co zrobić z dużej cukinii fot. Adobe Stock, Jérôme Rommé

Co zrobić z dużej cukinii, która już przejrzała? Zobacz nasze propozycje

Co zrobić z dużej cukinii? Twarda skóra, widoczne pestki i lekko gorzki smak? Jeszcze nic straconego! Możesz przygotować aromatyczną zupę-krem, placuszki albo... przetwory. Jeśli nie znasz jeszcze patentu na ketchup z cukinii, koniecznie sprawdź naszą propozycję. Co jeszcze można zrobić z przejrzałej cukinii?
/ 28.07.2022 05:56
co zrobić z dużej cukinii fot. Adobe Stock, Jérôme Rommé

Co zrobić z dużej cukinii, jeśli jest już przejrzała? Wówczas najczęściej ma grubą skórkę i widoczne, duże pestki. Na szczęście przerośnięta cukinia świetnie sprawdza się do wielu dań. Zobacz, co możesz z niej zrobić.

Spis treści:

  1. Placki z cukinii
  2. Faszerowana cukinia
  3. Zupa-krem z cukinii
  4. Ketchup z cukinii

Co zrobić z dużej cukinii: placki cukiniowe

Placki z cukinii to pyszny pomysł na obiad i kolację. Podane z gęstym sosem tzatziki lub musem warzywnym to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.

Składniki:

  • duża cukinia,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • jajko,
  • dowolne przyprawy,
  • łyżka oleju lub oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, osusz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Jeśli skórka jest bardzo gruba, możesz wcześniej obrać cukinię.
  2. Następnie cukinię posól i przełóż ją do miski i postaw naczynie lekko pod kątem, aby woda z cukinii mogła spłynąć – dzięki temu łatwiej będzie ją odlać.
  3. Miskę odstaw na ok. 25 minut. Po tym czasie odlej wodę, dodaj przyprawy oraz olej.
  4. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę lub startą na grubych oczkach cebulę.
  5. Następnie dodaj jajko i mąkę, a następnie całość wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze mąki.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej, a następnie wykładaj po łyżce masy. Smaż kilka minut z każdej strony.
  7. Podawaj z sosem i świeżymi przyprawami.

co zrobić z dużej cukinii placki z cukinii
fot. Co zrobić z dużej cukinii: placki z cukinii/Adobe Stock, Максим Слесарчук

Co zrobić z cukinii: faszerowana cukinii

Jeśli cukinia jest już przejrzała i ma twardą skórkę, możesz ją nafaszerować. To świetny pomysł na danie główne lub przekąskę.

Składniki:

  • duża cukinia,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 100 g białego ryżu lub dowolnej kaszy,
  • kilka pieczarek,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • słodka papryka,
  • szczypta chilli (opcjonalnie),
  • 100 g tartego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, a następnie zasyp cukinię solą, podlej olejem i włóż do piekarnika na ok. 25-30 minut (temp. 180 stopni).
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż chwilę na rozgrzanym oleju.
  3. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Kiedy zmiękną i lekko się podduszą, dodaj miąższ z cukinii.
  4. Przykryj patelnię i duś przez kilkanaście minut. Pilnuj, aby nic nie przywierało i żeby woda nie odparowała (dolewaj do jakiś czas, jeśli jest taka potrzeba).
  5. Ryż lub kaszę ugotuj do miękkości i dodaj do farszu.
  6. Dodaj przecier pomidorowy, a na koniec dopraw do smaku.
  7. Cukinię wyjmij z piekarnika i chwilę ostudź. Jeśli w “łódeczce” zebrała się woda, odlej ją.
  8. Następnie wypełnij każdą połówkę farszem i posyp żółtym serem.
  9. Włóż do piekarnika jeszcze na ok. 10 minut.

co zrobić z dużej cukinii faszerowana cukinia
fot. Co zrobić z dużej cukinii: faszerowana cukinia/Adobe Stock, irina

Co zrobić z dużej cukinii: zupa-krem z cukinii

Zupa-krem idealnie sprawdza się w upalne dni. Możesz podać ją z kleksem śmietany albo z kawałkami sera pleśniowego.

Składniki:

  • duża cukinia (ok. 800-1000 g),
  • 600 ml bulionu,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • dowolne przyprawy,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Możesz wcześniej ją obrać, jeśli uznasz, że skórka jest już za gruba.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym maśle, a następnie dodaj cukinię.
  3. Smaż jeszcze chwilę, aż całość się zrumieni i przełóż do rondelka.
  4. Zalej bulionem i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu.
  5. Następnie lekko ostudź gotową zupę i zblenduj na gładko.
  6. Podawaj ze śmietaną lub serem pleśniowym oraz prażonymi pestkami.

co zrobić z dużej cukinii zupa-krem z cukinii
fot. Co zrobić z dużej cukinii: zupa-krem/Adobe Stock, Ildi

Co zrobić z dużej cukinii: ketchup z cukinii

Co zrobić z dużej cukinii? Aromatyczne przetwory! Ketchup z cukinii to doskonała alternatywa dla klasycznego sosu pomidorowego.

Składniki:

  • ok. kilogram cukinii,
  • 3 średnie cebule,
  • łyżka soli,
  • 120 ml octu spirytusowego lub jabłkowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie),
  • 350 g przecieru pomidorowego,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i obierz ze skórki. Odetnij też końcówki.
  2. Tak przygotowane warzywo zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski.
  3. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz sól. Całość wymieszaj, przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Następnego dnia dodaj ocet i przyprawy. Wymieszaj całość i przełóż do rondelka.
  5. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj ok. 15 minut bez przykrycia – całość musi zgęstnieć.
  6. Następnie lekko ostudź i zblenduj na gładki krem.
  7. Przełóż do czystych, wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

co zrobić z dużej cukinii ketchup z cukinii
fot. Co zrobić z dużej cukinii: ketchup cukiniowy/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Czytaj także:
Fit pizzerka z cukinii
Czy cukinię można jeść na surowo
Frytki z cukinii