Barszcz czerwony fot. Adobe Stock

Barszcz czerwony wigilijny - 2 tradycyjne przepisy na barszcz

Barszcz czerwony wigilijny to zupa, która gości niemal na każdym świątecznym stole. Barszcz najczęściej podawany jest z grzybowymi uszkami albo pasztecikami.
Małgorzata Machnicka / 23.12.2019 15:03
Barszcz czerwony fot. Adobe Stock

Barszcz czerwony przygotowywany na bazie zwykłych lub podłużnych buraków powinien być klarowny, aromatyczny i mieć piękny, głęboki kolor. Najczęściej doprawiany jest zielem angielskim, czarnym pieprzem, majerankiem oraz liściem laurowym. W wielu domach to jedna z najważniejszych 12 wigilijnych potraw.

Barszcz może być podawany z kluskami, krokietami, uszkami z grzybami lub pasztecikami wigilijnymi.

    Przepis na barszcz czerwony wigilijny z uszkami

    Składniki na barszcz:

    • 2 kg buraków,
    • 1 marchewka,
    • pół selera,
    • 1 kwaśne jabłko,
    • 1 cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 2 liście laurowe,
    • 3 ziarna ziela angielskiego,
    • 4 ziarenka pieprzu,
    • 4 szczypty majeranku,
    • 2 goździki,
    • szczypta soli i pieprzu,
    • 2 łyżki octu lub soku z cytryny.

    Wyszoruj dokładnie buraki (nie obieraj ich) i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko przekrój na ćwiartki. Seler, marchew i cebulę obierz i przekrój na pół. Włóż do dużego garnka i zalej całość wodą tak, aby pokrywała wszystkie warzywa. Dodaj ząbki czosnku i przyprawy. Barszcz doprowadź do zagotowania i od razu przykręć palnik, aby buraki nie straciły koloru. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Odstaw z ognia, dodaj ocet i przecedź przez sitko.

    Składniki na uszka (około 65 sztuk):

    • 400 g mąki pszennej,
    • 3/4 szklanki wody,
    • 1/3 kostki masła lub oleju rzepakowego,
    • szczypta soli.

    Składniki na farsz:

    • 40 g suszonych grzybów,
    • pół cebuli,
    • 50 g kapusty kiszonej,
    • szczypta pieprzu.

    Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop. Stopniowo wlewaj je do mąki i delikatnie mieszaj. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie gładkie i miękkie. Włóż je do miski i przykryj folią. Odstaw na 20 minut.

    Podsmaż cebulę na łyżce masła. Dodaj wcześniej namoczone grzyby i kiszoną kapustę i podduś na patelni przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.

    Ciasto rozwałkuj i wykrawaj małe koła lub kwadraty (szkoły lepienia uszek są różne). Nałóż do nich farsz i dokładnie zawij i zlep. Gotuj przez 1-2 minuty od wypłynięcia.

    Przepis na barszcz czerwony na zakwasie
    fot. Adobe Stock

    Przepis na barszcz czerwony na zakwasie

    Składniki na zakwas:

    • 3 kg buraków,
    • 3 ziarna ziela angielskiego,
    • 3 liście laurowe,
    • kilka ziaren pieprzu,
    • główka czosnku,
    • łyżka soli.

    Buraki wyszoruj i podziel na mniejsze porcje. Włóż do słoika tak, aby ciasno okalały ścianki. Zalej wodą tak, aby pokryła wszystkie buraki. Dodaj sól i dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz przepołowioną główką czosnku.

    Bardzo ważne jest, aby kawałki buraków nie wystawały ponad poziom wody – istnieje ryzyko, że zakwas przed ukończeniem procesu fermentacji spleśnieje. Tak przygotowany zakwas na barszcz wigilijny trzymamy w ciepłym miejscu, przykryty gazą. Jest gotowy po 4-6 dniach.

    Składniki na bulion:

    • 1 litr wody,
    • 2 marchewki,
    • 1 pietruszka,
    • pół selera,
    • 1 jabłko,
    • 2 suszone śliwki,
    • 4 ziarna ziela angielskiego,
    • 4 liście laurowe,
    • 2 goździki,
    • 1 łyżka oleju rzepakowego,
    • sól do smaku.

    Warzywa umyj, obierz i przekrój na pół. Włóż do dużego garnka, dodaj suszone śliwki, ziele, liście laurowe i goździki i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Odcedź bulion. Zakwas wraz z burakami wlej do garnka, dodaj do niego bulion, majeranek oraz pieprz i podgrzewaj na minimalnym ogniu przez kilka minut. Barszcz czerwony wigilijny dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

    Więcej przepisów na wigilijne dania:
    Makowiec zawijany - klasyczny przepis
    Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
    Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
    Kompot z suszu - składniki i przygotowanie
    Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
    Ryba po grecku - najlepszy przepis
    Karp smażony - przepis