Składniki:
- 1,2 kg filetów z karpia
- 40 dag pieczarek
- cebula
- 2 jajka
- 8 łyżek tartej bułki
- 3 łyżki mąki
- 10 dag masła
- sok z cytryny
- tymianek
- mielona kolendra
- sól
- pieprz
- pomarańcza
Przygotowanie:
- Filety opłucz, oprósz solą, pieprzem i kolendrą. Skrop sokiem z cytryny. Chłodź 2 godz. Pieczarki pokrój, skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach masła. Dodaj pieczarki i smaż 7 min.
- Filety panieruj w mące, rozkłóconych jajkach i bułce. Płaskie naczynie wysmaruj masłem. Ułóż filety i posyp wiórkami z reszty masła. Rozłóż pieczarki, posyp je bułką i polej sosem ze smażenia. Zapiekaj 35 min (180 st.). Udekoruj cząstkami pomarańczy zrumienionymi na suchej patelni.