1. Jarzyny obierz, zalej wodą i gotuj pół godziny z pieprzem, zielem angielskim i imbirem.
2. W połowie gotowania posól.
3. Gdy jarzyny są już zupełnie miękkie, wyjmij je z wywaru.
4. Rybę spraw i ewentualnie odfiletuj.
5. Teraz do wywaru włóż rybę. Gotuj na malutkim ogniu aż będzie miękka.
6. Delikatnie wyjmij rybę i przełóż na półmisek. Trzymaj ją w cieple.
7. Do wywaru dodaj piwo i piernik. Gotuj 5 minut.
8. Zmiksuj. Gotuj nadal na małym ogniu, dodając obrane migdały i rodzynki.
9. Gdy sos jest odpowiednio gęsty, dopraw solą, pieprzem i gałką.
10. Możesz też dodać łyżkę miodu i 2 łyżki masła.
11. Podaj rybę polaną sosem.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)