Uszka z grzybami na Wigilię. Przepis, składniki i przygotowanie

Uszka z grzybami to niezastąpiony dodatek do świątecznego barszczu. Nie zajmują dużo czasu, a dodadzą mu niepowtarzalnego smaku.
Urszula Wilczkowska / 26.11.2019 11:49
DRUKUJ PRZEPIS
Uszka z grzybami na Wigilię. Przepis, składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g mąki,
  • łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gorąca woda,
  • 15-20 dag grzybów suszonych,
  • 3 cebule.
Przygotowanie:

Uszka z grzybami w czerwonym barszczu to chyba jedna z ulubionych potraw wigilijnych większości Polaków. Co roku gości na prawie każdym stole i co roku smakuje równie dobrze.

Tradycyjny barszcz czerwony robi się na zakwasie i podaje się go z uszkami. Zgodnie z tradycją, do niektórych uszek można włożyć monetę lub orzech włoski. Ten, kto znajdzie pieniądze, może w nadchodzącym roku spodziewać się wzbogacenia, a ten, kto znajdzie orzech będzie cieszył się doskonałym zdrowiem.

  1. Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw na całą noc.
  2. Następnego dnia grzyby ugotuj do miękkości – najlepiej w wodzie, którą były zamoczone, wtedy będą mieć najwięcej smaku.
  3. Wystudź grzyby i drobno posiekaj.
  4. Cebulę bardzo drobno poszatkuj i przesmaż.
  5. Do cebuli dodaj grzyby i duś razem przez kilka minut. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  6. Przesiej mąkę na stolnicę.
  7. W mące zrób dołek i wsyp do niego szczyptę soli. Wlej także olej i trochę wody.
  8. Wyrabiaj ciasto, dolewając wodę – tyle, ile mąka będzie w stanie wchłonąć. Ciasto wyrabiaj dopóki nie będzie zwarte i elastyczne.
  9. Rozwałkuj ciasto i wycinaj kółeczka (np. kieliszkiem).
  10. Na każde kółko nałóż trochę farszu.
  11. Zawijaj, a następnie zlepiaj końce ze sobą.
  12. Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia.
  13. Podawaj z barszczem.

Uszka to jednak nie jedyny dodatek, który doskonale pasuje do barszczu. Niektórzy decydują się na dodatek klusek, krokietów lub wigilijnych pasztecików. Bardzo interesującym i prostym do zrobienia dodatkiem jest też specjał kuchni rosyjskiej, czyli kulebiak z kapustą i grzybami.

Nie zapomnij też sprawdzić innych inspiracji na potrawy wigilijne:
Sprawdzone przepisy na rybę w galarecie
Pyszne i proste sałatki na święta

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)