śledzie po kaszubsku fot. Adobe Stock, robert6666

Pomysły na pyszne i aromatyczne śledzie po kaszubsku z miodem, rodzynkami albo śliwką

Śledzie po kaszubsku to nic innego jak filety zanurzone w pomidorach ze słodką nutą. Mogą to być rodzynki, śliwki albo odrobina miodu. Tak przygotowana potrawa idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Zobacz, jak szybko przygotować pyszne śledzie na słodko i co do nich dodać, aby było bardziej świątecznie.
Sylwia Kazimierczuk / 08.12.2022 14:24
śledzie po kaszubsku fot. Adobe Stock, robert6666

Śledzie po kaszubsku pysznie smakują, dlatego często pojawiają się na wigilijnym stole. Słodkie dodatki łagodzą ich słony posmak, przez co mogą stać się doskonałą przekąską dla każdego. Pomidorowa passata tylko zachęca apetycznym kolorem i zapachem. Zobacz, która wersja śledzi po kaszubsku przemawia do ciebie najbardziej. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem śledzi po kaszubsku dokładnie umyć filety, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Spis treści:

  1. Śledź po kaszubsku z rodzynkami
  2. Śledź po kaszubsku ze śliwkami
  3. Śledź po kaszubsku z miodem

Śledź po kaszubsku z rodzynkami

Śledzie na słodko z rodzynkami to prawdziwa gratka dla każdego fana ryb, ale i dla miłośnika słodkich smaków. Przygotujesz je w kilka chwil, dzięki czemu będą doskonałą wigilijną przekąską.

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka cukru,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1/2 szklanki rodzynek namoczonych przez min. godzinę,
  • pomarańcza.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze porcje.
  2. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z rodzynkami, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z pomarańczy.
  3. Z pomarańczy dodatkowo zetrzyj skórkę. Przełóż całość do słoików i włóż do środka listki laurowe.
  4. Zapasteryzuj. Śledzie powinny marynować się przynajmniej przez tydzień.
  5. Następnie wyłóż je na talerz (możesz je zrolować) i posyp rodzynkami.

śledzie po kaszubsku z rodzynkami

fot. Śledzie po kaszubsku z rodzynkami/Adobe Stock, mbt_studio

Śledzie po kaszubsku ze śliwkami

Śledzie po kaszubsku możesz przygotować także z dodatkiem śliwek. To doskonałe połączenie na Wigilię. Śliwki dodadzą śledziom słodycz i sprawią, że potrawa będzie jeszcze bardziej świąteczna. Efekt ten podbijesz subtelną nutką cynamonu.

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z solą, pieprzem, octem balsamicznym oraz cynamonem.
  3. Śliwki pokrój na drobne kawałki. Nie musisz ich wcześniej moczyć.
  4. Wszystkie składniki włóż do słoika, dodaj listki laurowe, a następnie zapasteryzuj.
  5. Marynuj ok. tygodnia, a następnie wyłóż na talerze i podaj na świąteczną kolację.

śledzie po kaszubsku ze śliwką

fot. Śledzie po kaszubsku ze śliwką i cynamonem/Adobe Stock, Marek Klimek

Śledź po kaszubsku z miodem

Jeśli nie chcesz sięgać po suszone owoce, wykorzystaj dowolny miód. Wymieszane z nim śledzie doskonale połączą słony i słodki smak. Będzie to dobra przekąska wigilijna i świąteczna. Pamiętaj, żeby zrobić większą ilość - słodkie śledzie po kaszubsku bardzo szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych,
  • pół szklanki passaty,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Passatę dobrze wymieszaj z wodą, solą, pieprzem, octem i miodem. Cebulę pokrój w kostkę i skarmelizuj na patelni.

  3. Połącz śledzie z pomidorową masą, a następnie przełóż do słoików. Zapasteryzuj i pozostaw na tydzień do marynowania.

śledzie po kaszubsku z miodem

fot. Śledzie po kaszubsku z miodem/Adobe Stock, robert6666

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.11.2019

Zobacz także inne przepisy na śledzie:

Wegańskie korzenne śledzie z boczniaków – smaczna świąteczna roślinna przekąska a’la śledź
Wegańskie korzenne śledzie z boczniaków – smaczna świąteczna roślinna przekąska a’la śledź
Wegańskie śledzie możesz zrobić szybko w domu już z kilku składników. Zamiast śledzia wykorzystasz jędrne grzyby. Potrzebujesz: boczniaków, buraków, cebuli, żurawiny i kilku przypraw. Wegańskie śledzie są smaczne, zdrowe i cruelty free. Zrób je na święta dla wegetarian, wegan i nie tylko.
Przygotuj te pyszne śledzie na słodko i zaskocz wszystkich gości. Przepisy nie tylko na Wigilię
Przygotuj te pyszne śledzie na słodko i zaskocz wszystkich gości. Przepisy nie tylko na Wigilię
Śledzie na słodko to doskonała alternatywa dla klasycznych filetów. Sprawdzą się nie tylko na Wigilię, ale także podczas każdego spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Do ich przygotowania wykorzystaj rodzynki, suszone śliwki, a także miód i słodką musztardę. Zobacz, jak zrobić pyszne śledzie na słodko.
Śledź w ciąży może stanowić cenny składnik diety przyszłej mamy. Jaki będzie najlepszy?
Śledź w ciąży może stanowić cenny składnik diety przyszłej mamy. Jaki będzie najlepszy?
Śledź w ciąży, jedzony w rozsądnych ilościach, stanowi wartościowy element zdrowej diety przyszłej mamy. Jednak nie każdy sposób jego podania jest lekkostrawny, a zanurzony w occie może wywoływać częste w ciąży dolegliwości refluksowe. Warto też zwrócić uwagę na to, z jakich łowisk pochodzi śledź, który ma zjeść kobieta w ciąży.
Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Najzdrowsze śledzie to śledzie surowe, np. jedzone po upieczeniu. Marynowane śledzie są najzdrowsze, jeśli nie mają za dużo soli, podasz je z warzywami i owocami, a marynatę zrobisz ze zdrowego oleju np. oleju lnianego lub rzepakowego. W top 5 najzdrowszych śledzi znalazły się też śledzie z burakami i śledzie po kaszubsku.
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Tatar ze śledzia jest idealny na imprezę, jako przekąska czy wigilijne danie. Polecamy w klasycznym wydaniu z musztardą, miodem i obowiązkowo cebulką. Ten przepis na tatar ze śledzia zawsze się udaje.
Sałatka śledziowa na święta. Przepis z jabłkiem i ogórkiem
Sałatka śledziowa na święta. Przepis z jabłkiem i ogórkiem
Sałatka śledziowa na święta jest szybka w przygotowaniu, a dodatek świeżego ogórka oraz jabłka dodaje jej orzeźwienia. Śledziowa sałatka na Wigilię to hit bożonarodzeniowego stołu.
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i jabłkiem to nie tylko potrawa świąteczna, lecz doskonała przystawka na imprezę sylwestrową czy inną okazję.
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Tradycyjne śledzie pod pierzynką to sałatka śledziowa warstwowa z gotowanymi warzywami, jajkiem na twardo, cebulą - idealna sałatka na święta! Inna nazwa, znana w Rosji i na Ukrainie, to Szuba.