Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych,
- 4 ogórki konserwowe, pokrojone w drobną kostkę,
- 2 małe cebule dymki, posiekana w kostkę,
- 1 duży pęczek koperku, posiekany,
- 6 łyżek musztardy francuskiej,
- 2 małe łyżeczki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
Przystawki rybne nie są trudne w wykonaniu, a robią wrażenie na gościach. Dobrym przykładem jest klasyczny tatar ze śledzia, który pojawia się na polskich stołach jako jedna z potraw wigilijnych.
Niemniej jednak ta zimna przekąska rybna sprawdzi się też na imprezę - jest wyrazista w smaku dzięki ostrej papryczce i musztardzie, ale jej cierpkość łagodzi dodatek miodu. Przepis na tatar ze śledzia w polskim, klasycznym wydaniu może być strzałem w 10 w bożonarodzeniowym menu.
- Płaty śledziowe umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Przygotowane śledzie skrop sokiem z limonki (możesz dodać startą skórkę), dokładnie wymieszaj całość i wstaw do lodówki.
- Posiekany koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz dymkę, dodaj do śledzi.
- Musztardę francuską, miód oraz oliwę z oliwek wymieszaj razem i dopraw je do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą i dodaj do śledzi.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a gotowy tatar ze śledzia przełóż na talerz lub do salaterek.
- Klasyczny tatar ze śledzia możesz ozdobić koperkiem lub plastrem limonki.
Inne inspiracje kulinarne: Niekonwencjonalny przepis na śledzia z owocami
Proste w przygotowaniu kanapki z tatarem z łososia
Efektowne roladki z łososia z delikatnym serkiem