Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4–6 porcji:
- 50 dag filetów z matiasów
- 15 dag posiekanych orzechów włoskich
- 1 duża cebula
- 2 łyżki pokruszonego piernika
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka rodzynek
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 4–5 ziaren ziela angielskiego
- 2–3 goździki
- 10–12 ziaren pieprzu
- kawałek kory cynamonu
- pół łyżeczki ziaren kolendry
Sposób wykonania:
- Śledzie namocz w wodzie z łyżką octu i łyżką cukru.
- Na zalewę: podgrzej olej z dodatkiem kawałka cynamonu, ziela angielskiego, goździków, kolendry i pieprzu. Ostudź. Posiekane orzechy wymieszaj z posiekaną cebulą zeszkloną na łyżce oleju. Dodaj pokruszony piernik, starty na tarce imbir, musztardę, miód i rodzynki.
- Filety osusz i pokrój na kawałki. Przełóż orzechową masą i ułóż ciasno w słoiku. Zalej olejem z przyprawami.
- Podawaj na liściach sałaty.
Świąteczne smakołyki - forum >>