Składniki:
- 40 dag suszonych grzybów,
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- 150 g śmietany 18%,
- kieliszek białego, półwytrawnego wina,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wigilijna zupa grzybowa to jedna z 12 wigilijnych potraw. Dobrze jest przygotować ją na samodzielnie ugotowanym bulionie warzywnym lub mięsnym. Zyska wtedy wyjątkowy smak i aromat. Grzybową możesz zabielić śmietaną lub pozostawić bez białego dodatku — w obu wersjach będzie smakować doskonale i zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Sposób przygotowania:
- Zalej suszone grzyby letnią wodą, nakryj i odstaw na godzinę, aby zmiękły.
- Odsącz grzyby, ale nie wylewaj wody (przyda się do wykończenia zupy).
- W dużym garnku podgrzej bulion. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na maśle.
- Dodaj do niej grzyby, białe wino i chwilę przesmaż.
- Do pogrzanego bulionu dodaj grzyby razem z podsmażoną cebulką. Wlej również wodę pozostałą z odsączenia grzybów.
- Dorzuć do zupy grzybowej pokrojoną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Gotuj zupę grzybową wigilijną zabielaną przez około 45 minut.
- Na koniec zabiel zupę grzybową śmietaną.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 15.11.2019.
Czytaj także:
Zupa makowa na Wigilię
Paszteciki wigilijne
Przepis na świąteczny keks