Przetwory z malin - konfitura z malin

dżem malinowy z jabłkami fot. Kasia Bukowska
Konfitura z malin jest świetna zarówno do herbaty, jak i do deserów czy naleśników!
Weronika Kwaśniak / 09.09.2017 12:45
dżem malinowy z jabłkami fot. Kasia Bukowska

Przygotowanie łącznie – 30 min
Gotowanie łącznie – ok. 2 godz.
Kalorie 250 kcal/100 g produktu

Przepis na 7 słoików konfitury z malin (po 1/4 l):

  • 1 kg malin
  • 2 kg cukru

Sposób wykonania konfitury z malin:

  1. Maliny przebierz, umyj, osącz i osusz, rozsypując pojedynczą warstwą na papierowym ręczniku kuchennym. Odstaw w chłodne miejsce, by całkowicie wyschły i się nie pogniotły.
  2. Do płaskiego, szerokiego rondla wlej 2 szklanki wody i wsyp 2 kg cukru. Ugotuj gęsty syrop (do nitki) i odszumuj. Wsyp przygotowane maliny i szybko doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw z ognia i ostudź. Gotowanie i studzenie powtórz jeszcze dwukrotnie przez 2 kolejne dni. Następnie smaż jeszcze konfitury na małym ogniu 30 minut, potrząsając co jakiś czas rondlem, dopóki drobne pesteczki nie wypłyną na wierzch. Pestki dokładnie zbierz łyżką cedzakową lub małym sitkiem.
  3. Konfiturę odszumuj i odstaw na 24 godziny. Włóż do wygotowanych lub wyprażonych słoików i szczelnie zamknij wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami. Przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Przepis z "Pani domu"

Zobacz też video z przepisem na dżem jabłkowo-gruszkowy:



 

Sprawdź inne przepisy na przetwory z malin:

Redakcja poleca

REKLAMA