Przepis Magdy Gessler: zupa rybna

Aromatyczna zupa, idealna na świąteczny stół!
/ 26.11.2013 11:11
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: zupa rybna Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na wywar:


  • 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 1 marchewka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz
  • 2 l wody

Na zupę:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 papryki
  • 1 pomidor
  • kilka marynowanych papryczek
  • 1 garść oliwek
  • 1 filet z ryby słodkowodnej oczyszczony z ości o wadze około ½ kg
  • 2–3 kiszone ogórki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki kremówki
  • słodka i ostra papryka
Przygotowanie:

1. Z podanych składników i 2 litrów wody powolutku ugotuj wywar, w miarę potrzeby zbierając szumy.
2. Warzywa na zupę oczyść i pokrój.
3. Odsącz marynowane papryki i oliwki.
4. Filet ryby podziel na części.
5. Wywar odcedź. Włóż do niego pokrojone marchewki, papryki świeże, pietruszkę, seler, pomidor.
6. Wywar gotuj 20 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Zagotuj.
7. Delikatnie włóż kawałki ryby. Gotuj 5–10 minut.
8. Dodaj marynowaną paprykę pokrojoną w paseczki oraz oliwki.
9. Wlej śmietankę. Zagotuj.
10. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką.
11. Podawaj z chlebem.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/27.09.2017 14:03
Łosoś nie jest najlepszą ryba na zupę rybną Prawdziwie głęboki smak ryby uzyskamy ze szczupakiem, sandaczem lub pstrągiem Pewnie chodzi o problem z filetowaniem, żeby było bez ości,jednak profesjonalista potrafi to zrobić :) Powodzenia życzę
/20.12.2014 10:23
To jest tradycyjny przepis na rosyjską soliankę, a nie zupa Magdy Gessler.