Kluski z makiem na wigilię to w wielu domach obowiązkowa pozycja i jedna z tradycyjnych 12 potraw wigilijnych. Sprawdź jak zrobić najlepsze kluski z makiem od podstaw i w najprostszy sposób: z gotowej masy makowej. Oto sprawdzone przepisy.
Spis treści:
- Kluski z makiem na wigilię z gotowej masy makowej
- Wigilijne kluski z makiem od postaw ze śmietaną
- Jak zrobić makaron na kluski z makiem?
- Kluski z makiem - nazwa
Kluski z makiem na wigilię z gotowej masy makowej
Składniki:
- 400 g makaronu szerokiego rosołowego lub łazanek,
- puszka masy makowej,
- pomarańcza,
- ziarenka wanilii lub aromat waniliowy,
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub al dente.
- Połącz ugotowane kluski z masą z puszki i dokładnie wymieszaj. Zetrzyj skórkę z wyparzonej wcześniej pomarańczy.
- Następnie dodaj ziarenka wanilii lub aromat.
- W zależności, czy chcesz podać wigilijne kluski z makiem na zimno czy ciepło, wyjmij potrawę wcześniej z lodówki, aby makaron nie był mocno posklejany.
- W ten sposób będziesz mogła łatwiej go podzielić i serwować.
Wigilijne kluski z makiem od postaw ze śmietaną
Składniki:
- 400 g makaronu szerokiego rosołowego lub łazanek,
- 300 g maku,
- 2 szklanki mleka,
- pół szklanki miodu gryczanego lub wielokwiatowego,
- szklanka bakalii,
- pół szklanki śmietany 18%,
- 2 łyżki masła,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- pomarańcza,
- ziarenka wanilii lub aromat waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Mak dokładnie namocz w ciepłym mleku przez 2 godziny, a najlepiej całą noc.
- Następnie zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Dodaj masło, cynamon, kardamon, sól oraz miód.
- Dokładnie wymieszaj z miodem, śmietaną i cukrem. Posiekaj wybrane bakalie (mogą być orzechy laskowe, włoskie, rodzynki oraz skórka pomarańczowa) i przełóż do mieszanki.
- Dopraw wanilią i skórką otartą z wyparzonej wcześniej pomarańczy.
- Jeżeli masa jest zbyt gęsta i kleista, wystarczy wycisnąć sok z pomarańczy i dodać pod koniec mieszania.
Jak zrobić makaron na kluski z makiem?
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- żółtko,
- pół szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Dwie szklanki mąki pszennej lub orkiszowej przesiej dokładnie i wsyp do miski. Dodaj jedno żółtko i dokładnie wymieszaj.
- Następnie zalej połową szklanki ciepłej wody. Dopraw solą. Wszystko dokładnie zagnieć i wyrób mikserem lub ręcznie do uzyskania elastycznego ciasta.
- Następnie zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paseczki lub kształt łazanek.
- Wrzuć do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez około 2 minuty do miękkości.
- Odsącz z wody i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Kluski z makiem - nazwa
Kluski z makiem mają też inne nazwy. Nazywa się je: makiełkami, makówkami, makaronem z makiem, makówkami. Każda z tych potraw może być trochę inaczej serwowana, np. makiełki mogą być podawane w wersji z kluskami lub jako makiełki z bułką.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 23.11.2018.
Czytaj także:
Sprawdź, jak zrobić doskonały makowiec na cieście drożdżowym! Idealny na święta! Nie wiesz, jak zrobić makowiec na biszkopcie? Przekonaj się, jakie to proste!