Jak zrobić makowiec na biszkopcie z masą orzechową lub odwracany? Sprawdź!

makowiec na cieście biszkoptowym fot. Adobe Stock
Zdecydowałaś się na inny makowiec niż zazwyczaj? Nie masz pomysłu? Wykorzystaj nasze 3 pomysły na makowiec na biszkopcie! W tym z masą orzechową!
Sylwia Kazimierczuk / 20.05.2019 15:14
makowiec na cieście biszkoptowym fot. Adobe Stock

Makowiec na biszkopcie z masą orzechową

Składniki:

  • Gotowa masa makowa
  • Garść kandyzowanej pomarańczy
  • Garść migdałów
  • Szklanka orzechów laskowych
  • Pół szklanki kakao
  • Pół kostki masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Gotową masę makową mieszamy z posiekanymi migdałami i skórką pomarańczową.
  2. Masę orzechową robimy w malakserze lub blenderze.
  3. Miksujemy na wysokich obrotach orzechy laskowe z masłem, kakao i cukrem na gładko.
  4. Ubijamy białka jaj na sztywno i dodajemy stopniowo żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z solą. Dodajemy cukier i olej.
  5. Przelewamy ciasto biszkoptowe do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  6. Następnie wykładamy masę makową i orzechową i zapiekamy przez 30 minut w tej samej temperaturze.
  7. Makowiec oprószamy cukrem pudrem (opcjonalnie).

Odwracany

Składniki:

  • Gotowa masa makowa
  • Garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego
  • Garść orzechów włoskich
  • ¼ kostki masła lub margaryny
  • 2 jajka do masy makowej
  • 5 jajek do biszkoptu
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Gotową masę makową dokładnie mieszamy z żurawiną, miodem i orzechami włoskimi.
  2. Dolewamy rozpuszczone masło i jajka. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy stopniowo żółtka.
  3. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsypujemy cukier i wlewamy cienkim strumieniem olej.
  4. Do formy przekładamy najpierw masę makową i zalewamy ciastem biszkoptowym.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Ciasto wykładamy makiem do góry do wystudzenia.

Z kremem ajerkoniakowym

Składniki:

  • Gotowa masa makowa
  • Garść rodzynek
  • Garść żurawiny
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 5 jajek
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki maki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 opakowania proszku budyniowego
  • ¾ kostki masła
  • Szklanka mleka
  • 2 kieliszki 40 ml ajerkoniaku

Przygotowanie

  1. Gotową masę makową połącz z posiekanymi rodzynkami, żurawiną i miodem gryczanym.
  2. Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj żółtka. Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Cienkim strumieniem wlej olej.
  3. Dodaj cukier. Przygotuj krem ajerkoniakowy ubijając masło z cukrem na białą masę.
  4. Budyń ugotuj w zmniejszonej ilości mleka i przestudź. Połącz z masłem tak, aby krem budyniowy nie zwarzył się. Stopniowo wlej ajerkoniak i połącz całość.
  5. Biszkopt upiecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  6. Wystudź i przepołów. Przełóż masą makową i budyniową.
  7. Całość przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny do stężenia.

Zobacz też:
Jak przygotować sprawdzony makowiec zawijany? Podpowiadamy! Doskonały makowiec japoński! Wprost rozpływa się w ustach!

 

Redakcja poleca

REKLAMA