Dżem agrestowy - sprawdzony przepis na pyszny dżem z agrestu

Dżem agrestowy jest słodko-kwaśny w smaku i idealnie pasuje do drożdżowego ciasta i razowego pieczywa z białym serem. Do jego przygotowania potrzebujesz kilogram owoców.
Weronika Kwaśniak / 17.07.2020 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem agrestowy - sprawdzony przepis na pyszny dżem z agrestu fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg agrestu,
  • 100 ml wody,
  • 500 g cukru.
Przygotowanie:

Tradycyjny przepis na dżem agrestowy opiera się na kilogramie owoców, połowie kilograma cukru i odrobinie wody - ma wtedy zrównoważony, słodko-kwaśny smak. Jeśli chcesz urozmaicić smak agrestu, możesz dodać do niego również pomarańcze lub kiwi.

Przetwory z agrestu tak samo pyszne wychodzą zarówno z czerwonych, jak i zielonych owoców.

  1. Agrest oczyść z ogonków, umyj i 2/3 owoców przełóż do dużego garnka.
  2. Owoce rozgnieć tłuczkiem i zasyp cukrem. Odstaw na 2-3 godziny.
  3. Do miazgi z agrestu dodaj wodę i całość doprowadź do wrzenia.
  4. Do przetworu dodać pozostałą 1/3 owoców (w całości) i gotuj, aż agrest się rozgotuje i zniknie piana.
  5. Wyparzone słoiki wypełnij gorącym dżemem agrestowym, zamknij i pasteryzuj w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Więcej przepisów na domowe dżemy:
Przepis na dżem z jagód
Przepis na dżem z czerwonej porzeczki
Przepis na dżem z borówki amerykańskiej
Przepis na dżem z malin

DRUKUJ PRZEPIS