Składniki:
- 350 g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- szczypta soli.
Farsz:
- 600 g kwaszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 10 dkg suszonych grzybów,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Nie ma nic pyszniejszego niż domowe pierogi z kapustą i grzybami. Dla wielu to jedna z najważniejszych 12 wigilijnych potraw.
Przepis na nie nie jest bardzo skomplikowany, ale trzeba sobie zarezerwować na niego co najmniej 2 godziny - na przygotowanie ciasta, farszu i ulepienie pierogów.
Z naszego przepisu powinno wyjść około 40 pierogów, czyli 6 porcji.
- Namocz grzyby, a następnie ugotuj w tej samej wodzie do miękkości.
- Kapustę ugotuj w oddzielnym garnku, odciśnij i poszatkuj. Zalej wywarem z grzybów i gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka (woda powinna zakrywać kapustę - w razie potrzeby dodaj wrzątku).
- Na małej patelni na łyżce masła podsmaż cebule i razem z pokrojonymi grzybami dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
- Czas na ciasto. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj jajko, posól i wymieszaj. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrabiaj na elastyczną masę.
- Włóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut.
- Ciasto podziel na 4 części - jedną z nich cienko rozwałkuj, resztę zostaw pod przykryciem. Im cieńsze ciasto, tym lepiej. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe krążki, nałóż farsz, złóż krążek na pół i zlep mocno brzeg.
- Tak przygotowane pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj (partiami) 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Więcej przepisów na wigilijne dania:
Sprawdzony przepis na rybę po grecku
Tradycyjny przepis na kapustę z grochem