Sezon na domowe przetwory trwa aż pół roku - pierwsze z nich możemy przygotowywać już w maju, a ostatnie nawet w listopadzie. Pozostałe 5 miesięcy to czas, żeby do woli cieszyć się zamkniętym w słoikach i butelkach smakiem wiosny, lata i jesieni. Zapoznaj się z kalendarzem przetworów domowych i sprawdź, kiedy je przygotowywać.
Spis treści:
- Kalendarz przetworów w kwietniu
- Kalendarz przetworów w maju
- Kalendarz przetworów w czerwcu
- Lipcowe przetwory
- Kalendarz przetworów w sierpniu
- Wrześniowe przetwory
- Przetwory w październiku
- Przetwory w listopadzie
Kalendarz przetworów w kwietniu
Kwiecień to pierwszy miesiąc, w którym można rozpocząć przygotowywanie przetworów. Wiosna dopiero się rozpoczyna, ale kwiecień to według kalendarza przetworów najlepszy czas na zbieranie soku z brzozy. Sok z brzozy na zimę najlepiej zamrozić lub zrobić nalewkę z soku brzozowego.
W kwietniu mogą powstawać też przetwory z czosnku niedźwiedziego takie jak np. kiszony czosnek niedźwiedzi, pesto z czosnku niedźwiedziego, czy nalewka z czosnku niedźwiedziego.
Kalendarz przetworów w maju
O ile wiosna nie przychodzi zbyt późno (zdarzają się przecież lata, kiedy jeszcze w połowie kwietnia leży śnieg), już w maju możesz próbować świeżych warzyw i owoców, a także konserwować je za pomocą różnych przetworów. Ten miesiąc to najlepsza pora na przygotowywanie smakołyków z:
- kwiatów dzikiej róży,
- szparagów,
- rabarbaru,
- mniszka lekarskiego, potocznie zwanego mleczem,
- młodego szczawiu,
- młodej botwiny,
- pędów sosny,
- pokrzywy.
Sprawdź nasze przepisy na majowe przetwory:
Dżem z rabarbaru - przepis
Konfitura z dzikiej róży - przepis
Nalewka z dzikiej róży - przepis
Gorzkie wino mniszkowe - przepisMarynowane szparagi
fot. Przetwory w maju - szparagi/ Adobe Stock, Pixel-Shot
Kalendarz przetworów w czerwcu
W czerwcu w naszych sercach niepodzielnie królują truskawki. Ponieważ sezon na nie trwa niestety dość krótko, warto zachować ich smak w rozmaitych przetworach truskawkowych. Również sezon na buraki trwa w czerwcu pełną parą. Jeśli wiosna jest ciepła, czasem lipcowe warzywa i owoce pojawiają się już w czerwcu. Istnieją więc pewne odstępstwa od normy, ale na ogół w tym miesiącu można przygotowywać przetwory z:
- czereśni,
- truskawek,
- kurek,
- poziomek,
- buraków,
- koperku,
- szpinaku,
- kalafiora.
Cały czas można przygotowywać przetwory ze szparagów, botwiny i trochę dojrzalszego szczawiu. Czerwiec to też początek przetworów z ogórków, warto zrobić pierwsze ogórki małosolne.
Sprawdź nasze przepisy na czerwcowe przetwory:
Dżem czereśniowy - przepis
Dżem z truskawek - przepis
Konfitura z poziomek i brandy - przepis
Winny kompot poziomkowy - przepis
Nalewka z buraków - przepis
Konfitura z buraków i migdałów - przepis
Czereśniowy kompot - przepis
fot. Przetwory w czerwcu - truskawki/ Adobe Stock, Pixel-Shot
Lipcowe przetwory
Lipiec to szczyt sezonu warzywno-owocowego, warto więc skorzystać z jego obfitości. Sezon na ogórki warto wykorzystać do przygotowania ogórków kiszonych i konserwowych lub tzw. ogórków krokodylków. Królową lipcowych przetworów jest cukinia i porzeczki. Oprócz tego, według kalendarza przetworów domowych, w lipcu przygotujesz pyszności z:
- moreli,
- borówek amerykańskich,
- jeżyn,
- jagód,
- pierwszych malin,
- agrestu,
- porzeczek czarnych, białych i czerwonych,
- kurek,
- brzoskwiń,
- pierwszych śliwek,
- wiśni,
- bakłażana,
- cukinii,
- fasolki szparagowej,
- ogórków,
- papierówek.
Możesz postawić też na mniej znane przetwory ze świdośliwy.
