12 przepisów na wigilijne potrawy. Dzięki nim twoje święta będą niezapomniane!

Jesteś wierna corocznej tradycji i przygotowujesz komplet świątecznych potraw? Tutaj znajdziesz wszystkie sprawdzone przepisy, dzięki którym zaskoczysz swoich gości! Nie czekaj dłużej i sprawdź!
dania wigilijne fot. Adobe Stock

12 przepisów na potrawy wigilijne
 

  1. Barszcz czerwony z uszkami
  2. Zupa grzybowa
  3. Ryba po grecku
  4. Karp
  5. Kapusta wigilijna
  6. Pierogi
  7. Kluski z makiem
  8. Śledź
  9. Kompot wigilijny
  10. Makowiec
  11. Piernik
  12. Sernik
  13. Zbiór przepisów wigilijnych ze zdjęciami

Barszcz czerwony z uszkami

To zupa obowiązkowa na Wigilię, którą przygotujesz na bazie normalnych lub długich buraków. Jeżeli chcesz uzyskać wyrazistszy i nieco pikantniejszy wywar, wystarczy zrobić barszcz na zakwasie.

Jeden z lepszych znajdziesz w przepisie a’ la Magda Gessler. Podawany także z suszonymi grzybami lub dodatkiem esencji. W wielu domach serwowany z uszkami z kapustą i grzybami.

Jeżeli twój barszcz jest zbyt słodki, wystarczy na szybko dodać ocet lub sok wyciśnięty z cytryny, aby zharmonizować smak.

Zupa grzybowa

Zapas zebranych grzybów doskonale uzupełni drugą tradycyjną zupę wigilijną. Wywar przyrządzany jest tradycyjnie na tych suszonych – w szczególności prawdziwkach lub podgrzybkach.

Świeże lub mrożone grzyby może nie będą tak esencjonalne jak te pierwsze, ale znacznie tańsze, jeżeli sięgamy po te sklepowe. Zupa grzybowa serwowana jest zarówno saute, jak i z grubym makaronem typu pappardelle.

Ryba po grecku

Nazwa potrawy wskazuje na śródziemnomorskie pochodzenie, jednak to typowo polska potrawa. Możesz użyć do jej przygotowania miruny, dorsza lub tilapii. Tradycyjnie smażoną rybę po grecku w panierce zastąpisz wersją fit, duszona w piekarniku lub na parze.

Najczęściej zapiekana pod marchewką, pietruszką i pomidorami, może pojawić się także w towarzystwie sera i bakalii. Jeżeli nie chcesz, aby panierka namokła, wystarczy, że zaserwujesz ją na warzywach i podpieczesz po raz kolejny przed podaniem.

Karp

Karp to niełatwa ryba do przyrządzenia. Najlepszy jest 1,5 kilogramowy okaz, który najprościej podać smażony. Lżejsza i lekkostrawna wersja w galarecie lub karpia pieczonego z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tej ryby.

Jeżeli chcesz zaskoczyć gości naprawdę odświętnym karpiem, postaw na przepis na karpia po staropolsku lub karpia w zalewie octowej. Szary sos wzbogaca danie, a bakalie przenikają głęboko w mięso i sprawiają, że jest wyrazistsze. Karp wigilijny posiada sporo ości, dlatego dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za nim, polecamy filet z dorsza.

Kapusta wigilijna

Duszona kapusta wigilijna to połączenie białej i kiszonej kapusty z przyprawami i innymi dodatkami. Najczęściej łączona z suszonymi grzybami i śliwkami, które wcześniej były wstępnie namoczone.

Kolejna wersja to kapusta z grochem, doprawiana kminkiem i majerankiem. W zależności od upodobań możesz zmienić proporcje kapusty, aby była kwaśniejsza lub słodsza. Wychodzi najlepsza, jeżeli będziesz dusić ją przez około 3 dni – nabierze smaku i odpowiedniego koloru.

Pierogi

Farsz na wigilijne pierogi to odpowiednio dobrane proporcje kiszonej i białej kapusty oraz kminku, pieprzu oraz innych przypraw. Wzbogacisz ich smak poprzez świeże lub suszone prawdziwki, podgrzybki lub maślaki.

Kluczowe jest odpowiednie ciasto na pierogi, które musi być cienkie i delikatne po zlepieniu i ugotowaniu. Od paru lat istnieje możliwość podawania mięsa na Wigilię, dlatego w farszu możesz również zastosować wywar wieprzowy lub kawałki mięsa z rosołu.

