Składniki:
Na wywar:
- 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb,
- kawałek selera,
- kawałek pietruszki,
- 1 marchewka,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- sól i pieprz,
- 2 l wody.
Na zupę:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 papryki,
- 1 pomidor,
- kilka marynowanych papryczek,
- 1 garść oliwek,
- 1 filet z ryby słodkowodnej oczyszczony z ości o wadze około 1/2 kg,
- 2–3 kiszone ogórki,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 1/2 szklanki kremówki,
- słodka i ostra papryka.
Przygotowanie:
Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler jest niezwykle aromatyczna. Podstawą się głowy i kręgosłupy różnych ryb oraz tradycyjne, polskie warzywa - seler, pietruszka i marchew.
Zupa doprawiona jest zielem angielskim i liściem laurowym. Dodatkiem są ogórki kiszone, marynowana papryka i oliwki.
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników i 2 litrów wody powolutku ugotuj wywar, w miarę potrzeby zbierając szumy.
- Warzywa na zupę oczyść i pokrój.
- Odsącz marynowane papryki i oliwki.
- Filet ryby podziel na części.
- Wywar odcedź. Włóż do niego pokrojone marchewki, papryki świeże, pietruszkę, seler, pomidor.
- Wywar gotuj 20 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Zagotuj.
- Delikatnie włóż kawałki ryby. Gotuj 5–10 minut.
- Dodaj marynowaną paprykę pokrojoną w paseczki oraz oliwki.
- Wlej śmietankę. Zagotuj.
- Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką.
- Zupę rybną z przepisu Magdy Gessler podawaj ze świeżym chlebem.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)
Więcej przepisów Magdy Gessler:
Przepis na flaki
Przepis na zupę kartoflankę
Przepis na gęś pieczoną