Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię

Ryba faszerowana w galarecie to pyszna świąteczna przekąska, której nie może zabraknąć na stole. Przygotowywana jest z dodatkiem liści laurowych, czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
Małgorzata Machnicka / 24.11.2020 08:15
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych np. z mintaja,
  • 3 jajka,
  • 200 g zielonego groszku mrożonego,
  • 2 marchewki,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • pół szklanki śmietany kremówki,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • listek laurowy,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • biały pieprz.
Przygotowanie:

Przygotowanie ryby faszerowanej nie jest skomplikowane, ale dość pracochłonne. I choć nazwa potrawy może być nieco myląca, to tak naprawdę zmielona ryba z dodatkiem przypraw, podana na półmisku i zalana galaretką.

Do ryby faszerowanej podawaj świeże pieczywo z masłem i domowe przetwory - kiszone ogórki albo grzyby marynowane.

  1. Filety rybne ugotuj w bulionie warzywnym razem z marchewkami, odsącz, a wywar zachowaj.
  2. Bułkę tartą wymieszaj z kremówką i odstaw na 15 minut.
  3. Zmiel całość i wymieszaj z jajkami i posiekanym koperkiem.
  4. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Wyrób na jednolitą masę, dodaj pokrojone w kostki marchewki i groszek.
  6. Dwa kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem. 
  7. Nałóż na nie po połowie masy rybnej i zawiń, formując dwa wałki i mocno skręć końce folii. 
  8. Wałeczki włóż do wrzątku i gotuj 40 minut.
  9. Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody. Zachowany wywar przecedź przez gazę.
  10. W 3 szklankach wywaru rozpuść żelatynę, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  11. Ugotowaną rybę pokrój w grube plastry i ułóż je na półmisku.
  12. Rybę faszerowaną możesz też udekorować kaparami, gałązkami koperku lub cieniutkimi plasterkami cytryny czy marchewki.
  13. Gdy galaretka zacznie tężeć, polej nią rybę.
  14. Odstaw rybę faszerowaną do lodówki, aż całkowicie stężeje.

Więcej przepisów na wigilię:
Wigilijne dania Magdy Gessler
Najlepsze przepisy na Wigilię
Przepis na wigilijną zupę grzybową
Przepis na paszteciki wigilijne

DRUKUJ PRZEPIS