Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1/2 korzenia selera
- cebula
- korzeń pietruszki
- kwiat kopru
- łyżka octu dębowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- cukier do smaku
- 2-3 prawdziwki
- 2-3 ząbki czosnku
- skórka kwaśnego jabłka
Ciasto na kołduny:
- 25 dag mąki
- sól
- ciepła woda
Farsz:
- 2 garście suszonych grzybów
- cebula
- 25 dag śledzi w oleju
- łyżka masła
- 2 łyżki tartej bułki
- jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na wigilijny barszcz z kołdunami!
- Połowę nieobranych buraków upiecz w piekarniku, obierz, zetrzyj.
- Drugą połowę surowych obierz, pokrój w plastry.
- Dodaj pokrojony korzeń selera, cebulę, pietruszkę i koper.
- Zalej wodą, by tylko przykryła warzywa, zagotuj na małym ogniu.
- Dodaj ocet, ziele angielskie i pieprz, przypraw cukrem.
- Gotuj, aż buraki będą miękkie.
- Wywar przelej do drugiego garnka.
- Dodaj do niego starte buraki i trzymaj na małym ogniu, uważając, by nie zagotować całości.
- Prawdziwki opłucz, zalej szklanką wody, gotuj 20 min.
- Wywar dodaj do barszczu, całość podgrzej, zdejmij z ognia.
- Dodaj ząbki czosnku i skórkę jabłka, odstaw na dobę.
- Barszcz przecedź.
- Z mąki, szczypty soli i ciepłej wody zagnieć ciasto na kołduny.
- Na farsz - grzyby ugotuj i drobno posiekaj.
- Cebulkę posiekaj, zeszklij na maśle, wymieszaj z grzybami.
- Śledzie zmiksuj w blenderze, połącz ze startą bułką, jajkiem, przypraw solą i pieprzem.
- Farszem nadziej kołduny, ugotuj.
- Wyjmij na talerz, polej masłem, podawaj z gorącym barszczem.