Nie jesteś fanką karpia? Przygotuj go po staropolsku z szarym sosem, a zmienisz zdanie!

Zastanawiasz się, jak przyrządzić rybę w tym roku, aby smakowała wyjątkowo? Przyprawy korzenne, piernik i bakalie brzmią świetnie? Sprawdź nasz przepis na karpia po staropolsku!
Sylwia Kazimierczuk / 2 miesiące temu
Karp na szaro z rodzynkami, sokiem z cytryny i winem wytrawnym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Karp po staropolsku

Składniki:

  • Około kilogramowy karp lub gotowe filety
  • 40 g piernika lub kruchych pierniczków
  • Łyżka mielonego cynamonu
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki rodzynek
  • Pół szklanki suszonych moreli
  • Powidła śliwkowe
  • Sok z pomarańczy
  • Bulion rybny
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyść karpia z łusek i przetnij tak, aby wyfiletować wzdłuż kręgosłupa.
  2. Następnie osusz i posyp solą i pieprzem. Przygotowane dzwonka lub filety przesmaż na maśle na złoty kolor.
  3. Przełóż następnie do garnka i wsyp pokruszony piernik, przyprawy, sok z pomarańczy, powidła śliwkowe oraz bakalie.
  4. Wszystko zalej bulionem rybnym i duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
  5. Karpia serwuj z na półmisku z sosem lub podpiecz na koniec w piekarniku, aby nabrał chrupiącej skórki.

Z wędzonymi śliwkami

Składniki:

  • Około kilogramowy karp lub gotowe filety
  • 40 g piernika lub kruchych pierniczków
  • Łyżka mielonego cynamonu
  • Szczypta mielonego kardamonu
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki rodzynek
  • Pół szklanki suszonych moreli
  • Szklanka wędzonych śliwek
  • Sok z pomarańczy
  • Bulion rybny
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyść karpia z łusek i przetnij tak, aby wyfiletować wzdłuż kręgosłupa. Następnie osusz i posyp solą i pieprzem.
  2. Przygotowane dzwonka lub filety przesmaż na maśle na złoty kolor.
  3. Przełóż następnie do garnka i wsyp pokruszony piernik, przyprawy, sok z pomarańczy, wędzone śliwki oraz bakalie.
  4. Wszystko zalej bulionem rybnym i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz przez 30 minut do zrumienienia.

Z dodatkiem szarego sosu

Składniki:

  • Gotowe filety lub dzwonki z karpia
  • 40 g piernika lub kruchych pierniczków
  • Łyżka mielonego cynamonu
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki rodzynek
  • Pół szklanki suszonych moreli
  • Powidła śliwkowe
  • Sok z pomarańczy
  • Bulion rybny
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyść karpia z łusek, a następnie osusz i posyp solą i pieprzem.
  2. Przygotowane dzwonka lub filety przesmaż na maśle na złoty kolor.
  3. Przełóż następnie do garnka i wsyp pokruszony piernik, przyprawy, sok z pomarańczy, powidła oraz bakalie.
  4. Wszystko zalej bulionem rybnym i duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Karpia serwuj z na półmisku z szarym sosem.

Wskazówka:

Jeżeli chcesz, aby sos był gęstszy, wystarczy zagęścić go za pomocą mąki razowej lub ziemniaczanej – w ten sposób uzyskasz konsystencje kisielu. Inną metodą jest zamiana wywaru rybnego na ten z nóżek kurzych ( jeżeli dopuszczacie taką opcję w Wigilię), który utworzy smaczną i zdrową galaretę.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić karpia po indyjsku! Orientalny przepis na doskonałe danie! Ile kalorii ma smażony karp? Zobacz, na co zwrócić uwagę!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)