kalendarium przetworów, kalendarz robienia przetworów domowych fot. Fotolia

Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory

Chociaż przetwory kojarzą nam się z jesienią, tak naprawdę należy je robić już od maja!
Weronika Kwaśniak / 29.07.2014 15:16
kalendarium przetworów, kalendarz robienia przetworów domowych fot. Fotolia

Sezon na domowe przetwory trwa aż przez pół roku - pierwsze z nich możemy przygotowywać już w maju, a ostatnie nawet w listopadzie. Pozostałe sześć miesięcy to czas, żeby do woli cieszyć się zamkniętym w słoikach i butelkach smakiem wiosny, lata i jesieni. Do robienia tych pyszności chyba nie musimy nikogo namawiać! Warto jednak zapoznać się z kalendarium przetworów domowych i sprawdzić, kiedy je przygotowywać.

Przetwory w maju

O ile wiosna nie przychodzi zbyt późno (zdarzają się przecież lata, kiedy jeszcze w połowie kwietnia leży śnieg), już w maju możesz próbować świeżych warzyw i owoców, a także konserwować je za pomocą różnych przetworów. Ten miesiąc to najlepsza pora na przygotowywanie smakołyków z:
  • kwiatów dzikiej róży,
  • szparagów,
  • rabarbaru,
  • mniszka lekarskiego, potocznie zwanego mleczem,
  • młodego szczawiu.

Sprawdź nasze przepisy na majowe przetwory:

Czerwcowe przetwory

W czerwcu w naszych sercach niepodzielnie królują truskawki. Ponieważ sezon na nie trwa niestety dość krótko, warto zachować ich smak w rozmaitych przetworach. Jeśli wiosna jest ciepła, czasem lipcowe warzywa i owoce pojawiają się już w czerwcu. Istnieją więc pewne odstępstwa od normy, ale na ogół w tym miesiącu można przygotowywać przetwory z:
  • czereśni,
  • truskawek,
  • kurek,
  • poziomek,
  • buraków,
  • koperku,
  • szpinaku.

Sprawdź nasze przepisy na czerwcowe przetwory:

Lipcowe przetwory

Lipiec to szczyt sezonu warzywno-owocowego, warto więc skorzystać z jego obfitości. W lipcu przygotujesz przetwory z:
  • moreli,
  • jeżyn,
  • jagód,
  • pierwszych malin,
  • agrestu,
  • porzeczek,
  • kurek,
  • brzoskwiń,
  • pierwszych śliwek,
  • wiśni,
  • bakłażana,
  • cukinii,
  • fasolki szparagowej,
  • ogórków.

Sprawdź nasze pomysły na lipcowe przetwory:

Sierpniowe przetwory

Ten miesiąc to nadal czas wytężonej pracy dla tych, którzy chcą zapełnić swoją spiżarnię pysznościami. W kalendarium przetworów domowych przychodzi pora na:
  • pomidory,
  • pierwsze jabłka,
  • maliny,
  • mirabelki,
  • patisony,
  • pierwsze gruszki,
  • pierwsze grzyby,
  • śliwki.

Sprawdź nasze przepisy na sierpniowe przetwory:

Wrześniowe przetwory

Jakie przetwory można przygotować we wrześniu? Mimo że szczyt sezonu mija, nadal warto przygotowywać rozmaite przetwory. Wrzesień to kulminacja pory grzybowej! W tym miesiącu zrobisz pyszności z:
  • gruszek,
  • śliwek,
  • jabłek,
  • winogron,
  • papryki,
  • grzybów,
  • jarzębiny.

Sprawdź nasze przepisy na wrześniowe przetwory:

Kalendarium przetworów na październik

Październik zdecydowanie powinien upłynąć pod znakiem kiszenia kapusty! Ten miesiąc to schyłek sezonu warzywno-owocowego, ale warto przygotować przetwory z:
  • dyni,
  • grzybów,
  • pigwy,
  • kapusty,
  • późnych jabłek i gruszek.

Sprawdź przepisy na październikowe przetwory:

Przetwory w listopadzie

Listopad kończy sezon robienia domowych przetworów. Gdy pogoda jest sprzyjająca, w tym miesiącu zrobisz jeszcze ostatnie przetwory z dyni.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (12)
/04.12.2017 15:59
Ja poleciłabym konfiturę carską figa z makiem i moją ukochaną konfiturę pigwa z imbirem w miodzie! Pyszne! To jest niesamowity mix smaków, nie ma takich nigdzie indziej!!
/02.11.2017 09:28
A które konfitury Eterno polecacie?
/01.10.2017 23:09
A czego tu się wstydzić? Każdy kupuje to co lubi. Akurat znam produkty eterno i naprawdę są pyszne. Nie każdy ma czas, żeby gotować. Jak ktoś siedzi w domu z dzieckiem to czasu jest więcej. A ja pracuję po 12 godzin i wole sobie kupić sprawdzone jedzonko niż stać przy garnkach po nocy.
POKAŻ KOMENTARZE (9)