
12 przepisów na potrawy wigilijne
- Barszcz czerwony z uszkami
- Zupa grzybowa
- Ryba po grecku
- Karp
- Kapusta wigilijna
- Pierogi
- Kluski z makiem
- Śledź
- Kompot wigilijny
- Makowiec
- Piernik
- Sernik
- Zbiór przepisów wigilijnych ze zdjęciami
Barszcz czerwony z uszkami
To zupa obowiązkowa na Wigilię, którą przygotujesz na bazie normalnych lub długich buraków. Jeżeli chcesz uzyskać wyrazistszy i nieco pikantniejszy wywar, wystarczy zrobić barszcz na zakwasie.
Jeden z lepszych znajdziesz w przepisie a’ la Magda Gessler. Podawany także z suszonymi grzybami lub dodatkiem esencji. W wielu domach serwowany z uszkami z kapustą i grzybami.
Jeżeli twój barszcz jest zbyt słodki, wystarczy na szybko dodać ocet lub sok wyciśnięty z cytryny, aby zharmonizować smak.
Zupa grzybowa
Zapas zebranych grzybów doskonale uzupełni drugą tradycyjną zupę wigilijną. Wywar przyrządzany jest tradycyjnie na tych suszonych – w szczególności prawdziwkach lub podgrzybkach.
Świeże lub mrożone grzyby może nie będą tak esencjonalne jak te pierwsze, ale znacznie tańsze, jeżeli sięgamy po te sklepowe. Zupa grzybowa serwowana jest zarówno saute, jak i z grubym makaronem typu pappardelle.
Ryba po grecku
Nazwa potrawy wskazuje na śródziemnomorskie pochodzenie, jednak to typowo polska potrawa. Możesz użyć do jej przygotowania miruny, dorsza lub tilapii. Tradycyjnie smażoną rybę po grecku w panierce zastąpisz wersją fit, duszona w piekarniku lub na parze.
Najczęściej zapiekana pod marchewką, pietruszką i pomidorami, może pojawić się także w towarzystwie sera i bakalii. Jeżeli nie chcesz, aby panierka namokła, wystarczy, że zaserwujesz ją na warzywach i podpieczesz po raz kolejny przed podaniem.
Karp
Karp to niełatwa ryba do przyrządzenia. Najlepszy jest 1,5 kilogramowy okaz, który najprościej podać smażony. Lżejsza i lekkostrawna wersja w galarecie lub karpia pieczonego z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tej ryby.
Jeżeli chcesz zaskoczyć gości naprawdę odświętnym karpiem, postaw na przepis na karpia po staropolsku lub karpia w zalewie octowej. Szary sos wzbogaca danie, a bakalie przenikają głęboko w mięso i sprawiają, że jest wyrazistsze. Karp wigilijny posiada sporo ości, dlatego dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za nim, polecamy filet z dorsza.
Kapusta wigilijna
Duszona kapusta wigilijna to połączenie białej i kiszonej kapusty z przyprawami i innymi dodatkami. Najczęściej łączona z suszonymi grzybami i śliwkami, które wcześniej były wstępnie namoczone.
Kolejna wersja to kapusta z grochem, doprawiana kminkiem i majerankiem. W zależności od upodobań możesz zmienić proporcje kapusty, aby była kwaśniejsza lub słodsza. Wychodzi najlepsza, jeżeli będziesz dusić ją przez około 3 dni – nabierze smaku i odpowiedniego koloru.
Pierogi
Farsz na wigilijne pierogi to odpowiednio dobrane proporcje kiszonej i białej kapusty oraz kminku, pieprzu oraz innych przypraw. Wzbogacisz ich smak poprzez świeże lub suszone prawdziwki, podgrzybki lub maślaki.
Kluczowe jest odpowiednie ciasto na pierogi, które musi być cienkie i delikatne po zlepieniu i ugotowaniu. Od paru lat istnieje możliwość podawania mięsa na Wigilię, dlatego w farszu możesz również zastosować wywar wieprzowy lub kawałki mięsa z rosołu.
Kluski z makiem
To najczęściej forma wigilijnego deseru, za którym przepadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Zrobisz je z gotowej masy makowej, jak i ręcznie namoczonego maku połączonego z miodem, bakaliami i skórką pomarańczową. Sprawdź, jak zrobić najlepszy domowy makaron do klusek z makiem, który zrobisz ekspresowo! Będzie smakował znacznie lepiej, niż ten ze sklepu!
Śledź
Śledź jest ceniony nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale także brak ości, który jest dla niektórych błogosławieństwem. W zależności czy wybierasz go w zalewie octowej, a la Matias lub solonej możesz tradycyjnie przygotować go pod pierzynką.
