Barszcz czerwony fot. Adobe Stock

Barszcz czerwony wigilijny - 2 tradycyjne przepisy

Barszcz czerwony wigilijny to zupa, która gości niemal na każdym świątecznym stole. Jak ją przygotować, żeby smakowała jak u babci?
Małgorzata Machnicka / 11.12.2017 11:12 / aktualizacja: 14.11.2019 14:32
Barszcz czerwony fot. Adobe Stock

Barszcz czerwony przygotowywany na bazie zwykłych lub podłużnych buraków powinien być klarowny, aromatyczny i mieć piękny, głęboki kolor. Najczęściej doprawiany jest zielem angielskim, czarnym pieprzem, majerankiem oraz liściem laurowym. W wielu domach podawany jest z kluskami, krokietami lub z uszkami. 

    Przepis na barszcz czerwony wigilijny z uszkami

    Składniki na barszcz:

    • 2 kg buraków
    • 1 marchewka
    • pół selera
    • 1 kwaśne jabłko
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 4 szczypty majeranku
    • 2 goździki
    • szczypta soli i pieprzu
    • 2 łyżki octu lub soku z cytryny

    Wyszoruj dokładnie buraki (nie obieraj ich) i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko przekrój na ćwiartki. Seler, marchew i cebulę obierz i przekrój na pół. Włóż do dużego garnka i zalej całość wodą tak, aby pokrywała wszystkie warzywa. Dodaj ząbki czosnku i przyprawy. Barszcz doprowadź do zagotowania i od razu przykręć palnik, aby buraki nie straciły koloru. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Odstaw z ognia, dodaj ocet i przecedź przez sitko.

    Składniki na uszka:

    • 400 g mąki pszennej
    • 3/4 szklanki wody
    • 1/3 kostki masła lub oleju rzepakowego
    • szczypta soli

    Składniki na farsz:

    Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop. Stopniowo wlewaj je do mąki i delikatnie mieszaj. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie gładkie i miękkie. Włóż je do miski i przykryj folią. Odstaw na 20 minut.

    Podsmaż cebulę na łyżce masła. Dodaj wcześniej namoczone grzyby i kiszoną kapustę i podduś na patelni przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.

    Ciasto rozwałkuj i wykrawaj małe koła lub kwadraty (szkoły lepienia uszek są różne). Nałóż do nich farsz i dokładnie zawij i zlep. Gotuj przez 1-2 minuty od wypłynięcia.

    Przepis na barszcz czerwony na zakwasie
    fot. Adobe Stock

    Przepis na barszcz czerwony na zakwasie

    Składniki na zakwas:

    • 3 kg buraków
    • łyżka soli
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • kilka ziaren pieprzu
    • główka czosnku

    Buraki wyszoruj i podziel na mniejsze porcje. Włóż do słoika tak, aby ciasno okalały ścianki słoika. Sól rozpuść w takiej ilości wody, aby pokryła wszystkie buraki. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz przepołowioną główką czosnku.

    Całość zalej osoloną wodą. Bardzo ważne jest, aby kawałki buraków nie wystawały ponad poziom wody – istnieje ryzyko, że zakwas przed ukończeniem procesu fermentacji spleśnieje. Tak przygotowany zakwas na barszcz wigilijny trzymamy w ciepłym miejscu, przykryty gazą. Jest gotowy po 4-6 dniach.

    Składniki na bulion:

    • 1 litr wody
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • pół selera
    • 1 jabłko
    • 2 suszone śliwki
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 liście laurowe
    • 2 goździki
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • sól do smaku

    Warzywa umyj, obierz i przekrój na pół. Włóż do dużego garnka, dodaj suszone śliwki, ziele, liście laurowe i goździki i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Odcedź bulion. Zakwas wraz z burakami wlej do garnka, dodaj do niego bulion, majeranek oraz pieprz i podgrzewaj na minimalnym ogniu przez kilka minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

    Więcej przepisów na wigilijne dania:
    Wigilijna kapusta z grzybami
    Kutia wigilijna

    SKOMENTUJ
    KOMENTARZE (1)
    /12.12.2017 09:55
    Ja uwilebiam zupy, zwłąszcza lubię jedzenie, które zamawiam do pracy , najczęściej zamawiamy z Margaret we Wrocławiu, i jest super! Zawsze swieże i smaczne!