Przygotowanie:
1. Mak zalej kilka razy świeżą wodą, osączając za każdym razem na sicie.
2. Następnie s
parz wrzącą wodą, osącz, ponownie zalej wrzątkiem, tak by woda stała na wierzchu i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce.
3. Wyrzuć mak na sito, dokładnie
osącz, przełóż do miski do ucierania.
4.
Dodaj do maku kremówkę, cukier i skórkę otartą z cytryny.
5.
Ucieraj długo i dokładnie. Masę schłodź.
6.
Mąkę zagnieć z masłem, cukrem, żółtkiem i śmietaną.
7.
Rozwałkuj cienko i pokrój w wąskie prostokąty, ew. krążki.
8.
Upiecz na blasze na rumiany kolor w temp. 180 stopni.
9.
Wyjmij z pieca, a gdy przestygną, zdejmij z blachy.
10. Łamańce powkładaj w masę makową.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"