Makowiec na biszkopcie z masą orzechową
Składniki:
- Gotowa masa makowa
- Garść kandyzowanej pomarańczy
- Garść migdałów
- Szklanka orzechów laskowych
- Pół szklanki kakao
- Pół kostki masła
- ¾ szklanki cukru
- 5 jajek
- Pół szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Gotową masę makową mieszamy z posiekanymi migdałami i skórką pomarańczową.
- Masę orzechową robimy w malakserze lub blenderze.
- Miksujemy na wysokich obrotach orzechy laskowe z masłem, kakao i cukrem na gładko.
- Ubijamy białka jaj na sztywno i dodajemy stopniowo żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z solą. Dodajemy cukier i olej.
- Przelewamy ciasto biszkoptowe do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Następnie wykładamy masę makową i orzechową i zapiekamy przez 30 minut w tej samej temperaturze.
- Makowiec oprószamy cukrem pudrem (opcjonalnie).
Odwracany
Składniki:
- Gotowa masa makowa
- Garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego
- Garść orzechów włoskich
- ¼ kostki masła lub margaryny
- 2 jajka do masy makowej
- 5 jajek do biszkoptu
- Pół szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
Przygotowanie
- Gotową masę makową dokładnie mieszamy z żurawiną, miodem i orzechami włoskimi.
- Dolewamy rozpuszczone masło i jajka. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy stopniowo żółtka.
- Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsypujemy cukier i wlewamy cienkim strumieniem olej.
- Do formy przekładamy najpierw masę makową i zalewamy ciastem biszkoptowym.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Ciasto wykładamy makiem do góry do wystudzenia.
Z kremem ajerkoniakowym
Składniki:
- Gotowa masa makowa
- Garść rodzynek
- Garść żurawiny
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 5 jajek
- Pół szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki maki ziemniaczanej
- ¼ szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- 2 opakowania proszku budyniowego
- ¾ kostki masła
- Szklanka mleka
- 2 kieliszki 40 ml ajerkoniaku
Przygotowanie
- Gotową masę makową połącz z posiekanymi rodzynkami, żurawiną i miodem gryczanym.
- Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj żółtka. Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Cienkim strumieniem wlej olej.
- Dodaj cukier. Przygotuj krem ajerkoniakowy ubijając masło z cukrem na białą masę.
- Budyń ugotuj w zmniejszonej ilości mleka i przestudź. Połącz z masłem tak, aby krem budyniowy nie zwarzył się. Stopniowo wlej ajerkoniak i połącz całość.
- Biszkopt upiecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Wystudź i przepołów. Przełóż masą makową i budyniową.
- Całość przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny do stężenia.
Zobacz też:
Jak przygotować sprawdzony makowiec zawijany? Podpowiadamy! Doskonały makowiec japoński! Wprost rozpływa się w ustach!