Ciasto na pierogi

Najpopularniejsze ciasto na pierogi robi się z mąki pszennej i jajka, z dodatkiem odrobiny wody. Można też robić ciasto z mąki gryczanej, czy kukurydzianej, czy po litewsku z dodatkiem cebuli. Do pieczonych pierogów najlepiej nadaje się gotowe ciasto francuskie lub kruche.
/ 20.08.2009 19:15

ciasto na pierogi

Fot. Fotolia

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

  1. Do mąki wbijamy jajko, solimy szczyptą soli i wyrabiamy dodając stopniowo letnią wodę. Ciasto po wyrobieniu powinno być „luźne”, nie lepić się do rąk. Odstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką, aby nie obeschło. Po kilkunastu minutach dzielimy ciasto na 4 części i jedną część rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy.
  2. Ciasto nie może się przerywać, ale im cieńsze – tym pierogi wykwintniejsze.
  3. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe krążki, nakładamy łyżeczką farsz, składamy krążek na pół i zlepiamy mocno brzeg. Należy przy tym pilnować, by cały brzeg był dobrze sklejony, bo inaczej farsz wypłynie. Wymaga to pewnej wprawy.
  4. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż zaczną wypływać na wierzch.

Ciasto na pierogi z mąki gryczanej

  • 320 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • Sól

Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy i prażymy lekko na patelni, ale nie pozwalając jej się zrumienić, solimy, wlewamy stopniowo gorącą wodę i energicznie mieszamy rozbijając grudki. Gdy ciasto przestygnie wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką i formujemy wałek. Odkrawamy 1 cm plastry i rozpłaszczamy je dłonią. Pierogi z gryczanej mąki będą miały grubsze ciasto niż z pszennej.

Gotujemy tak samo jak pszenne.

Zobacz także: Jak szybko lepić pierogi?

Ciasto na pierogi – litewska receptura

  • 400 g mąki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • Sól

Cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce zachowując sok. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w dołek wbijamy jajka i żółtka, przetartą cebulę z sokiem i zagniatamy bez dodatku wody. Dalej postępujemy tak samo jak w przepisie podstawowym.

Ciasto na pierogi pieczone

Pierogi pieczone znakomicie robi się z gotowego ciasta francuskiego. Mrożone ciasto należy rozmrozić i podzielić na kwadraty, nałożyć farsz, a potem zlepić dokładnie, jak w przypadku zwykłych.

Pamiętajmy, że ciasto urośnie.

Pierogi pieczemy w wysokiej temperaturze – ok. 250 stopni przez pierwsze 10 minut. Kiedy ciasto urośnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 10 minut uważając by się za bardzo nie zrumieniło.

Zobacz także: Pierogi – farsze tradycyjne i egzotyczne

Redakcja poleca

REKLAMA