Jak zrobić kluski z makiem na wigilię? Najlepszy tradycyjny przepis

kluski z makiem na wigilię fot. Adobe Stock, teressa
Kluski z makiem na wigilię to klasyczny przepis na makaron z dodatkiem maku z dodatkami. Wigilijne kluski z makiem zrobisz z gotowej masy makowej lub po ugotowaniu maku z dodatkami. Obowiązkowy dodatek do klusek z makiem na wigilię to bakalie. Sprawdź niezawodny przepis na wigilijne kluski z makiem: od podstaw, lub z gotowych pół składników.
Sylwia Kazimierczuk / 21.12.2022 12:29
kluski z makiem na wigilię fot. Adobe Stock, teressa

Kluski z makiem na wigilię to w wielu domach obowiązkowa pozycja i jedna z tradycyjnych 12 potraw wigilijnych. Sprawdź jak zrobić najlepsze kluski z makiem od podstaw i w najprostszy sposób: z gotowej masy makowej. Oto sprawdzone przepisy.

Spis treści:

  1. Kluski z makiem na wigilię z gotowej masy makowej
  2. Wigilijne kluski z makiem od postaw ze śmietaną
  3. Jak zrobić makaron na kluski z makiem?
  4. Kluski z makiem - nazwa

Kluski z makiem na wigilię z gotowej masy makowej

Składniki:

  • 400 g makaronu szerokiego rosołowego lub łazanek,
  • puszka masy makowej,
  • pomarańcza,
  • ziarenka wanilii lub aromat waniliowy,

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub al dente.
  2. Połącz ugotowane kluski z masą z puszki i dokładnie wymieszaj. Zetrzyj skórkę z wyparzonej wcześniej pomarańczy.
  3. Następnie dodaj ziarenka wanilii lub aromat.
  4. W zależności, czy chcesz podać wigilijne kluski z makiem na zimno czy ciepło, wyjmij potrawę wcześniej z lodówki, aby makaron nie był mocno posklejany.
  5. W ten sposób będziesz mogła łatwiej go podzielić i serwować.

Wigilijne kluski z makiem od postaw ze śmietaną

Składniki:

  • 400 g makaronu szerokiego rosołowego lub łazanek,
  • 300 g maku,
  • 2 szklanki mleka,
  • pół szklanki miodu gryczanego lub wielokwiatowego,
  • szklanka bakalii,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • pomarańcza,
  • ziarenka wanilii lub aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Mak dokładnie namocz w ciepłym mleku przez 2 godziny, a najlepiej całą noc.
  2. Następnie zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Dodaj masło, cynamon, kardamon, sól oraz miód.
  3. Dokładnie wymieszaj z miodem, śmietaną i cukrem. Posiekaj wybrane bakalie (mogą być orzechy laskowe, włoskie, rodzynki oraz skórka pomarańczowa) i przełóż do mieszanki.
  4. Dopraw wanilią i skórką otartą z wyparzonej wcześniej pomarańczy.
  5. Jeżeli masa jest zbyt gęsta i kleista, wystarczy wycisnąć sok z pomarańczy i dodać pod koniec mieszania.

Jak zrobić makaron na kluski z makiem?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Dwie szklanki mąki pszennej lub orkiszowej przesiej dokładnie i wsyp do miski. Dodaj jedno żółtko i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie zalej połową szklanki ciepłej wody. Dopraw solą. Wszystko dokładnie zagnieć i wyrób mikserem lub ręcznie do uzyskania elastycznego ciasta.
  3. Następnie zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut.
  4. Rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paseczki lub kształt łazanek.
  5. Wrzuć do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez około 2 minuty do miękkości.
  6. Odsącz z wody i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Kluski z makiem - nazwa

Kluski z makiem mają też inne nazwy. Nazywa się je: makiełkami, makówkami, makaronem z makiem, makówkami. Każda z tych potraw może być trochę inaczej serwowana, np. makiełki mogą być podawane w wersji z kluskami lub jako makiełki z bułką.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 23.11.2018.

Czytaj także:
Sprawdź, jak zrobić doskonały makowiec na cieście drożdżowym! Idealny na święta! Nie wiesz, jak zrobić makowiec na biszkopcie? Przekonaj się, jakie to proste!

 

Redakcja poleca

REKLAMA