Kluski z makiem

To najczęściej forma wigilijnego deseru, za którym przepadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Zrobisz je z gotowej masy makowej, jak i ręcznie namoczonego maku połączonego z miodem, bakaliami i skórką pomarańczową. Sprawdź, jak zrobić najlepszy domowy makaron do klusek z makiem, który zrobisz ekspresowo! Będzie smakował znacznie lepiej, niż ten ze sklepu!

Śledź

Śledź jest ceniony nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale także brak ości, który jest dla niektórych błogosławieństwem. W zależności czy wybierasz go w zalewie octowej, a la Matias lub solonej możesz tradycyjnie przygotować go pod pierzynką.

Fani klasycznego śledzia w oleju z cebulką z pewnością zachwycą się także śledziem na słodko z rodzynkami  lub sosie musztardowym. Na miesiąc przed świętami możesz wykonać śledzie marynowane z dodatkiem piernika, które nabiorą charakterystycznego smaku tego ciasta.

Kompot wigilijny

To obowiązkowy napój pojawiający się na wigilijnym stole. Do jego przygotowania są stosowane bakalie lub gotowy susz, w którego skład wchodzą: suszone jabłko, gruszka, śliwka, daktyle oraz morele. Właściwości zdrowotne kompotu z suszu są nieocenione i powinien być spożywany nie tylko tego jednego dnia w roku.

Wzmacnia organizm, zwalcza infekcje oraz pomaga w trawieniu wigilijnych potraw. Jeżeli jego smak jest zbyt ostry lub kwaśny, wystarczy doprawić miodem, cynamonem i goździkami.

Makowiec

Mak przynosi szczęście i bogactwo, jak dawniej wierzono, dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Tradycyjnie przygotowywany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego, stanowi bazę dla makowca zawijanego.

Jeżeli boisz się pęknięć, wystarczy zawinąć go w papier do pieczenia podczas wypieku lub wybierz wersje bez ciasta – makowiec japoński. Wilgotne i delikatne ciasto uzyskasz poprzez dodatek jabłek, zarówno w postaci musu, jak i kawałków pokrojonych w kostkę.

Jeżeli przygotowujesz ciasto na szybko, użyj gotowej masy makowej, jednak nic nie przebije tej domowej z ręcznie zmielonym makiem.

Piernik

Planując wyjątkowe ciasto na święta przemyśl wcześniejsze przygotowanie piernika dojrzewającego, inaczej staropolskiego, który wykonasz na 6 lub 4 tygodnie przed Wigilią.

Jeżeli przeoczyłaś ten moment i szukasz przepisu na szybko, wybierz spośród tego na piwie lub z miodem. Osoby z nietolerancją pokarmową również mogą cieszyć się smakami bożonarodzeniowymi – rozwiązaniem jest piernik bez jajek, bezglutenowy lub wegański, który smakuje równie pysznie!

Jeżeli co roku masz problem czym przełożyć piernik, wystarczy wykorzystać jedna z najprostszych wersji z powidłami śliwkowymi. Chcesz, aby wypiek był delikatny i wilgotny? Sprawdź wersję piernika z jabłkami, które dobrze utrzymują wilgoć w cieście.

Sernik

Tradycyjny sernik królewski to jeden z najczęstszych wyborów na święta – kruche ciemne ciasto ze spodem. Jeżeli wolisz bardziej piankowe i puszyste wersje, wystarczy wybrać przepis na sernik wiedeński lub z rosą z dodatkiem bezy. W przypadku ciast bez pieczenia najlepiej sprawdzi się treściwy sernik Chatka Baba Jagi, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Wersja z klasycznym spodem i kratką to sernik krakowski, jeden z popularniejszych na czele z tym gotowanym.

Istotne jest, aby podczas przygotowywania deseru sprawdzić, który ser twarogowy wybrać, aby dodać mniej masła lub kogla-mogla. Konsystencja jest ważna w przypadku, gdy nie chcemy zagęszczać sera mąka ziemniaczana lub kisielem.

Sprawdź poniżej nasze przepisy na tradycyjne wigilijne potrawy! Życzymy smacznego!

