makaron z makiem fot. Adobe Stock

Jak zrobić kluski z makiem na wigilię? Najlepszy przepis na makaron i masę!

Planujesz zrobić ulubione danie wigilijne z dzieciństwa? Zobacz, jak przygotować domowy makaron i masę makową! Sprawdź, jak ja doprawić, aby była smaczniejsza!
Sylwia Kazimierczuk / 23.11.2018 12:03
makaron z makiem fot. Adobe Stock

Kluski z makiem z gotowej masy makowej

Składniki:

  • 400 g makaronu szerokiego rosołowego lub łazanek
  • Puszka masy makowej
  • Pomarańcza
  • Ziarenka wanilii lub aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub al dente.
  2. Połącz z masą z puszki i dokładnie wymieszaj. Zetrzyj skórkę z wyparzonej wcześniej pomarańczy.
  3. Następnie dodaj ziarenka wanilii lub aromat.
  4. W zależności, czy chcesz podać je na zimno czy ciepło, wyjmij wcześniej z lodówki, aby makaron nie był mocno posklejany.
  5. W ten sposób będziesz mogła łatwiej go podzielić i serwować.

Z dodatkiem śmietany

Składniki:

  • 400 g makaronu szerokiego rosołowego lub łazanek
  • 300 g maku
  • 2 szklanki mleka
  • Pół szklanki miodu gryczanego lub wielokwiatowego
  • Szklanka bakalii
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • Łyżeczka mielonego cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Pomarańcza
  • Ziarenka wanilii lub aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. Mak dokładnie namocz w ciepłym mleku przez 2 godziny, a najlepiej całą noc.
  2. Następnie zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Dodaj masło, cynamon, kardamon, sól oraz miód.
  3. Dokładnie wymieszaj z miodem, śmietaną i cukrem. Posiekaj wybrane bakalie (mogą być orzechy laskowe, włoskie, rodzynki oraz skórka pomarańczowa) i przełóż do mieszanki.
  4. Dopraw wanilią i skórka otartą z wyparzonej wcześniej pomarańczy.
  5. Jeżeli masa jest zbyt gęsta i kleista, wystarczy wycisnąć sok z pomarańczy i dodać pod koniec mieszania.

Jak zrobić dobry makaron na kluski z makiem?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • Żółtko
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Dwie szklanki mąki pszennej lub orkiszowej przesiej dokładnie i wsyp do miski. Dodaj jedno żółtko i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie zalej połową szklanki ciepłej wody. Dopraw solą. Wszystko dokładnie zagnieć i wyrób mikserem lub ręcznie do uzyskania elastycznego ciasta.
  3. Następnie zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut.
  4. Rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paseczki lub kształt łazanek.
  5. Wrzuć do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez około 2 minuty do miękkości.
  6. Odsącz z wody i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały makowiec na cieście drożdżowym! Idealny na święta! Nie wiesz, jak zrobić makowiec na biszkopcie? Przekonaj się, jakie to proste!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)