Twarogi sernikowe wiaderkach sprawdzają się świetnie do wypieku serników na różne okazje. Brak konieczności mielenia twarogu, znacznie przyspiesza przygotowanie dobrej jakości wypieków. Są praktyczne, wygodne w stosowaniu i zdrowe. Jaki twaróg na sernik wybrać? Sprawdzamy, które twarogi sernikowe mają dobry skład, bez zbędnych dodatków. Czym różnią się twarogi sernikowe dostępne na rynku?
Spis treści:
- Skład dobrego twarogu sernikowego w wiaderku
- Na co zwrócić uwagę przy wyborze twarogu sernikowego?
- Twarogi sernikowe w wiaderkach o prostym, dobrym składzie - propozycje produktów
- Top 10 twarogów sernikowych - tabela z podsumowaniem
Skład dobrego twarogu sernikowego w wiaderku
W przypadku wybierana twarogu sernikowego nie ma miejsca na kompromisy w składzie. Dobry twaróg sernikowy powinien składać się jedynie z sera twarogowego, ale dopuszczalny jest dodatek śmietanki lub mleka i naturalnych kultur bakterii.
Choć większość dostępnych na rynku twarogów sernikowych ma naprawdę dobry skład, zdarzają się też pozycje z dodatkiem cukru, skrobi ziemniaczanej, zagęstników i barwników. Jeśli planujesz robić sernik z twarogu w wiaderku, i tak w późniejszym etapie musisz dodać do niego cukier i jakąś formę skrobi. Ich obecność składzie twarogu sernikowego nie jest więc dużym „przestępstwem”.
Mimo wszystko my decydujemy się na wybór twarogu sernikowego o 100% czystym składzie. Znalazłyśmy w marketach 10 produktów, które spełniają nasze kryteria: w składzie mają wyłącznie twaróg i inny nabiał.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze twarogu sernikowego?
Choć celem naszego testu jest wytypowanie najbardziej naturalnej i najzdrowszej propozycji twarogu w wiaderku, to nie jedyne kryterium wyboru idealnego sera na sernik. Każda gospodyni wie, że konsystencja sernika zależy od wykorzystanego twarogu.
Kuszące byłoby polecenie sera o najniższej kaloryczności i zawartości tłuszczu, by obniżyć potencjał tuczący sernika. Jeśli na co dzień przestrzegasz diety, interesuje cię zdrowy tryb życia i zwracasz uwagę na tabelkę z makroskładnikami, być może zainteresuje cię właśnie zawartość tłuszczu w twarogu do sernika.
Faktycznie to parametr, którym sery w wiaderkach znacząco się od siebie różnią. Teoretycznie możesz przygotować fit ciasta świąteczne, wybierając właśnie twaróg do sernika o najniższej zawartości tłuszczu. W praktyce bez sensu to robić, jeśli dla uzyskania idealnej konsystencji i tak będziesz musiała dodać do masy na sernik masła, by odtworzyć recepturę.
Sery o niskiej zawartości tłuszczu sprawdzają się za to przy wszystkich sernikach na zimno, które zagęszcza się galaretką lub żelatyną.
Twarogi na sernik w wiaderkach o dobrym składzie - propozycje produktów
Twaróg na sernik Włoszczowa
Energia: 108 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 6 g
Skład: mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych.
Twaróg na sernik ze spółdzielni mleczarskiej Włoszczowa ma bardzo dobry skład i jest uwielbiany przez polskich konsumentów. Szczyci się nawet otrzymaniem srebrnego medalu za „Najlepszy produkt” roku 2020.
Na opakowaniu jest też informacja o nowej, ulepszonej recepturze. To prawda! Kiedyś w skład tego produktu wchodziła skrobia, co dyskwalifikowałoby go z naszego zestawienia. Ulepszona receptura to przede wszystkim poprawa składu, w którym widnieje teraz jedynie mleko i kultury bakterii.
fot. Twaróg na sernik Włoszczowa/ Archiwum prywatne
Twaróg sernikowy President
Energia: 92 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 4 g
Skład: twaróg.
Twaróg sernikowy President to kolejny produkt, który cechuje się poprawionym składem i lepszą recepturą. Kiedyś w skład twarogu sernikowego President wchodziło też mleko w proszku, śmietanka i inne dodatki, obecnie skład jest wręcz modelowy: to po prostu twaróg.
