Składniki:
- 20 dag grzybów suszonych (najlepiej nadbużańskich)
- ½ l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 10 dag słoniny wędzonej
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 1 duża cebula
- 1 szklanka białego wina (najlepiej chardonnay adoria)
- 20 dag dojrzewającego sera (najlepiej z Wiżajn)
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Risotto to potrawa, którą chyba każdy z nas jadł wiele razy. Magda Gessler podpowiada, że można go spróbować również w Wigilię. Kaszotto z grzybami według jej przepisu to ciekawy i przepyszny wariant tradycyjnej kaszy z grzybami.
Przepis Magdy Gessler - kaczka w sosie
1. Grzyby opłucz i namocz na noc.
2. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, następnie odcedź – ale zachowaj wodę.
3. Ugotowane grzyby pokrój w cienkie paski.
Przepis Magdy Gessler - zupa rybna
4. Bulion warzywny wymieszaj z wywarem z gotowania grzybów.
5. Cebulę posiekaj i zeszklij na posiekanej słoninie.
6. Gdy jest przejrzysta, wrzuć do niej kaszę, chwilkę przesmaż i zalej winem.
7. Wymieszaj i czekaj, aż płyn się wchłonie, wtedy dodaj chochelkę wywaru.
8. Mieszaj nadal i czekaj, aż płyn się wchłonie, wtedy dodaj kolejną chochelkę wywaru. I tak dalej, stopniowo.
9. Gdy cały płyn się wchłonie, a kasza będzie miękka, dodaj pokrojone grzyby.
Przepis Magdy Gessler - miętowa ryba
10. Zetrzyj ser na tarce.
11. Wymieszaj kaszotto ze startym serem.
12. Na wierzch połóż masło oraz posiekany drobniutko rozmaryn.
13. Dopraw solą i pieprzem.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska".