Świdośliwa to stosunkowo mało znany owoc - a szkoda, bo to prawdziwy superfood (możesz przeczytać artykuł naszej dietetyczki Ani: świdośliwa a cukrzyca). Jeśli masz krzewy świdośliwy na swojej działce, zachowaj ich smak na zimowe miesiące pod postacią przetworów. Mamy 3 przepisy na przetwory ze świdośliwy.
Spis treści:
Dżem ze świdośliwy
Składniki:
- 450 g cukru,
- cytryna,
- 600 g owoców świdośliwy.
Sposób przygotowania:
- Owoce świdośliwy przebierz i umyj.
- Wsyp do dużego garnka. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zobaczysz że zaczną puszczać sok. Możesz zalać świdośliwę odrobiną wody, aby nie przywarła do dna garnka.
- Z cytryny wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.
- Dodaj do owoców. Zasyp cukrem.
- Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając - najlepiej przez 20-25 minut.
- Wrzący dżem ze świdośliwy przekładaj do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 10 minut.
fot. Przetwory ze świdośliwy - dżem/Adobe Stock, Matthias
Dżem ze świdośliwy i jabłek
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 kg owoców świdośliwy,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce świdośliwy przebierz i umyj.
- Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki.
- Świdośliwę wrzuć do garnka, gotuj na małym ogniu, aż zacznie puszczać sok. Możesz zalać ją odrobiną wody.
- Po 20-25 minutach do świdośliwy dodaj kawałki jabłek i cukier.
- Gotuj, aż masa zacznie wrzeć. Co chwilę mieszaj.
- Gotuj przez 40 minut, czasem mieszając.
- Gorący dżem ze świdośliwy i jabłek przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez 10 minut. Pyszne przetwory ze świdośliwy gotowe.
fot. Przetwory ze świdośliwy - dżem z jabłek i świdośliwy/Adobe Stock, Heike Rau
Nalewka ze świdośliwy
Składniki:
- 1 kg świdośliwy,
- 1 kg cukru,
- 1 l wódki.
Sposób przygotowania:
- Owoce świdośliwy przebierz i umyj. Odsącz z nadmiaru wody.
- Zasyp cukrem, wymieszaj.
- Zalej spirytusem, odstaw na miesiąc w słoneczne miejsce. Co kilka dni potrząsaj słojem.
- Po miesiącu nalewkę ze świdośliwy przefiltruj przez kilkakrotnie złożoną gazę. Teraz nalewka powinna leżakować - będzie dobra do spożycia po 2 miesiącach, ale im dłuższe leżakowanie, tym lepiej.
Zobacz więcej przepisów na letnie przetwory:

Nalewka z moreli - sprawdzony przepis na trunek pachnący latem

Wino z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis babci Irenki na letni trunek

Mus z czerwonej porzeczki na zimę. Zamknij smak lata w słoikach

Jak zrobić jagody w syropie? Poznaj przepis idealny

Kiszony arbuz: wypróbuj nasz nietypowy przepis na pyszne przetwory z arbuza

Dżem z arbuza jest słodki i pyszny. Ten przepis to hit lata

Nalewka z arbuza - lekki i orzeźwiający przepis: nie tylko na lato

Wino z malin to aromatyczny alkohol, bardzo prosty w przygotowaniu. Zobacz przepis

Sok z borówek to skarbnica cennych antyoksydantów. Przygotuj go na zimę

Nalewka z jagody kamczackiej - prosty przepis na trunek, który ma nieocenione właściwości zdrowotne