Przepis Magdy Gessler: kaszotto z grzybami
Przepis Magdy Gessler: kaszotto z grzybami
Pewnie wiele razy jadłaś risotto - może na Gwiazdkę spróbujesz przygotować kaszotto z grzybami?
Przepis Magdy Gessler: kotlety z karpia
Przepis Magdy Gessler: kotlety z karpia
Nie lubisz w czasie wigilijnej wieczerzy wydłubywać ości? Kotlety rybne według przepisu Magdy Gessler to potrawa stworzona dla ciebie! Sprawdź!
Przepis Magdy Gessler: ryba na słodko
Przepis Magdy Gessler: ryba na słodko
Karp na słodko to naprawdę oryginalny przepis na świątecznego karpia!
Ryba po grecku
Ryba po grecku
Wbrew swojej nazwie ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji!
Przepis Magdy Gessler: zielone pierogi z pstrągiem
Przepis Magdy Gessler: zielone pierogi z pstrągiem
Świąteczne pierogi w nietypowej odsłonie!
Sałatka śledziowa na święta
Sałatka śledziowa na święta
Warstwowa przekąska: apetyczna sałatka śledziowa!
Wigilijna zupa grzybowa
Wigilijna zupa grzybowa
Zupa grzybowa to tradycyjnie jedna z 12 świątecznych potraw!
Roladki z łososia
Roladki z łososia
Idealne nie tylko na świąteczny stół!
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Sprawdzony przepis!
Wigilijny barszczyk z kołdunami
Wigilijny barszczyk z kołdunami
Należy go przyrządzić dzień przed Wigilią!
Przepis Magdy Gessler: gołąbki z kaszy i grzybów
Przepis Magdy Gessler: gołąbki z kaszy i grzybów
Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Wigilijne uszka z grzybami
Wigilijne uszka z grzybami
Uszka z grzybami niezastąpiony dodatek do świątecznego barszczu!
Kapusta postna duszona
Kapusta postna duszona
Aromatyczna - z suszonymi grzybami, cebulą i pyszną zasmażką.
Wigilijne łamańce z makiem
Wigilijne łamańce z makiem
Tradycyjny deser wigilijny, specjalność kuchni polskiej.
Śledziowe roladki z papryką
Śledziowe roladki z papryką
Śledzie są na świątecznym stole niezastąpione - może w formie maleńkiej przekąski?
Świąteczny makowiec
Świąteczny makowiec
Bez tego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt!
Świąteczny barszcz czerwony
Świąteczny barszcz czerwony
Nieodłączny element wigilijnego menu!
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Świąteczne last minute - szybki przepis na pierogi wigilijne!
Przepis Magdy Gessler: luksusowy bigos
Przepis Magdy Gessler: luksusowy bigos
Świąteczny bigos nie musi być nudny! Co powiesz na wersję z... ogórkami?
Przepis Magdy Gessler: pstrąg w cieście
Przepis Magdy Gessler: pstrąg w cieście
Ciekawa inspiracja na świąteczne danie - ryba zapiekana w pysznym cieście!
Przepis Magdy Gessler: miętowa ryba
Przepis Magdy Gessler: miętowa ryba
Świąteczne potrawy świetnie smakują również w nietypowej odsłonie - sprawdź propozycję Magdy Gessler.
Przepis Magdy Gessler: ryba po toruńsku
Przepis Magdy Gessler: ryba po toruńsku
Tradycyjny przepis na rybę - idealna na świąteczny stół! Karp z bakaliami na słodko.
Przepis Magdy Gessler: zupa rybna
Przepis Magdy Gessler: zupa rybna
Aromatyczna zupa, idealna na świąteczny stół!
Zapiekany karp
Zapiekany karp
Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia - ciekawą alternatywą jest karp zapiekany w serze.
Świąteczna ryba faszerowana
Świąteczna ryba faszerowana
Ryba faszerowana to pyszna świąteczna przekąska, której nie może zabraknąć na stole. Koniecznie sprawdź, jak ją przygotować!
Kompot wigilijny z suszonych owoców
Kompot wigilijny z suszonych owoców
Idealnym uzupełnieniem świątecznego menu jest pachnący kompot!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (17)
/2 miesiące temu
dzięki za potrawy wigilijne - dużo fajnych przepisów!
/8 miesięcy temu
wiele spośród wigilijnych potraw jest wykwintnych i smacznych, nie często mam możliwość jeść chociażby karpia, którego uwielbiam! pierogi z kapustą... obłędne w smaku, szczególnie te mojej babciu :)
/rok temu
nienawidzę wigilijnego żarcia. nic tam nie ma do jedzenia a przecież "musisz spróbować wszystkiego".
POKAŻ KOMENTARZE (14)