Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą

Idealny na imprezę, jako przekąska czy wigilijne danie: tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z musztardą, miodem i obowiązkowo cebulką. Ten przepis zawsze się udaje.
Edyta Liebert / 14.11.2019 12:54
DRUKUJ PRZEPIS
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg płatów śledziowych,
  • 4 ogórki konserwowe, pokrojone w drobną kostkę,
  • 2 małe cebule dymki, posiekana w kostkę,
  • 1 duży pęczek koperku, posiekany,
  • 6 łyżek musztardy francuskiej,
  • 2 małe łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:

Przystawki rybne nie są trudne w wykonaniu, a robią wrażenie na gościach. Dobrym przykładem jest tatar ze śledzia, który pojawia się na polskich stołach jako jedna z potraw wigilijnych.

Niemniej jednak ta zimna przekąska rybna sprawdzi się też na imprezę - jest wyrazista w smaku dzięki ostrej papryczce i musztardzie, ale jej cierpkość łagodzi dodatek miodu. Przepis na tatar ze śledzia w polskim, klasycznym wydaniu może być strzałem w 10 w bożonarodzeniowym menu. 

  1. Płaty śledziowe umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. Przygotowane śledzie skrop sokiem z limonki (możesz dodać startą skórkę), dokładnie wymieszaj całość i wstaw do lodówki.
  3. Posiekany koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz dymkę dodaj do śledzi. 
  4. Musztardę francuską, miód oraz oliwę z oliwek wymieszaj razem i dopraw je do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą i dodaj do śledzi.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a gotowy tatar ze śledzia przełóż na talerz lub do salaterek. Możesz ozdobić go koperkiem lub plastrem limonki. 

Inne inspiracje kulinarne: Niekonwencjonalny przepis na śledzia z owocami 

Proste w przygotowaniu kanapki z tatarem z łososia
Efektowne roladki z łososia z delikatnym serkiem śmietankowym

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)