Fani klasycznego śledzia w oleju z cebulką z pewnością zachwycą się także śledziem na słodko z rodzynkami lub sosie musztardowym. Na miesiąc przed świętami możesz wykonać śledzie marynowane z dodatkiem piernika, które nabiorą charakterystycznego smaku tego ciasta.
Kompot wigilijny
To obowiązkowy napój pojawiający się na wigilijnym stole. Do jego przygotowania są stosowane bakalie lub gotowy susz, w którego skład wchodzą: suszone jabłko, gruszka, śliwka, daktyle oraz morele. Właściwości zdrowotne kompotu z suszu są nieocenione i powinien być spożywany nie tylko tego jednego dnia w roku.
Wzmacnia organizm, zwalcza infekcje oraz pomaga w trawieniu wigilijnych potraw. Jeżeli jego smak jest zbyt ostry lub kwaśny, wystarczy doprawić miodem, cynamonem i goździkami.
Makowiec
Mak przynosi szczęście i bogactwo, jak dawniej wierzono, dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Tradycyjnie przygotowywany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego, stanowi bazę dla makowca zawijanego.
Jeżeli boisz się pęknięć, wystarczy zawinąć go w papier do pieczenia podczas wypieku lub wybierz wersje bez ciasta – makowiec japoński. Wilgotne i delikatne ciasto uzyskasz poprzez dodatek jabłek, zarówno w postaci musu, jak i kawałków pokrojonych w kostkę.
Jeżeli przygotowujesz ciasto na szybko, użyj gotowej masy makowej, jednak nic nie przebije tej domowej z ręcznie zmielonym makiem.
Piernik
Planując wyjątkowe ciasto na święta przemyśl wcześniejsze przygotowanie piernika dojrzewającego, inaczej staropolskiego, który wykonasz na 6 lub 4 tygodnie przed Wigilią.
Jeżeli przeoczyłaś ten moment i szukasz przepisu na szybko, wybierz spośród tego na piwie lub z miodem. Osoby z nietolerancją pokarmową również mogą cieszyć się smakami bożonarodzeniowymi – rozwiązaniem jest piernik bez jajek, bezglutenowy lub wegański, który smakuje równie pysznie!
Jeżeli co roku masz problem czym przełożyć piernik, wystarczy wykorzystać jedna z najprostszych wersji z powidłami śliwkowymi. Chcesz, aby wypiek był delikatny i wilgotny? Sprawdź wersję piernika z jabłkami, które dobrze utrzymują wilgoć w cieście.
Sernik
Tradycyjny sernik królewski to jeden z najczęstszych wyborów na święta – kruche ciemne ciasto ze spodem. Jeżeli wolisz bardziej piankowe i puszyste wersje, wystarczy wybrać przepis na sernik wiedeński lub z rosą z dodatkiem bezy. W przypadku ciast bez pieczenia najlepiej sprawdzi się treściwy sernik Chatka Baba Jagi, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Wersja z klasycznym spodem i kratką to sernik krakowski, jeden z popularniejszych na czele z tym gotowanym.
Istotne jest, aby podczas przygotowywania deseru sprawdzić, który ser twarogowy wybrać, aby dodać mniej masła lub kogla-mogla. Konsystencja jest ważna w przypadku, gdy nie chcemy zagęszczać sera mąka ziemniaczana lub kisielem.
Sprawdź poniżej nasze przepisy na tradycyjne wigilijne potrawy! Życzymy smacznego!

Przepis Magdy Gessler: kaszotto z grzybami

Przepis Magdy Gessler: kotlety z karpia

Przepis Magdy Gessler: ryba na słodko

Ryba po grecku

Przepis Magdy Gessler: zielone pierogi z pstrągiem

Sałatka śledziowa na święta

Wigilijna zupa grzybowa

Roladki z łososia

Pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijny barszczyk z kołdunami

Przepis Magdy Gessler: gołąbki z kaszy i grzybów

Wigilijne uszka z grzybami

Kapusta postna duszona

Wigilijne łamańce z makiem

Śledziowe roladki z papryką

Świąteczny makowiec

Świąteczny barszcz czerwony

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis Magdy Gessler: luksusowy bigos

Przepis Magdy Gessler: pstrąg w cieście

Przepis Magdy Gessler: miętowa ryba

Przepis Magdy Gessler: ryba po toruńsku

Przepis Magdy Gessler: zupa rybna

Zapiekany karp

Świąteczna ryba faszerowana

WYPOWIEDZ SIĘ!