Przygotowanie: ok. 3 godz.
Przepis na 2 szt. (16 porcji):
- 50 dag mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 żółtka
- 5 dag rozpuszczonego masła
- łyżka oleju
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
Masa:
- 40 dag maku
- 3 szklanki mleka
- 10 dag płynnego miodu
- 2 żółtka
- jajko
- po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
- białko
- gotowy lukier
- mak do posypania
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże wymieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Żółtka ubij z resztą cukru, dodaj do mąki z drożdżami, masłem, olejem, skórką cytrynową i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę.
2. Mak zalej mlekiem, gotuj ok. 40 minut, osącz na sicie, zmiel dwa razy w maszynce o drobnych oczkach. Wymieszaj z płynnym miodem, żółtkami, białkiem oraz bakaliami.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Ułóż na papierze do pieczenia, rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm. Posmaruj placki dodatkowym białkiem i rozłóż masę makową. Pomagając sobie papierem, zwiń ciasto w rolady. Owiń luźno w papier, ułóż na blasze i odstaw na kolejne 30 min. Piecz ok. 50 min (195 st.). Odstaw do ostudzenia. Odwiń z papieru. Polukruj gotowym lukrem i posyp makiem.
Świąteczne smakołyki - forum >>