Jak zrobić piernik bezglutenowy? Przygotuj go z marchewką lub z mąki gryczanej!

Piernik z białą czekoladą fot. Adobe Stock
Nie rezygnuj z ulubionego wypieku na święta! Wykorzystaj nasze przepisy na piernik bezglutenowy przełożony powidłami śliwkowymi lub z dodatkiem suszonych śliwek!
Sylwia Kazimierczuk / 09.11.2018 14:42
Piernik z białą czekoladą fot. Adobe Stock

Piernik bezglutenowy

Składniki:

  • 150 g mąki kokosowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki migdałowej
  • Pół kostki masła
  • Ok. 8 śliwek wędzonych bez pestek
  • 3 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • Szczypta kardamonu

Przygotowanie

  1. Wymieszaj dokładnie w misce mąkę kokosową, ziemniaczaną i migdałową.
  2. W rondelku rozgrzej masło i dodaj cynamon, sól, kakao oraz kardamon. Połącz z mąką.
  3. Jaja roztrzep na puszystą masę i dodaj z proszkiem do pieczenia do reszty masy. Wkrój śliwki i wymieszaj.
  4. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piernik domowy możesz polać polewą czekoladową i udekorować posiekanymi orzechami.

Na bazie mąki gryczanej

Składniki:

  • 150 g mąki kokosowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki migdałowej
  • Pół kostki masła
  • Pół szklanki powideł śliwkowych
  • 3 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Wymieszaj dokładnie w misce mąkę kokosową, gryczaną i migdałową.
  2. W rondelku rozgrzej masło i dodaj cynamon, sól, kakao oraz kardamon. Połącz z mąką.
  3. Jaja roztrzep na puszystą masę i dodaj z proszkiem do pieczenia do reszty masy. Dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj.
  4. Możesz użyć również nutelli śliwkowej, która wzmocni smak piernika.
  5. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Z mąki jaglanej

Składniki:

  • 150 g mąki kokosowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki migdałowej
  • Pół kostki masła
  • Ok 8 śliwek wędzonych bez pestek
  • Pół szklanki powideł śliwkowych do przełożenia
  • 3 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Wymieszaj dokładnie w misce mąkę kokosową, jaglaną i migdałową.
  2. W rondelku rozgrzej masło i dodaj cynamon, sól, kakao oraz kardamon. Połącz z mąką.
  3. Jaja roztrzep na puszystą masę i dodaj z proszkiem do pieczenia do reszty masy. Wkrój śliwki, dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj.
  4. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Zobacz też:
Doskonałe przepisy na piernik bez jajek! Sprawdź idealny sposób na tanie i ekspresowe ciasto świąteczne! Wybierz najlepszy makowiec dla siebie spośród naszych sprawdzonych przepisów!

Tagi: piernik

Redakcja poleca

REKLAMA