Sprawdź nasze pomysły na lipcowe przetwory:
Ogórki konserwowe - przepis
Ogórki kiszone - przepis
Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Dżem jagodowy - przepis
Dżem agrestowy - przepis
Kompot agrestowy - przepis
Dżem wiśniowy - przepis
Dżem morelowy - przepis
Konfitury z czarnych porzeczek - przepis
Kompot z agrestu i porzeczek - przepis
fot. Przetwory w lipcu - cukinia/ Adobe Stock, Pixel-Shot
Kalendarz przetworów w sierpniu
Sierpień to nadal czas wytężonej pracy dla tych, którzy chcą zapełnić swoją spiżarnię pysznościami. Robi się wtedy przetwory z aronii, papryki na zimę, renklod i najintensywniej przetwarza się pomidory. W kalendarzu przetworów domowych przychodzi pora na:
- dereń,
- pomidory,
- pomidorki koktajlowe,
- przetwory z buraków,
- aronię,
- pierwsze jabłka,
- maliny,
- mirabelki,
- patisony,
- pierwsze gruszki,
- pierwsze grzyby,
- przetwory z renklod,
- śliwki.
Większość dostępnych w lipcu owoców też można przetwarzać jeszcze w sierpniu. To dalej dobry czas na przetwory z jeżyn, borówek, jagód, malin czy przetwory z dużych cukinii.
Sprawdź nasze przepisy na sierpniowe przetwory:
Ocet jabłkowy - przepis
Konfitura malinowo-pomidorowa - przepis
Dżem jabłkowo-gruszkowy - video
Patisony marynowane - przepis
Przetwory z malin - konfitura z malin
Dżem z zielonych pomidorów - przepis
Szybki ketchup pomidorowy - przepis
Łagodna nalewka malinowa - przepis
Dżem malinowo-czekoladowy - przepis
fot. Przetwory w sierpniu - pomidory koktajlowe/ Adobe Stock, Artem Shadrin
Wrześniowe przetwory
Jakie przetwory można przygotować we wrześniu? Mimo że szczyt sezonu mija, nadal warto przygotowywać rozmaite przetwory, dżemy i syropy. Wrzesień to kulminacja pory grzybowej i czas na przetwory z grzybów! W tym miesiącu zrobisz pyszności z:
- gruszek,
- głogu,
- śliwek,
- jabłek,
- winogron,
- brzoskwiń,
- czarnego bzu,
- papryki,
- grzybów,
- jarzębiny.
To też dobry moment na rozpoczęcie przetwarzania orzechów, np. robienie orzechówki, nalewki z orzecha włoskiego czy suszenie orzechów na zimę.
Sprawdź nasze przepisy na wrześniowe przetwory:
Opieńki marynowane - przepis
Nalewka z owoców leśnych - przepis
Galaretka z jarzębiny - przepis
Gruszki w rozmarynie - przepis
Gruszki w occie - video
Dżem z żółtych śliwek - przepis
Powidła śliwkowe - przepis
Konfitura śliwkowo-bananowa - przepis
Kompot z gruszek - przepis
Dżem jabłkowy z czosnkiem - przepis
Wino z winogron domowej roboty - przepis
Konfitura z winogron - przepis
Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie?
Grzyby w occie - przepis
fot. Przetwory wrześniowe - grzyby/ Adobe Stock, Artem Shadrin
Przetwory w październiku
Październik zdecydowanie powinien upłynąć pod znakiem kiszenia kapusty i przetworów z pigwy! Ten miesiąc to schyłek sezonu warzywno-owocowego, ale według kalendarza przetworów domowych, w październiku warto przygotować smakołyki z:
- dyni,
- żurawiny,
- grzybów,
- dzikiej róży,
- pigwy,
- pigwowca,
- mini kiwi,
- kapusty,
- aronii,
- późnych jabłek i gruszek.
Sprawdź przepisy na październikowe przetwory:
Kiszona kapusta - przepis
Nalewki z pigwy - 3 najlepsze przepisy
Marmolada pigwowa - przepis
Pigwa marynowana - przepis
Powidła śliwkowo-dyniowe - przepis
fot. Przetwory w październiku - pigwa/ Adobe Stock, Artem Shadrin
Przetwory w listopadzie
Listopad kończy sezon robienia domowych przetworów. Gdy pogoda jest sprzyjająca, w tym miesiącu zrobisz jeszcze ostatnie przetwory z aronii, dzikiej róży i przetwory z dyni, np.
Ketchup z dyni - przepisDżem z dyni - przepis
fot. Przetwory w listopadzie - dynia/ Adobe Stock, anastasiia agafonova
Artykuł pierwotnie opublikowany 29.07.2014.