POLECAMY

Przetestowałyśmy sery twarogowe w wiaderkach! Sprawdźcie, które najlepiej sprawdzą się do przygotowania wielkanocnych serników!

Czy miałyście okazję upiec z nich serniki?
Sylwia Kazimierczuk / 6 miesięcy temu
Przetestowałyśmy sery twarogowe w wiaderkach! Sprawdźcie, które najlepiej sprawdzą się do przygotowania wielkanocnych serników! kolaż Polki.pl

Przetestowałyśmy sery twarogowe w wiaderkach! Sprawdźcie, które najlepiej sprawdzą się do przygotowania wielkanocnych serników!

Sery twarogowe w wiaderkach to jedne z najczęściej używanych podczas przygotowywania klasycznych serników na zimno, lub tych pieczonych. Brak konieczności mielenia twarogu, znacznie przyspiesza przygotowanie dobrej jakości wypieków. Są praktyczne, wygodne w stosowaniu i niezwykle smaczne. Dostępne praktycznie w każdym lokalnym sklepie spożywczym i sieciach spożywczych, przyprawiają o zawrót głowy, gdy należy podjąć decyzje, który wybrać najlepiej!

Polki.pl rekomendują – sery twarogowe w wiaderkach

Jeżeli planujecie zakup serów twarogowych w wiaderkach do przygotowania wielkanocnych serników na zimno, lub tych pieczonych, koniecznie sprawdźcie nasz test. Przygotowałam zestawienie 5 popularnych serów twarogowych w kubełkach, które na co dzień widzicie w swoich sieciach sklepów. Czy miałyście okazję wykorzystywać je do swoich wypieków i deserów?

Oto 5 serów twarogowych w wiaderkach, które przetestowałam:

  • Twaróg na sernik Włoszczowa 1kg
  • Twaróg sernikowy President 1kg
  • Twaróg sernikowy Pilos 1kg
  • Twaróg sernikowy Piątnica 1kg
  • Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń 1kg

Produktów tych użyłam do przygotowania delikatnych i piankowych serników na zimno lub pieczonych, tradycyjnych, polskich z dodatkiem owoców.

Szczególną uwagę zwracałam na:

  • dodatek skrobi ziemniaczanej/modyfikowanej w celu zagęszczenia konsystencji
  • stopień zmielenia twarogu
  • konsystencję
  • dostosowanie do przygotowania serników na zimno lub serników pieczonych
  • cena

Twaróg na sernik Włoszczowa

Kolaż Polki.pl

Twaróg na sernik Włoszczowa 1 kg

Zawartość tłuszczu: 6 g/100 g

Skład: mleko pasteryzowane, skrobia modyfikowana, kultury bakterii mlekowych

Cena: ok. 10-12 zł

Ocena: 2

Niestety dodatek skrobi modyfikowanej zmienia smak sera. Po otwarciu wieczka wiaderka wydobywa się wodnista serwatka w sporej ilości. Nawet po odsączeniu ser nadal przypomina jogurt naturalny lub jogurt grecki. Twaróg na sernik Włoszczowa zdecydowanie polecam do przygotowania serników na zimno o lekkiej i puszystej konsystencji z dodatkiem żelatyny. Jest dość popularny w lokalnych sklepach i sieciowych sklepach spożywczych.

Twaróg sernikowy President

Kolaż Polki.pl

Twaróg sernikowy President 1 kg

Zawartość tłuszczu: 4 g/100 g

Skład: mleko, śmietanka, mleko w proszku, kultury mleczarskie

Cena: 11-14 zł

Ocena: 3

Konsystencja sera jest dość lekka, mało zwarta. Zdecydowaną zaletą jest brak skrobi modyfikowanej, która sztucznie zagęszcza produkt. Twaróg sernikowy po odsączeniu nadaje się do przygotowania serników na zimno, o konsystencji piankowej. W przypadku serników pieczonych istotny jest dodatek masła, ze względu na niską zawartość tłuszczu w serze. Jest dość powszechny w sklepach lokalnych i sieciowych sklepach spożywczych, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

Twaróg sernikowy Pilos

Kolaż Polki.pl

Twaróg sernikowy Pilos 1 kg

Zawartość tłuszczu: 6,5 g/100

Skład: mleko pasteryzowane, bakterie fermentacji mlekowej

Cena: 8-10 zł

Ocena: 4

Zawartość tłuszczu jest niewielka, bo 6%, dlatego też najlepiej nadaje się do przygotowania serników na zimno z dodatkiem żelatyny lub galaretki w proszku. Natomiast przy pieczonych musimy dołożyć kawałek masła, aby konsystencja była zwarta i kremowa. Zdecydowaną zaletą jest cena, jakość sera oraz dostępność przez cały rok w sieciach sklepów. Ser twarogowy dostępny jest w sieci sklepów Lidl.

Twaróg sernikowy Piątnica

Kolaż Polki.pl

Twaróg sernikowy Piątnica 1 kg

Zawartość tłuszczu: 18 g/100 g

Skład: serek śmietankowy, twaróg

Cena: 12-15 zł

Ocena: 5

Ser twarogowy idealnie nadaje się zarówno do serników na zimno, jak i serników pieczonych. Zawartość tłuszczu jest dość wysoka, bo 18%, co sprawia, ze nie ma konieczności dodawać masła. Konsystencja sera jest bardzo zwarta, kremowa i ciężka. Stwierdzenie „ można kroić nożem” doskonale odzwierciedla teksturę sera twarogowego. To jeden z faworytów tego zestawienia. Jest bardzo popularny w lokalnych sklepach i sieciach sklepów spożywczych. Jakość i dostępność przez cały rok jest zdecydowaną zaletą.

Twarożek kanapkowo-sernikowy Wieluń

Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń 1 kg

Zawartość tłuszczu: 26g/100g

Skład: śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej

Cena: 10-12 zł

Ocena: 5 (a nawet 5+ !)

Jeden z najlepszych serów twarogowych – odpowiednia konsystencja -„można kroić nożem”. Nie ma potrzeby dodawać masła, aby ubogacić konsystencję sernika. Doskonale sprawdzi się zarówno przy przygotowywaniu serników na zimno o treściwej konsystencji – Chatki baby Jagi, czy delikatnych piankowych wersji z galaretka owocową. Serniki pieczone z jego użyciem są kremowe, ciężkie i zachowują tradycyjną teksturę polskich serników. Jest dostępny w dużych sieciach sklepowych przez cały rok. W okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy jest szerzej dostępny.

Polecamy!

Redakcja testuje: ekspres do kawy KRUPS EA880 Test ketchupów. Który okazał się najlepszy pod względem smaku i składu?

 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 miesięcy temu
Zdecydowanie wieluński, najlepszy!!!!!!