Pesto z czosnku niedźwiedziego to jeden z popularniejszych przetworów z tego wiosennego skarbu lasu. Nie bez powodu, bo jest bardzo smaczne i zdrowe. Właściwości czosnku niedźwiedziego są bardzo cenne - to niezwykle zdrowa roślina. Pesto z czosnku niedźwiedziego zachwyci każdego miłośnika włoskiej pasty pesto i wyraźnych smaków.
Spis treści:
- Tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego
- Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi
- Tanie pesto z czosnku niedźwiedziego ze słonecznikiem i serem
- Pesto z czosnku niedźwiedziego bez blendowania
- Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego do słoików?
- Pesto z czosnku niedźwiedziego - z czym jeść?
Tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego
Najprostszy klasyczny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego w wersji przypominającej włoskie pesto z bazylii, z orzechami pinii i parmezanem.
Składniki:
- 100 g czosnku niedźwiedziego,
- 50 g orzechów pinii,
- 20 g twardego tartego sera, np. parmezanu,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj liście czosnku niedźwiedziego.
- Orzechy pinii podpraż na suchej patelni.
- Wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu przełóż do blendera lub moździerza.
- Utrzyj składniki, tworząc masę, w której dalej znajdują się drobinki sera i nieprzetarte liście.
- Przełóż pesto do słoików lub wykorzystaj od razu w kuchni.
fot. Tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami pinii i serem/ Adobe Stock, Elena Schweitzer
Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi
Pesto z czosnku niedźwiedziego możesz zrobić też z orzechami włoskimi — to najzdrowsze orzechy, które dodają dodatkowych walorów smakowych i zdrowotnych pesto.
Składniki:
- 75 g czosnku niedźwiedziego,
- 70 g obłupanych orzechów włoskich,
- 130 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie.
- Posiekaj czyste liście czosnku niedźwiedziego i przełóż je do blendera.
- Umieść w blenderze podprażone orzechy i 100 ml oliwy z oliwek.
- Blenduj do uzyskania zadowalającej konsystencji pesto.
- Posól i dopraw pesto pieprzem. Przełóż je do słoiczka i dolej pozostałą oliwę, by odciąć dopływ powietrza.
- Przechowuj pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi w lodówce.
fot. Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi/ Adobe Stock, la_vanda
Tanie pesto z czosnku niedźwiedziego ze słonecznikiem i serem
Najtańsza wersja pesto z czosnku niedźwiedziego: zamiast droższych orzechów, korzystasz z tańszych pestek słonecznika. Oliwa z oliwek może być tu zastąpiona nierafinowanym olejem rzepakowym. Sprawdzi się dowolny twardy ser, niekoniecznie parmezan lub grana padano.
Składniki:
- 100 g czosnku niedźwiedziego,
- 50 g pestek słonecznika,
- 130 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- 30 g twardego sera, np. cheddar, ementaler, parmezan.
Sposób przygotowania:
- Czosnek niedźwiedzi oczyść i posiekaj na drobniejsze kawałki.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni do zarumienienia.
- Czosnek niedźwiedzi umieść w blenderze z pestkami słonecznika i połową oleju.
- Blenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dodaj resztę oleju i tary ser.
- Dopraw pesto solą.
- Przełóż do słoika lub spożywaj na świeżo.
fot. Pesto z czosnku niedźwiedziego ze słonecznikiem i serem do słoika/ Adobe Stock, exclusive-design
Pesto z czosnku niedźwiedziego bez blendowania
Ten przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego wymaga dokładnego posiekania liści, ale nie wymaga ich blendowania i korzystania z blendera. Powstające pesto jest idealne jako dodatek do kanapek, np. do kanapek z hummusem.
Składniki:
- 100 g czosnku niedźwiedziego,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj bardzo drobno czyste liście czosnku niedźwiedziego tak, jak siekałabyś natkę pietruszki do rosołu.
- Przygotuj słoik.
- Na dnie słoika umieść 1/4 siekanych listków czosnku niedźwiedziego. Dociśnij je mocno do dna np. za pomocą kuli do ucierania ciasta, łyżki lub tłuczka do ziemniaków.
- Posól liście szczyptą soli i zalej 1/4 oliwy z oliwek.
- Powtórz czynność z kolejnymi porcjami czosnku niedźwiedziego.
- Na wierzchu słoika wlej grubszą warstwę oliwy, by przykryła liście - zapobiegnie to ich pleśnieniu.
fot. Wegańskie pesto z czosnku niedźwiedziego bez blendowania/ Adobe Stock, exclusive-design
Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego do słoików?
Każde gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego z powyższych przepisów może być umieszczone w słoikach. Żeby pesto z czosnku niedźwiedziego nie zepsuło się, pilnuj kilku zasad:
- Na wierzchu pesto z czosnku niedźwiedziego powinna znajdować się warstwa oleju lub oliwy - dodawaj ją po każdym korzystaniu z pesto. Zapobiega pleśnieniu pesto.
- Używaj czystych i wyparzonych słoików do przechowywania pesto.
- Dokładnie oczyść liście czosnku niedźwiedziego przed ich wykorzystaniem do stworzenia pesto. Możesz też liście czosnku moczyć w wodzie z sodą, by lepiej pozbyć się zanieczyszczeń.
- Każdorazowo, korzystając z pesto z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuj świeżą łyżeczkę.
- Przechowuj pesto z czosnku niedźwiedziego w słoiku w lodówce.
Ile czasu można przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego?
Według oficjalnych wytycznych domowe pesto z czosnku niedźwiedziego w lodówce można przechowywać maksymalnie 5 dni. Po tym czasie naraża się na zatrucie bakteriami jadu kiełbasianego. Nie zużyjesz pesto z czosnku niedźwiedziego w tym czasie? Zamroź je, a przedłużysz możliwy czas przechowywania nawet do 12 miesięcy.
Zapasteryzowane i zakonserwowane sklepowe pesto z czosnku niedźwiedziego można trzymać poza lodówką.
Pesto z czosnku niedźwiedziego - z czym jeść?
Pesto z czosnku niedźwiedziego możesz jeść z:
- chlebem - jako dodatek zamiast masła, albo jako główny składnik kanapki;
- makaronem - w daniach, w których korzystasz z pesto z bazylii;
- kaszą - jako dodatek smakowy do ugotowanej kaszy;
- omletem lub naleśnikami - jako smaczne nadzienie lub dodatek.
Pesto z czosnku niedźwiedziego to bardzo uniwersalny składnik w kuchni, który możesz wykorzystać do dań obiadowych, wytrawnych śniadań, a także kolacji przez cały rok. Możesz stosować też pesto z czosnku niedźwiedziego jak fit sos czosnkowy np. do dań z grilla.
Czytaj także:
Kto nie powinien jeść czosnku niedźwiedziego? Przeciwwskazania mogą dotyczyć każdego
Czosnek niedźwiedzi – jak uprawiać go w ogrodzie i kiedy najlepiej zbierać
Pesto z rukoli - przepis na wyrazisty dodatek do makaronu