Przygotuj pieczonego karpia w 3 odsłonach, a przekonasz się, że to będzie hit na twoim świątecznym stole!

W tym roku planujesz pieczona rybę? Wybierz karpia z dodatkiem masła lub miodu i zaskocz wszystkich domowników! Nikt nie oprze się jego delikatnemu mięsu!
Sylwia Kazimierczuk / miesiąc temu
pieczony karp fot. Adobe Stock

Karp pieczony na maśle

Składniki:

  • Tuszka 1,5 kilogramowego karpia
  • 3 średnie marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • ¼ kostki masła
  • 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj karpia pod bieżącą wodą i przełóż na ręcznik papierowy. Dokładnie oskrob rybę z łusek i ponownie umyj.
  2. Wyjmij wnętrzności i osusz środek.
  3. Pokrój całość na filety lub zapiecz rybę w całości.
  4. Pokrój marchewki, seler i pietruszkę w drobne paseczki i podsmaż przez parę minut na odrobinie masła.
  5. Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej środek masłem wymieszanym z wywarem rybnym. Ułóż pieczone warzywa.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Mięso powinno być delikatne i rozpadać się po przełożeniu na talerz.

Z dodatkiem cebuli

Składniki:

  • Tuszka 1,5 kilogramowego karpia
  • 3 średnie marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • ¼ kostki masła
  • 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • Duża cebula biała lub czerwona

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj karpia pod bieżącą wodą i przełóż na ręcznik papierowy. Dokładnie oskrob rybę z łusek i ponownie umyj.
  2. Wyjmij wnętrzności i osusz środek. Pokrój całość na filety lub zapiecz rybę w całości.
  3. Pokrój marchewki, seler, cebulę i pietruszkę w drobne paseczki i podsmaż przez parę minut na odrobinie masła.
  4. Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej środek masłem wymieszanym z wywarem rybnym. Ułóż warzywa.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Możesz również karmelizować cebulę tak, aby uzyskała słodki smak poprzez dodatek octu balsamicznego.

Na miodzie

Składniki:

  • Tuszka 1,5 kilogramowego karpia
  • 3 średnie marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • ¼ kostki masła
  • 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 3 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj karpia pod bieżącą wodą i przełóż na ręcznik papierowy. Dokładnie oskrob rybę z łusek i ponownie umyj.
  2. Wyjmij wnętrzności i osusz środek. Pokrój całość na filety lub zapiecz rybę w całości.
  3. Pokrój marchewki, seler i pietruszkę w drobne paseczki i podsmaż przez parę minut na odrobinie masła.
  4. Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej środek masłem wymieszanym z wywarem rybnym. Ułóż warzywa. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. W połowie pieczenia polej danie z karpia miodem, aby przygotować chrupiącą glazurę.

Zobacz też:
Najlepszy przepis na soczystego karpia! Zobacz, jak zrobić go po staropolsku!
Nie masz pomysłu na świąteczny deser? Przygotuj znakomity piernik z jabłkami!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)