Przygotowanie: 2 godziny
Porcja: 220 kcal
Składniki na ok. 40–45 sztuk:
- 35 dag mąki
- jajko
- 40 dag kapusty kiszonej
- 2 listki laurowe
- po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 2 cebule
- 2 jajka na twardo
- 5 dag suszonych grzybów
- klarowane masło do smażenia
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- ziarenka jałowca
- olej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Do mąki wbij jajko, dolej 1/2 szklanki wody, dodaj szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto.
- Grzyby mocz przez noc w 1/2 l wody. Następnego dnia ugotuj do miękkości. Odcedź, posiekaj. Kapustę przepłucz, odciśnij, posiekaj. Zalej wywarem z grzybów. Dodaj jałowiec, ziele angielskie i zierenka pieprzu oraz sól do smaku. Gotuj pod przykryciem około 30 minut.
- Posiekane cebule podsmaż na oleju. Dodaj do kapusty, dołóż grzyby, przypraw na ostro i gotuj, aż odparuje cały płyn. Przestudź. Na koniec do farszu dodaj posiekane jajka i orzechy.
- Ciasto rozwałkuj na placek ok. 3 mm grubości. Szklanką wykrój kółka. Nakładaj na nie po porcji farszu. Kółka składaj na pół i mocno zalepiaj brzegi, formując pierogi. Porcjami wrzucaj je na posolony wrzątek. Gotuj 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Przed podaniem podsmaż na maśle.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>