Zaskakuje też niska zawartość tłuszczu. Najniższa wśród serów z naszego zestawienia. Ser ten sprawdzi się więc do wszystkich fit wypieków i lekkich serników na zimno. Jeśli planujesz robić klasyczny pieczony sernik, pewnie będziesz musiała dodać do niego masła, by osiągnąć dobrą strukturę.
Zaletą twarogu sernikowego President jest też cena. Cena promocyjna w niektórych marketach może wynosić nawet 7 zł.
fot. Twaróg sernikowy President/ Archiwum prywatne
Twaróg sernikowy EXTRA - Jana
Energia: 110 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 6 g
Skład: mleko pasteryzowane, kultury fermentacji mlekowej.
Spółdzielnia mleczarska „Jana” ze Środy Wielkopolskiej ma w swojej ofercie wiele ciekawych i naturalnych produktów nabiałowych. Są tu twarogi solankowe, zyskujące popularność wędzone twarożki i ciekawe kompozycje smakowe jak np. twaróg z czerwonym pieprzem.
Jednym ze sztandarowych produktów jest też twaróg sernikowy o bardzo dobrym, klasycznym składzie i standardowej zawartości tłuszczu. Możesz kupić go w wiaderku o pojemności 1 kg (klasycznej), ale też o pojemności 0,5 kg. To rzadko spotykane w przypadku twarogów sernikowych, a może być zaletą dla osób przygotowujących mniejsze porcje serników.
fot. Twaróg sernikowy w wiaderku Jana/ Archiwum prywatne
Twaróg sernikowy Piątnica
Energia: 204 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 18 g
Skład: serek śmietankowy, twaróg.
Jeden z bardziej polecanych i kochanych twarogów sernikowych w Polsce. Twaróg z Piątnicy wyróżnia się dobrym składem, ale też bardzo wysoką zawartością tłuszczu. Dzięki temu ma też bardzo pożądaną, kremową i ciężką konsystencję.
Wysoki udział tłuszczu (nawet 4 razy więcej niż inne twarogi z zestawienia!) niekoniecznie musi być wadą. Fakt, nie przygotujesz dietetycznego deseru z wykorzystaniem twarogu z Piątnicy, ale za to do masy sernikowej nie musisz dodawać już masła. Taką informację umieścił też na opakowaniu producent.
fot. Twaróg sernikowy mielony Piątnica/ Archiwum prywatne
Twaróg Hanusi idealny do serników - Mlekovita
Energia: 111 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 6,5 g
Skład: twaróg.
Kolejna propozycja twarogu sernikowego z idealnie prostym składem. Na opakowaniu tego produktu nie znajdziesz wcale jego składu. Oznacza to tylko jedno: w produkcie nie może być żadnych dodatków. Nazwa odzwierciedla wtedy skład, a producenci nie mogą dodawać nic więcej. W tym wypadku jest więc to tylko twaróg.
fot. Twaróg Hanusi do serników/ Archiwum prywatne
Twaróg sernikowy Pilos
Energia: 108 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 6 g
Skład: mleko, kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego.
Wyroby marki Pilos dostępnej w Lidlu charakteryzują się zazwyczaj bardzo dobrym składem. Wyróżniałyśmy je już na przykład przy okazji testów owocowych jogurtów pitnych bez cukru.
Twaróg sernikowy firmy Pilos też jest godny polecenia. Powstał jedynie z polskiego mleka i bakterii mlecznych. Idealny do serników na zimno, ale przy przygotowaniu sernika pieczonego trzeba dodać do niego trochę masła.
Jego niewątpliwą zaletą jest też cena. W stałej ofercie kosztuje ok. 7 zł, a w promocjach można go kupić nawet za 5 zł/ kg.
fot. Twaróg sernikowy Pilos/ Archiwum własne
Twaróg sernikowy Kaufland
Energia: 117 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 6,5 g
Skład: mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Kolejny ser twarogowy to propozycja wydawana pod marką własną sklepu Kaufland. To ser o bardzo prostym składzie i o standardowej zawartości tłuszczu. Zachęca do zakupu konkurencyjną ceną.
fot. Twaróg sernikowy Kaufland/ Archiwum prywatne
Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony - Wieluń
Energia: 273 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 26 g
Skład: śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Mielony twaróg popularny nie tylko do wyrobu sernika, ale też do codziennego użytku np. na kanapki. Sprzedawany w opakowaniach o pojemności 200 g, 450 g i 1 kg. To też jeden z ulubionych twarogów do wyrobu sernika.
