Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych np. z mintaja,
- 3 jajka,
- 200 g zielonego groszku mrożonego,
- 2 marchewki,
- pół szklanki bułki tartej,
- pół szklanki śmietany kremówki,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 2 l bulionu warzywnego,
- listek laurowy,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- biały pieprz.
Przygotowanie:
Przygotowanie ryby faszerowanej nie jest skomplikowane, ale dość pracochłonne. I choć nazwa potrawy może być nieco myląca, to tak naprawdę zmielona ryba z dodatkiem przypraw, podana na półmisku i zalana galaretką.
Do ryby faszerowanej podawaj świeże pieczywo z masłem i domowe przetwory - kiszone ogórki albo grzyby marynowane.
- Filety rybne ugotuj w bulionie warzywnym razem z marchewkami, odsącz, a wywar zachowaj.
- Bułkę tartą wymieszaj z kremówką i odstaw na 15 minut.
- Zmiel całość i wymieszaj z jajkami i posiekanym koperkiem.
- Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Wyrób na jednolitą masę, dodaj pokrojone w kostki marchewki i groszek.
- Dwa kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem.
- Nałóż na nie po połowie masy rybnej i zawiń, formując dwa wałki i mocno skręć końce folii.
- Wałeczki włóż do wrzątku i gotuj 40 minut.
- Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody. Zachowany wywar przecedź przez gazę.
- W 3 szklankach wywaru rozpuść żelatynę, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Ugotowaną rybę pokrój w grube plastry i ułóż je na półmisku.
- Rybę faszerowaną możesz też udekorować kaparami, gałązkami koperku lub cieniutkimi plasterkami cytryny czy marchewki.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, polej nią rybę.
- Odstaw rybę faszerowaną do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Więcej przepisów na wigilię:
Wigilijne dania Magdy Gessler
Najlepsze przepisy na Wigilię
Przepis na wigilijną zupę grzybową
Przepis na paszteciki wigilijne