Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag śliwek
- 50 dag agrestu
- 50 dag moreli
- 50 dag malin
- 250 ml soku z malin lub porzeczek
- 1,5 kg cukru
- 50 ml kirszu lub brandy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem wieloowocowy: smakowity przysmak ze śliwek, moreli, agrestu i malin!
- W garnku ułóż warstwami owoce i cukier.
- Wlej sok, przykryj i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Następnie na wolnym ogniu doprowadź owoce do wrzenia, od czasu do czasu potrząsając bardzo delikatnie garnkiem.
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
- Dokładnie odszumuj i gotuj przez 20-25 minut lub do czasu, aż konfitury zaczną krzepnąć.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut.
- Dodaj do owocowej masy kirsz lub brandy i wymieszaj.
- Konfiturę przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków i mocno zamknij.