POLECAMY

4 zalety barszczu czerwonego, który przygotujesz na naturalnym zakwasie!

Barszcz czerwony to klasyczna zupa wigilijna podawana na święta. Sprawdź, jak ją przygotować!
Sylwia Kazimierczuk / 4 miesiące temu
4 zalety barszczu czerwonego, który przygotujesz na naturalnym zakwasie! fot. STOCKFOOD/FREE

Barszcz czerwony przygotowywany na bazie zwykłych lub podłużnych buraków powinien być klarowny i aromatyczny. Możemy doprawić go ziołami: zielem angielskim, pieprzem, majerankiem, solą oraz liściem laurowym. Możemy podawać go z kluskami lub z uszkami. Sprawdź, jak go przygotować również z użyciem zakwasu buraczanego!

Zalety barszczu czerwonego przygotowanego za zakwasie:

  • zakwas zwiększa przyswajalność witamin i składników mineralnych
  • zostaje wzbogacony o kwas mlekowy
  • klasyczny smak, którego nie uzyskamy przez dodatek octu lub soku z cytryny
  • zakwas to probiotyczny napój, zwiększający odporność organizmu

Barszcz czerwony wigilijny

Oto składniki na barszcz czerwony wigilijny:

Barszcz:

  • 5 dużych buraków
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 3 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 szczypty majeranku
  • szczypta soli i pieprzu, łyżka octu

Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny?

Buraki obieramy dokładnie ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Seler obieramy i dzielimy na pół. Wkładamy do dużego garnka i doprawiamy liśćmi laurowymi, czosnkiem, pieprzem, majerankiem oraz octem. Zalewamy całość  wodą tak, aby pokrywała wszystkie warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Tak przygotowany barszcz czerwony przelewamy przez sitko. Podajemy z uszkami lub makaronem. Dodatek octu możemy zastąpić sokiem z wyciśniętej cytryny, aby miał lekki i subtelniejszy smak.

Wigilijny barszcz z uszkami

Oto składniki na wigilijny barszcz z uszkami:

Barszcz:

  • 5 dużych buraków
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 3 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 szczypty majeranku
  • szczypta soli i pieprzu, łyżka octu

Uszka:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 50 g kapusty kiszonej
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić wigilijny barszcz z uszkami?

Buraki obieramy dokładnie ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Seler obieramy i dzielimy na pół. Wkładamy do dużego garnka i doprawiamy liśćmi laurowymi, czosnkiem, pieprzem, majerankiem oraz octem. Zalewamy całość wodą tak, aby pokrywała wszystkie warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Tak przygotowany barszcz czerwony przelewamy przez sitko. Podajemy z uszkami. Uszka przygotowujemy na bazie przesianej mąki zagniecionej z jajkami, solą oraz ciepłą wodą. Po zagnieceniu odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Namoczone wcześniej grzyby podduszamy na patelni razem z kiszona kapusta przez 20 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy małe koła. Nakładamy do nich farsz i dokładnie zawijamy i zlepiamy. Gotujemy przez 3-4 minuty we wrzącej wodzie od wypłynięcia.

Dobry zakwas na barszcz czerwony

Oto składniki na dobry zakwas na barszcz czerwony:

  • 3 kg buraków
  • łyżka soli
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna pieprzu
  • woda filtrowana
  • główka czosnku

Jak zrobić dobry zakwas na barszcz czerwony?

Buraki dokładnie obieramy i dzielimy na mniejsze porcje. Wkładamy do słoika tak, aby ciasno okalały ścianki słoika. Sól rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby pokryła wszystkie buraki. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz przepołowioną główką czosnku. Całość zalewamy osoloną wodą. Bardzo ważne jest, aby kawałki buraków nie wystawały ponad poziom wody – istnieje ryzyko, że zakwas przed ukończeniem procesu fermentacji spleśnieje. Tak przygotowany zakwas na barszcz wigilijny trzymamy w ciepłym miejscu, przykryty gazą. Jest gotowy po 4-6 dniach.

Zobacz inne przepisy na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
Ja uwilebiam zupy, zwłąszcza lubię jedzenie, które zamawiam do pracy , najczęściej zamawiamy z Margaret we Wrocławiu, i jest super! Zawsze swieże i smaczne!