Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 garście suszonych grzybów
- 2 szklanki pęczaku
- 1 głowa kapusty
- 2 cebule
- 20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na gołąbki Magdy Gessler!
- Grzyby mocz przez noc, a rano gotuj do miękkości (w lekko osolonych 2 litrach wody).
- Odcedź, wywar zachowaj.
- Pęczak zalej 5 szklankami wywaru z grzybów i gotuj do miękkości na malutkim ogniu.
- W tym czasie usuń głąb z kapusty i włóż ją do wielkiego gara pełnego wrzącej osolonej wody.
- Gotuj przez około 10 minut.
- Oddziel od siebie liście kapusty.
- Posiekaj cebulę i zeszklij na słoninie.
- Grzyby posiekaj.
- Do przestudzonego pęczaku dodaj cebulę, posiekane grzyby i jajka.
- Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Napełnij liście farszem i ciasno zwijaj.
- Na dno szerokiego rondla lub naczynia do zapiekania włóż zewnętrzne, zniszczone liście kapusty, ułóż na nich ciasno gołąbki.
- Zalej resztą wywaru z grzybów. Powinny być w trzech czwartych przykryte.
- Jeśli trzeba, dolej wody, pilnując, by wywar był słony.
- Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, duś gołąbki przez godzinę.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)