Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis

Pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć elastyczne, cienkie ciasto i aromatycznych farsz. Ich przygotowanie zajmie ci około 120 minut.
Małgorzata Machnicka / 18.11.2019 08:30
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kapustą i grzybami -  najlepszy przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 35 dkg mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 600 g kwaszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 10 dkg suszonych grzybów,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Nie ma nic pyszniejszego niż domowe pierogi z kapustą i grzybami. Dla wielu to jedna z najważniejszych 12 wigilijnych potraw.

Przepis na nie nie jest bardzo skomplikowany, ale trzeba sobie zarezerwować na niego co najmniej 2 godziny - na przygotowanie ciasta, farszu i ulepienie pierogów.

Z naszego przepisu powinno wyjść około 40 pierogów, czyli 6 porcji

  1. Namocz grzyby, a następnie ugotuj w tej samej wodzie do miękkości.
  2. Kapustę ugotuj w oddzielnym garnku, odciśnij i poszatkuj. Zalej wywarem z grzybów i gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka (woda powinna zakrywać kapustę - w razie potrzeby dodaj wrzątku).
  3. Na małej patelni na łyżce masła podsmaż cebule i razem z pokrojonymi grzybami dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Czas na ciasto. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj jajko, posól i wymieszaj. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrabiaj na elastyczna masę
  5. Włóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut. 
  6. Ciasto podziel na 4 części - jedną z nich cienko rozwałkuj, resztę zostaw pod przykryciem. Im cieńsze ciasto, tym lepiej. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe krążki, nałóż farsz, złóż krążek na pół i zlep mocno brzeg. 
  7. Tak przygotowane pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj (partiami) 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Więcej przepisów na wigilijne dania: 
Sprawdzony przepis na rybę po grecku
Tradycyjny przepis na kapustę z grochem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)