Co zrobić z dużej cukinii, jeśli jest już przejrzała? Wówczas najczęściej ma grubą skórkę i widoczne, duże pestki. Na szczęście przerośnięta cukinia świetnie sprawdza się do wielu dań. Zobacz, co możesz z niej zrobić.
Spis treści:
Co zrobić z dużej cukinii: placki cukiniowe
Placki z cukinii to pyszny pomysł na obiad i kolację. Podane z gęstym sosem tzatziki lub musem warzywnym to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.
Składniki:
- duża cukinia,
- średnia cebula,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- jajko,
- dowolne przyprawy,
- łyżka oleju lub oliwy.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, osusz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Jeśli skórka jest bardzo gruba, możesz wcześniej obrać cukinię.
- Następnie cukinię posól i przełóż ją do miski i postaw naczynie lekko pod kątem, aby woda z cukinii mogła spłynąć – dzięki temu łatwiej będzie ją odlać.
- Miskę odstaw na ok. 25 minut. Po tym czasie odlej wodę, dodaj przyprawy oraz olej.
- Dodaj pokrojoną w drobną kostkę lub startą na grubych oczkach cebulę.
- Następnie dodaj jajko i mąkę, a następnie całość wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze mąki.
- Na patelni rozgrzej oliwę lub olej, a następnie wykładaj po łyżce masy. Smaż kilka minut z każdej strony.
- Podawaj z sosem i świeżymi przyprawami.
fot. Co zrobić z dużej cukinii: placki z cukinii/Adobe Stock, Максим Слесарчук
Co zrobić z cukinii: faszerowana cukinii
Jeśli cukinia jest już przejrzała i ma twardą skórkę, możesz ją nafaszerować. To świetny pomysł na danie główne lub przekąskę.
Składniki:
- duża cukinia,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 100 g białego ryżu lub dowolnej kaszy,
- kilka pieczarek,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- bazylia,
- słodka papryka,
- szczypta chilli (opcjonalnie),
- 100 g tartego sera.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, a następnie zasyp cukinię solą, podlej olejem i włóż do piekarnika na ok. 25-30 minut (temp. 180 stopni).
- W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż chwilę na rozgrzanym oleju.
- Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Kiedy zmiękną i lekko się podduszą, dodaj miąższ z cukinii.
- Przykryj patelnię i duś przez kilkanaście minut. Pilnuj, aby nic nie przywierało i żeby woda nie odparowała (dolewaj do jakiś czas, jeśli jest taka potrzeba).
- Ryż lub kaszę ugotuj do miękkości i dodaj do farszu.
- Dodaj przecier pomidorowy, a na koniec dopraw do smaku.
- Cukinię wyjmij z piekarnika i chwilę ostudź. Jeśli w “łódeczce” zebrała się woda, odlej ją.
- Następnie wypełnij każdą połówkę farszem i posyp żółtym serem.
- Włóż do piekarnika jeszcze na ok. 10 minut.
fot. Co zrobić z dużej cukinii: faszerowana cukinia/Adobe Stock, irina
Co zrobić z dużej cukinii: zupa-krem z cukinii
Zupa-krem idealnie sprawdza się w upalne dni. Możesz podać ją z kleksem śmietany albo z kawałkami sera pleśniowego.
Składniki:
- duża cukinia (ok. 800-1000 g),
- 600 ml bulionu,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- sól i pieprz,
- dowolne przyprawy,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Możesz wcześniej ją obrać, jeśli uznasz, że skórka jest już za gruba.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym maśle, a następnie dodaj cukinię.
- Smaż jeszcze chwilę, aż całość się zrumieni i przełóż do rondelka.
- Zalej bulionem i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu.
- Następnie lekko ostudź gotową zupę i zblenduj na gładko.
- Podawaj ze śmietaną lub serem pleśniowym oraz prażonymi pestkami.
fot. Co zrobić z dużej cukinii: zupa-krem/Adobe Stock, Ildi
Co zrobić z dużej cukinii: ketchup z cukinii
Co zrobić z dużej cukinii? Aromatyczne przetwory! Ketchup z cukinii to doskonała alternatywa dla klasycznego sosu pomidorowego.
Składniki:
- ok. kilogram cukinii,
- 3 średnie cebule,
- łyżka soli,
- 120 ml octu spirytusowego lub jabłkowego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie),
- 350 g przecieru pomidorowego,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i obierz ze skórki. Odetnij też końcówki.
- Tak przygotowane warzywo zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski.
- Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz sól. Całość wymieszaj, przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia dodaj ocet i przyprawy. Wymieszaj całość i przełóż do rondelka.
- Dodaj przecier pomidorowy i gotuj ok. 15 minut bez przykrycia – całość musi zgęstnieć.
- Następnie lekko ostudź i zblenduj na gładki krem.
- Przełóż do czystych, wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
fot. Co zrobić z dużej cukinii: ketchup cukiniowy/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA
Czytaj także:
Fit pizzerka z cukinii
Czy cukinię można jeść na surowo
Frytki z cukinii