Śledź po kaszubsku fot. Adobe Stock

Śledzie po kaszubsku: z rodzynkami, ze śliwkami lub z miodem

Śledzie po kaszubsku to nic innego, jak śledzie w pomidorach ze słodką nutą w postaci np. śliwki czy rodzynek. To idealna potrawa na wigilijny stół.
Sylwia Kazimierczuk / 15.11.2019 14:34
Śledź po kaszubsku fot. Adobe Stock

Śledzie po kaszubsku powinny pojawić się na wigilijnym stole, przy którym siadają dzieci. Słodkie dodatki łagodzą jego słony posmak, a zatem łatwiej zachęcić sceptyków do jej spróbowania. Pomidorowa passata tylko zachęca apetycznym kolorem i zapachem. Zerknij, która wersja śledzi po kaszubsku przemawia do ciebie najbardziej.

Śledzie po kaszubsku przygotowujemy z filetów z solanki (musimy je opłukać) lub ze śledzi w oleju. Niezbędny jest koncentrat pomidorowy lub passata -  suszonymi śliwkami lub rodzynkami tworzą słodko-kwaśny sos. Jeśli chcesz dodatkowo złagodzić smak potrawy, dodaj czerwoną cebulę zamiast białej.

Śledź po kaszubsku z rodzynkami

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka cukru,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1/2 szklanki rodzynek (namocz je wcześniej),
  • pomarańcza.

Jak zrobić śledzia po kaszubsku z rodzynkami

Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z pomarańczy. Dodatkowo ścieramy skórkę. Przekładamy do słoików i wkładamy liście laurowe. Dokładnie wekujemy. Następnie marynujemy przynajmniej przez tydzień.

Śledź po kaszubsku ze śliwkami

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • liście laurowe.

Jak zrobić śledzia po kaszubsku ze śliwkami

Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, pieprzem, cukrem. Przekładamy do słoików i wkładamy liście laurowe. Kroimy drobno śliwkę. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy octem balsamicznym. Dokładnie wekujemy. Następnie marynujemy przynajmniej przez tydzień.

Śledź po kaszubsku z miodem

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych,
  • pół szklanki passaty,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki wody.

Jak zrobić śledzia po kaszubsku z miodem

Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Passatę mieszamy z solą, pieprzem i miodem. Karmelizujemy cebulkę na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki mieszamy. Przekładamy do słoików i wkładamy liście laurowe. Dokładnie wekujemy. Następnie marynujemy przynajmniej przez tydzień.

Idealne na wigilijny stół: Śledzie pod pierzynką
Tradycyjny przepis na śledzie w oleju

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)