Składniki:
- 2,5 kg poszatkowanej białej kapusty
- 3 startej na tarce marchewki
- 4 dag soli (najlepiej morskiej)
- po 2 łyżeczki ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- szklanka oleju
Przygotowanie:
- W kamionkowym garnku ułóż warstwami poszatkowaną kapustę i startą marchew, przesypując je solą, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.
- Dodaj listki laurowe. Ubijaj mocno, aby kapustę zakrył powstały sok.
- Przykryj małym talerzykiem i dociąż np. wyszorowanym dokładnie kamieniem lub ciężką puszką. Odstaw na 5 dni.
- Następnie lekko zamieszaj i odstaw na kolejne 3 dni. Przełóż kapustę do słoików, polej olejem, zamknij i pasteryzuj 20 minut.
- Podawaj jako dodatek do obiadu lub użyj do przygotowania kapuśniaku.
Zobacz też:
Przepis na sprawdzoną kapustę zasmażaną Surówka z białej kapusty do obiadu