Jest bardzo smaczny, kremowy i gęsty. Nic dziwnego. Serek Mój Ulubiony jest też bardzo tłusty (26 g!), miej tego świadomość. To ponad 6 razy więcej, niż najchudszy w zestawieniu ser twarogowy President. Postaraj się nie dodawać do sernika z jego udziałem masła i innego tłuszczu.
fot. Twaróg sernikowo-kanapkowy Mój Ulubiony/ Archiwum prywatne
Twaróg sernikowy Melkpol
Energia: 209 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 18 g
Skład: serek śmietankowy, twaróg.
Kolejny twaróg o kremowej konsystencji i dobrym składzie, idealny do klasycznych wypieków z serem. Polubią się z nim wszystkie osoby, którym odpowiada konsystencja twarogu z Piątnicy i sera Mój Ulubiony.
fot. Twaróg sernikowy Mlekpol/ Archiwum prywatne
Twaróg sernikowy z mascarpone President
Energia: 124 kcal/ 100 g
Tłuszcz: 8 g
Skład: twaróg, ser mascarpone 20% (śmietanka, mleko, regulator kwasowości: kwas cytrynowy).
Firma President ma też w swojej ofercie drugi typ twarogu sernikowego. Ta propozycja to twaróg z dodatkiem tłustego serka Mascarpone. Dzięki jego dodatkowi ilość tłuszczu w twarogu sernikowym jest wyższa, a wypieki można przygotowywać bez dodatku masła i innych tłuszczów.
Taki twaróg sprawdzi się we wszystkich przepisach, w których należy zmieszać mascarpone z twarogiem sernikowym. Twaróg i Mascarpone występują tu w proporcji 4:1.
fot. Twaróg sernikowy z Mascarpone President/ Archiwum prywatne
Top 10 twarogów sernikowych - tabela z podsumowaniem
Nazwa | Skład | Energia | Tłuszcz |
Twaróg na sernik Włoszczowa | mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych | 108 kcal/ 100 g | 6 g |
Twaróg sernikowy President | twaróg | 92 kcal/ 100 g | 4 g |
Twaróg sernikowy EXTRA - Jana | mleko pasteryzowane, kultury fermentacji mlekowej | 110 kcal/ 100 g | 6 g |
Twaróg sernikowy Piątnica | serek śmietankowy, twaróg | 204 kcal/ 100 g | 18 g |
Twaróg Hanusi idealny do serników - Mlekovita |
twaróg | 111 kcal/ 100 g | 6,5 g |
Twaróg sernikowy Pilos | mleko, kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego | 108 kcal/ 100 g | 6 g |
Twaróg sernikowy Kaufland | mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej | 117 kcal/ 100 g | 6,5 g |
Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony - Wieluń | śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej | 273 kcal/ 100 g | 26 g |
Twaróg sernikowy Melkpol | serek śmietankowy, twaróg | 209 kcal/ 100 g | 18 g |
Twaróg sernikowy z mascarpone President | twaróg, ser mascarpone 20% (śmietanka, mleko, regulator kwasowości: kwas cytrynowy) | 124 kcal/ 100 g | 8 g |
Czytaj także:
Jak nie przytyć w grudniu, jedząc bez wyrzeczeń? 12 skutecznych porad od dietetyka
Obalamy mity żywieniowe: 6 błędnych przekonań o łączeniu produktów w które dalej wierzysz
Obalamy mity żywieniowe: 7 mitów o odchudzaniu, w które dalej wierzysz
Z mojego gabinetu: 5 najczęściej popełnianych przez Polki błędów żywieniowych
Na tropie dobrego składu: wybieramy kabanosy o dobrym składzie
Z mojego gabinetu: 10 małych zmian, które pozwolą ci jeść zdrowiej, a dalej po polsku