Śledzie imbirowe z orzechami - przepis

Przekąski z ryb fot. Fotolia
Śledzie będą smaczniejsze, jeśli przygotujesz je wcześniej i przynajmniej na dobę wstawisz do lodówki
/ 29.05.2019 09:51
Przekąski z ryb fot. Fotolia

Przygotowanie: 30 min 

Składniki na 4–6 porcji:

  • 50 dag filetów z matiasów
  • 15 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki pokruszonego piernika
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego
  • 2–3 goździki
  • 10–12 ziaren pieprzu
  • kawałek kory cynamonu
  • pół łyżeczki ziaren kolendry

Sposób wykonania:

  1. Śledzie namocz w wodzie z łyżką octu i łyżką cukru.
  2. Na zalewę: podgrzej olej z dodatkiem kawałka cynamonu, ziela angielskiego, goździków, kolendry i pieprzu. Ostudź. Posiekane orzechy wymieszaj z posiekaną cebulą zeszkloną na łyżce oleju. Dodaj pokruszony piernik, starty na tarce imbir, musztardę, miód i rodzynki.
  3. Filety osusz i pokrój na kawałki. Przełóż orzechową masą i ułóż ciasno w słoiku. Zalej olejem z przyprawami.
  4. Podawaj na liściach sałaty.

Świąteczne smakołyki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA