Piernik bezglutenowy
Składniki:
- 150 g mąki kokosowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki migdałowej
- Pół kostki masła
- Ok. 8 śliwek wędzonych bez pestek
- 3 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta cynamonu
- Szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- Szczypta kardamonu
Przygotowanie
- Wymieszaj dokładnie w misce mąkę kokosową, ziemniaczaną i migdałową.
- W rondelku rozgrzej masło i dodaj cynamon, sól, kakao oraz kardamon. Połącz z mąką.
- Jaja roztrzep na puszystą masę i dodaj z proszkiem do pieczenia do reszty masy. Wkrój śliwki i wymieszaj.
- Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piernik domowy możesz polać polewą czekoladową i udekorować posiekanymi orzechami.
Na bazie mąki gryczanej
Składniki:
- 150 g mąki kokosowej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki migdałowej
- Pół kostki masła
- Pół szklanki powideł śliwkowych
- 3 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta cynamonu
- Szczypta soli
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie
- Wymieszaj dokładnie w misce mąkę kokosową, gryczaną i migdałową.
- W rondelku rozgrzej masło i dodaj cynamon, sól, kakao oraz kardamon. Połącz z mąką.
- Jaja roztrzep na puszystą masę i dodaj z proszkiem do pieczenia do reszty masy. Dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj.
- Możesz użyć również nutelli śliwkowej, która wzmocni smak piernika.
- Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Z mąki jaglanej
Składniki:
- 150 g mąki kokosowej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g mąki migdałowej
- Pół kostki masła
- Ok 8 śliwek wędzonych bez pestek
- Pół szklanki powideł śliwkowych do przełożenia
- 3 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta cynamonu
- Szczypta soli
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie
- Wymieszaj dokładnie w misce mąkę kokosową, jaglaną i migdałową.
- W rondelku rozgrzej masło i dodaj cynamon, sól, kakao oraz kardamon. Połącz z mąką.
- Jaja roztrzep na puszystą masę i dodaj z proszkiem do pieczenia do reszty masy. Wkrój śliwki, dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj.
- Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Doskonałe przepisy na piernik bez jajek! Sprawdź idealny sposób na tanie i ekspresowe ciasto świąteczne! Wybierz najlepszy makowiec dla siebie spośród naszych sprawdzonych przepisów!