Jak zrobić karpia pieczonego w piekarniku? To bardzo proste. Wystarczy tylko świeża ryba dobrej jakości oraz odpowiednio skomponowane przyprawy. Karp z piekarnika wychodzi chrupiący i soczysty. Możesz się nim zajadać przez całe święta, a także podawać go na inne okazje.
Spis treści:
- Chrupiący karp z piekarnika pieczony na maśle
- Karp pieczony w cebuli
- Karp pieczony w piekarniku dzwonki
Chrupiący karp z piekarnika pieczony na maśle
Karp pieczony w piekarniku najlepiej wychodzi, jeśli dodasz do niego masło. W ten sposób skórka będzie idealnie przyrumieniona, a środek soczysty i doskonały w smaku. Ile czasu piec karpia w piekarniku, aby nie zrobił się zbyt suchy? Najlepszy czas to ok. 20-30 minut.
Składniki:
- tuszka 1,5 kilogramowego karpia,
- 3 średnie marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ¼ kostki masła,
- 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj karpia pod bieżącą wodą i przełóż na ręcznik papierowy. Dokładnie oskrob rybę z łusek i ponownie umyj.
- Wyjmij wnętrzności i osusz środek.
- Pokrój całość na filety lub dzwonki albo upiecz karpia w całości.
- Pokrój marchewki, seler i pietruszkę w drobne paseczki i podsmaż przez parę minut na odrobinie masła.
- Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej środek masłem wymieszanym z wywarem rybnym. Ułóż pieczone warzywa.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Mięso powinno być delikatne i rozpadać się po przełożeniu na talerz.
fot. Karp pieczony w piekarniku/Adobe Stock, markovael
Karp pieczony w cebuli
Jak dobrze doprawić karpia? Świetnie sprawdzą się nie tylko sól i pieprz, ale także dodatki, takie jak cebula czy warzywny bulion. Tak upieczona ryba będzie soczysta i rozpływająca się w ustach. Dobrym patentem jest także moczenie karpia w mleku i cebuli - zarówno przed smażeniem, jak i pieczeniem.
Składniki:
- tuszka 1,5 kilogramowego karpia,
- 3 średnie marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ¼ kostki masła,
- 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
- duża cebula biała lub czerwona.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj karpia pod bieżącą wodą i przełóż na ręcznik papierowy. Dokładnie oskrob rybę z łusek i ponownie umyj.
- Wyjmij wnętrzności i osusz środek. Pokrój całość na filety lub zapiecz rybę w całości.
- Pokrój marchewki, seler, cebulę i pietruszkę w drobne paseczki i podsmaż przez parę minut na odrobinie masła.
- Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej środek masłem wymieszanym z bulionem. Ułóż w środku też warzywa.
- Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Możesz również karmelizować cebulę tak, aby uzyskała słodki smak poprzez dodatek octu balsamicznego.
fot. karp pieczony w piekarniku z cebulą/Adobe Stock, gkrphoto
Karp pieczony w piekarniku dzwonki
Pieczonego karpia możesz podać także w formie dzwonków. Dzięki czemu wszyscy goście będą mogli dowolnie do porcjować i nałożyć sobie na talerz idealny kawałek. Dodatek miodu sprawia, że ryba zyska pyszną glazurę.
Składniki:
- tuszka 1,5 kilogramowego karpia,
- sok ze średniej cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
- 30 ml miodu.
Sposób przygotowania:
- Karpia dokładnie umyj, osusz i usuń łuski.
- Wyjmij wnętrzności i osusz środek. Pokrój całość w dzwonki - nie mogą być zbyt cienkie.
- Następnie ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej środek bulionem.
- Dopraw do smaku i dodaj sok z cytryny oraz miód. Włóż do piekarnika.
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
fot. Karp pieczony w piekarniku dzwonki/Adobe Stock, zi3000
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.12.2018.
Czytaj także:
Faworki z karpia
Sposoby na pyszną świąteczną rybę
Wędzenie karpia