierniczków.

Przepis na kompot z suszu ma to do siebie, że można go odrobinę zmieniać według własnego uznania - jeśli wolisz, zmień proporcje suszonych owoców i bakalii dokładnie tak, jak lubisz.

  1. Suszone owoce wypłucz.
  2. Włóż je do garnka, zalej 2 litrami lodowatej wody, odstaw na 90 minut.
  3. Jabłko pokrój i pozbaw gniazda nasiennego.
  4. Zagotuj suszone owoce, dodaj pokrojone jabłko, goździki i anyż.
  5. Gotuj przez około 20 minut na niedużym ogniu.
  6. Dosłódź do smaku i dopraw sokiem z cytryny.
  7. Przykryty kompot z suszu odstaw na 3-4 godziny.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)