
Składniki:
- 40 dag suszonych grzybów
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- 150 g śmietany 18%,
- kieliszek białego, półwytrawnego wina,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zupa grzybowa to jedna z 12 wigilijnych potraw. Dobrze jest przygotować ją na samodzielnie ugotowanym bulionie warzywnym lub mięsnym. Zyska wtedy wyjątkowy smak i aromat.
- Zalej suszone grzyby letnią wodą, nakryj i odstaw na godzinę, aby zmiękły.
- Odsącz grzyby, ale nie wylewaj wody (przyda się do wykończenia zupy).
- W dużym garnku podgrzej bulion.
- Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż na maśle.
- Dodaj do niej grzyby, białe wino i chwilę przesmaż.
- Do pogrzanego bulionu dodaj grzyby razem z podsmażoną cebulką. Wlej również wodą pozostałą z odsączenia grzybów.
- Dorzuć pokrojoną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Gotuj przez około 45 minut.
- Na koniec zabiel zupę śmietaną.
Więcej wigilijnych przepisów:
Przepis na rybę po grecku
Najlepszy bigos wigilijny