Zupa ryba Magdy Gessler - przepis na pyszną i sycącą zupę

Zupa rybna Magdy Gessler doprawiona jest koncentratem pomidorowym i śmietanką kremówką. Jej przygotowanie zajmie ci około godziny.
Małgorzata Machnicka / 16.11.2020 11:11
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa ryba Magdy Gessler - przepis na pyszną i sycącą zupę fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na wywar:

  • 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb,
  • kawałek selera,
  • kawałek pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • sól i pieprz,
  • 2 l wody.

Na zupę:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 papryki,
  • 1 pomidor,
  • kilka marynowanych papryczek,
  • 1 garść oliwek,
  • 1 filet z ryby słodkowodnej oczyszczony z ości o wadze około 1/2 kg,
  • 2–3 kiszone ogórki,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki kremówki,
  • słodka i ostra papryka.
Przygotowanie:

Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler jest niezwykle aromatyczna. Podstawą się głowy i kręgosłupy różnych ryb oraz tradycyjne, polskie warzywa - seler, pietruszka i marchew. 

Zupa doprawiona jest zielem angielskim i liściem laurowym. Dodatkiem są ogórki kiszone, marynowana papryka i oliwki. 

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników i 2 litrów wody powolutku ugotuj wywar, w miarę potrzeby zbierając szumy.
  2. Warzywa na zupę oczyść i pokrój.
  3. Odsącz marynowane papryki i oliwki.
  4. Filet ryby podziel na części.
  5. Wywar odcedź. Włóż do niego pokrojone marchewki, papryki świeże, pietruszkę, seler, pomidor. 
  6. Wywar gotuj 20 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Zagotuj.
  7. Delikatnie włóż kawałki ryby. Gotuj 5–10 minut. 
  8. Dodaj marynowaną paprykę pokrojoną w paseczki oraz oliwki. 
  9. Wlej śmietankę. Zagotuj.
  10. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką.
  11. Zupę rybną z przepisu Magdy Gessler podawaj ze świeżym chlebem.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Więcej przepisów Magdy Gessler:
Przepis na flaki
Przepis na zupę kartoflankę
Przepis na gęś pieczoną

DRUKUJ PRZEPIS