Karp po staropolsku
Składniki:
- Około kilogramowy karp lub gotowe filety
- 40 g piernika lub kruchych pierniczków
- Łyżka mielonego cynamonu
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- Pół szklanki rodzynek
- Pół szklanki suszonych moreli
- Powidła śliwkowe
- Sok z pomarańczy
- Bulion rybny
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Dokładnie oczyść karpia z łusek i przetnij tak, aby wyfiletować wzdłuż kręgosłupa.
- Następnie osusz i posyp solą i pieprzem. Przygotowane dzwonka lub filety przesmaż na maśle na złoty kolor.
- Przełóż następnie do garnka i wsyp pokruszony piernik, przyprawy, sok z pomarańczy, powidła śliwkowe oraz bakalie.
- Wszystko zalej bulionem rybnym i duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Karpia serwuj z na półmisku z sosem lub podpiecz na koniec w piekarniku, aby nabrał chrupiącej skórki.
Z wędzonymi śliwkami
Składniki:
- Około kilogramowy karp lub gotowe filety
- 40 g piernika lub kruchych pierniczków
- Łyżka mielonego cynamonu
- Szczypta mielonego kardamonu
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- Pół szklanki rodzynek
- Pół szklanki suszonych moreli
- Szklanka wędzonych śliwek
- Sok z pomarańczy
- Bulion rybny
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Dokładnie oczyść karpia z łusek i przetnij tak, aby wyfiletować wzdłuż kręgosłupa. Następnie osusz i posyp solą i pieprzem.
- Przygotowane dzwonka lub filety przesmaż na maśle na złoty kolor.
- Przełóż następnie do garnka i wsyp pokruszony piernik, przyprawy, sok z pomarańczy, wędzone śliwki oraz bakalie.
- Wszystko zalej bulionem rybnym i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 30 minut do zrumienienia.
Z dodatkiem szarego sosu
Składniki:
- Gotowe filety lub dzwonki z karpia
- 40 g piernika lub kruchych pierniczków
- Łyżka mielonego cynamonu
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- Pół szklanki rodzynek
- Pół szklanki suszonych moreli
- Powidła śliwkowe
- Sok z pomarańczy
- Bulion rybny
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Dokładnie oczyść karpia z łusek, a następnie osusz i posyp solą i pieprzem.
- Przygotowane dzwonka lub filety przesmaż na maśle na złoty kolor.
- Przełóż następnie do garnka i wsyp pokruszony piernik, przyprawy, sok z pomarańczy, powidła oraz bakalie.
- Wszystko zalej bulionem rybnym i duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Karpia serwuj z na półmisku z szarym sosem.
Wskazówka:
Jeżeli chcesz, aby sos był gęstszy, wystarczy zagęścić go za pomocą mąki razowej lub ziemniaczanej – w ten sposób uzyskasz konsystencje kisielu. Inną metodą jest zamiana wywaru rybnego na ten z nóżek kurzych ( jeżeli dopuszczacie taką opcję w Wigilię), który utworzy smaczną i zdrową galaretę.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić karpia po indyjsku! Orientalny przepis na doskonałe danie! Ile kalorii ma smażony karp? Zobacz, na co zwrócić uwagę!