Składniki:
- 1 kg dojrzałego agrestu,
- 100 ml wody,
- 500 g cukru.
Przygotowanie:
- Agrest oczyść z ogonków, umyj i 2/3 owoców przełóż do dużego garnka.
-
Owoce rozgnieć tłuczkiem i zasyp cukrem. Odstaw na 2-3 godziny.
-
Do miazgi z agrestu dodaj wodę i całość doprowadź do wrzenia.
-
Do przetworu dodać pozostałą 1/3 owoców (w całości) i gotuj, aż agrest się rozgotuje i zniknie piana.
- Wyparzone słoiki wypełnij gorącym dżemem agrestowym, zamknij i pasteryzuj w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Jak długo gotować dżem z agrestu?
Dżem z agrestu powinien gotować się na wolnym ogniu ok. 20-30 minut. Łatwo sprawdzić, czy dżem czy konfitura z agrestu jest już gotowa. Małą łyżeczką nabierz "kapkę" dżemu, a potem przełóż na talerzyk. Przechyl go i zobacz, czy dżem spływa bardzo powoli albo wcale. Jeśli jeszcze jest dość płynny, musisz jeszcze pogotować.
Tradycyjny przepis na dżem agrestowy opiera się na kilogramie owoców, połowie kilograma cukru i odrobinie wody - ma wtedy zrównoważony, słodko-kwaśny smak.
Właściwości zdrowotne agrestu sprawiają, że jest to świetny pomysł na urozmaicenie letnich przekąsek, przetworów czy śniadań na słodko.
fot. Dżem z agrestu/Adobe Stock, fazeful
Co dodać do dżemu z agrestu?
Przetwory z agrestu tak samo pyszne wychodzą zarówno z czerwonych, jak i zielonych owoców.
Jeśli chcesz urozmaicić smak dżemu, możesz dodać do niego kawałki cytrusów. Świetnie sprawdzą się soczyste pomarańcze i mandarynki. Dobrym pomysłem będzie też dorzucenie kilku niewielkich owoców kiwi. Dzięki temu gotowy dżem będzie jeszcze bardziej orzeźwiający i kwaskowaty.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.07.2020.
Czytaj także:
Wino z agrestu
Pleśniak z agrestem
Agrest: ze skórką czy bez?