Składniki:
- 2 kg małych ogórków
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli kamiennej
- główka czosnku
- duża łodyga kopru do kiszenia
- łyżka ziela angielskiego
- łyżka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki gorczycy
- chrzan
Przygotowanie:
- Wodę wlej do garnka, zagotuj z solą. Ostudź. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie ułóż ciasno w przygotowanych, wyparzonych słoikach.
- Do słoików wsyp po kilka ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu i po 1/4 łyżeczki gorczycy.
- Ząbki czosnku obierz, włóż po kilka do słoików razem z kawałkiem łodygi kopru i kawałkiem korzenia chrzanu. Zalej ostudzoną wodą z solą. Słoiki z ogórkami zakręć i odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 3 tygodnie.