
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 100 ml wody,
- 500 g cukru.
Przygotowanie:
Tradycyjny przepis na dżem agrestowy opiera się na kilogramie owoców, połowie kilograma cukru i odrobinie wody - ma wtedy zrównoważony, słodko-kwaśny smak. Jeśli chcesz urozmaicić smak agrestu, możesz dodać do niego również pomarańcze lub kiwi.
Przetwory z agrestu tak samo pyszne wychodzą zarówno z czerwonych, jak i zielonych owoców.
- Agrest oczyść z ogonków, umyj i 2/3 owoców przełóż do dużego garnka.
-
Owoce rozgnieć tłuczkiem i zasyp cukrem. Odstaw na 2-3 godziny.
-
Do miazgi z agrestu dodaj wodę i całość doprowadź do wrzenia.
-
Do przetworu dodać pozostałą 1/3 owoców (w całości) i gotuj, aż agrest się rozgotuje i zniknie piana.
- Wyparzone słoiki wypełnij gorącym dżemem agrestowym, zamknij i pasteryzuj w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Więcej przepisów na domowe dżemy:
Przepis na dżem z jagód
Przepis na dżem z czerwonej porzeczki
Przepis na dżem z borówki amerykańskiej
Przepis na dżem z malin