sernik pieczony fot. Fotolia

Sernik królewski z owocami

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie razem. podzielić na 3 części - 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
/ 23.10.2018 13:53
sernik pieczony fot. Fotolia

Składniki

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
Masa serowa:
  • 1 kg białego sera (najlepiej - twarożek sernikowo-kanapkowy)
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka tłuszczu

Masa bezowa:
  • białka z jajek użytych do ciasta
  • 1 szklanka cukru
Owoce:
  • puszka lub dwie owoców w syropie własnym - ananasów, brzoskwiń lub moreli

Sposób przygotowania

Ciasto na sernik:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie razem. podzielić na 3 części - 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Masa serowa:
Cukier utrzeć dokładnie z tłuszczem przy pomocy drewnianej gałki. Ucierając dodawać stopniowo jajka, ser oraz proszek budyniowy.

Masa bezowa:
Białka z jajek użytych do przygotowania ciasta ubić z dodatkiem jednej szklanki cukru.

Dwiema pozostałymi niezamrożonymi częściami ciasta wykleić blachę.
Gotową masę serową wyłożyć na ciasto.
Na masie serowej ułożyć odsączone owoce - pokrojone na cząstki morele, brzoskwinie lub ananasa. Lekko wcisnąć je w masę.
Masę bezową wyłożyć na owoce.
Zetrzeć na wierzch zamrożoną część ciasta.

Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i od razu zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto należy piec około 1 godzinę.