Śledzie po kaszubsku pysznie smakują, dlatego często pojawiają się na wigilijnym stole. Słodkie dodatki łagodzą ich słony posmak, przez co mogą stać się doskonałą przekąską dla każdego. Pomidorowa passata tylko zachęca apetycznym kolorem i zapachem. Zobacz, która wersja śledzi po kaszubsku przemawia do ciebie najbardziej. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem śledzi po kaszubsku dokładnie umyć filety, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Spis treści:
Śledź po kaszubsku z rodzynkami
Śledzie na słodko z rodzynkami to prawdziwa gratka dla każdego fana ryb, ale i dla miłośnika słodkich smaków. Przygotujesz je w kilka chwil, dzięki czemu będą doskonałą wigilijną przekąską.
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżka cukru,
- 3-4 liście laurowe,
- 1/2 szklanki rodzynek namoczonych przez min. godzinę,
- pomarańcza.
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze porcje.
- Koncentrat pomidorowy wymieszaj z rodzynkami, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z pomarańczy.
- Z pomarańczy dodatkowo zetrzyj skórkę. Przełóż całość do słoików i włóż do środka listki laurowe.
- Zapasteryzuj. Śledzie powinny marynować się przynajmniej przez tydzień.
- Następnie wyłóż je na talerz (możesz je zrolować) i posyp rodzynkami.
fot. Śledzie po kaszubsku z rodzynkami/Adobe Stock, mbt_studio
Śledzie po kaszubsku ze śliwkami
Śledzie po kaszubsku możesz przygotować także z dodatkiem śliwek. To doskonałe połączenie na Wigilię. Śliwki dodadzą śledziom słodycz i sprawią, że potrawa będzie jeszcze bardziej świąteczna. Efekt ten podbijesz subtelną nutką cynamonu.
Składniki:
- 300 g filetów śledziowych,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 6 suszonych śliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Koncentrat pomidorowy wymieszaj z solą, pieprzem, octem balsamicznym oraz cynamonem.
- Śliwki pokrój na drobne kawałki. Nie musisz ich wcześniej moczyć.
- Wszystkie składniki włóż do słoika, dodaj listki laurowe, a następnie zapasteryzuj.
- Marynuj ok. tygodnia, a następnie wyłóż na talerze i podaj na świąteczną kolację.
fot. Śledzie po kaszubsku ze śliwką i cynamonem/Adobe Stock, Marek Klimek
Śledź po kaszubsku z miodem
Jeśli nie chcesz sięgać po suszone owoce, wykorzystaj dowolny miód. Wymieszane z nim śledzie doskonale połączą słony i słodki smak. Będzie to dobra przekąska wigilijna i świąteczna. Pamiętaj, żeby zrobić większą ilość - słodkie śledzie po kaszubsku bardzo szybko znikają z talerza.
Składniki:
- 300 g filetów śledziowych,
- pół szklanki passaty,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki miodu,
- średnia cebula,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
-
Śledzie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
-
Passatę dobrze wymieszaj z wodą, solą, pieprzem, octem i miodem. Cebulę pokrój w kostkę i skarmelizuj na patelni.
-
Połącz śledzie z pomidorową masą, a następnie przełóż do słoików. Zapasteryzuj i pozostaw na tydzień do marynowania.
fot. Śledzie po kaszubsku z miodem/Adobe Stock, robert6666
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.11.2019
Zobacz także inne przepisy na śledzie: