Pesto z czosnku niedźwiedziego – 4 przepisy, które podbiją Twoje podniebienie. Wiosenne kulinarne odkrycie

Elena Schweitzer.jpeg fot. Adobe Stock, Elena Schweitzer
Najprostsze pesto z czosnku niedźwiedziego zrobisz zaledwie z 3 składników. Potrzebujesz: liści czosnku niedźwiedziego, oliwy lub oleju i dowolnych orzechów, lub pestek. Możesz wzbogacić pesto z czosnku niedźwiedziego, dodając do niego twardy ser, sól lub pieprz. Pesto z czosnku niedźwiedziego dobrze przechowywać w słoiku w lodówce, do 4 dni. Po tym czasie trzeba je zamrozić.
/ 08.04.2023 05:27
Elena Schweitzer.jpeg fot. Adobe Stock, Elena Schweitzer

Pesto z czosnku niedźwiedziego to jeden z popularniejszych przetworów z tego wiosennego skarbu lasu. Nie bez powodu, bo jest bardzo smaczne i zdrowe. Właściwości czosnku niedźwiedziego są bardzo cenne - to niezwykle zdrowa roślina. Pesto z czosnku niedźwiedziego zachwyci każdego miłośnika włoskiej pasty pesto i wyraźnych smaków.

Spis treści:

  1. Tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego
  2. Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi
  3. Tanie pesto z czosnku niedźwiedziego ze słonecznikiem i serem
  4. Pesto z czosnku niedźwiedziego bez blendowania
  5. Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego do słoików?
  6. Pesto z czosnku niedźwiedziego - z czym jeść?

Tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego

Najprostszy klasyczny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego w wersji przypominającej włoskie pesto z bazylii, z orzechami pinii i parmezanem.

Składniki:

  • 100 g czosnku niedźwiedziego,
  • 50 g orzechów pinii,
  • 20 g twardego tartego sera, np. parmezanu,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj liście czosnku niedźwiedziego.
  2. Orzechy pinii podpraż na suchej patelni.
  3. Wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu przełóż do blendera lub moździerza.
  4. Utrzyj składniki, tworząc masę, w której dalej znajdują się drobinki sera i nieprzetarte liście.
  5. Przełóż pesto do słoików lub wykorzystaj od razu w kuchni.

tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego
fot. Tradycyjne pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami pinii i serem/ Adobe Stock, Elena Schweitzer

Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi

Pesto z czosnku niedźwiedziego możesz zrobić też z orzechami włoskimi — to najzdrowsze orzechy, które dodają dodatkowych walorów smakowych i zdrowotnych pesto.

Składniki:

  • 75 g czosnku niedźwiedziego,
  • 70 g obłupanych orzechów włoskich,
  • 130 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie.
  2. Posiekaj czyste liście czosnku niedźwiedziego i przełóż je do blendera.
  3. Umieść w blenderze podprażone orzechy i 100 ml oliwy z oliwek.
  4. Blenduj do uzyskania zadowalającej konsystencji pesto.
  5. Posól i dopraw pesto pieprzem. Przełóż je do słoiczka i dolej pozostałą oliwę, by odciąć dopływ powietrza.
  6. Przechowuj pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi w lodówce.

pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi
fot. Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi/ Adobe Stock, la_vanda

Tanie pesto z czosnku niedźwiedziego ze słonecznikiem i serem

Najtańsza wersja pesto z czosnku niedźwiedziego: zamiast droższych orzechów, korzystasz z tańszych pestek słonecznika. Oliwa z oliwek może być tu zastąpiona nierafinowanym olejem rzepakowym. Sprawdzi się dowolny twardy ser, niekoniecznie parmezan lub grana padano.

Składniki:

  • 100 g czosnku niedźwiedziego,
  • 50 g pestek słonecznika,
  • 130 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • 30 g twardego sera, np. cheddar, ementaler, parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek niedźwiedzi oczyść i posiekaj na drobniejsze kawałki.
  2. Ser zetrzyj na tarce.
  3. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni do zarumienienia.
  4. Czosnek niedźwiedzi umieść w blenderze z pestkami słonecznika i połową oleju.
  5. Blenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  6. Dodaj resztę oleju i tary ser.
  7. Dopraw pesto solą.
  8. Przełóż do słoika lub spożywaj na świeżo.

pesto z czosnku niedźwiedziego do słoika
fot. Pesto z czosnku niedźwiedziego ze słonecznikiem i serem do słoika/ Adobe Stock, exclusive-design

Pesto z czosnku niedźwiedziego bez blendowania

Ten przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego wymaga dokładnego posiekania liści, ale nie wymaga ich blendowania i korzystania z blendera. Powstające pesto jest idealne jako dodatek do kanapek, np. do kanapek z hummusem.

Składniki:

  • 100 g czosnku niedźwiedziego,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj bardzo drobno czyste liście czosnku niedźwiedziego tak, jak siekałabyś natkę pietruszki do rosołu.
  2. Przygotuj słoik.
  3. Na dnie słoika umieść 1/4 siekanych listków czosnku niedźwiedziego. Dociśnij je mocno do dna np. za pomocą kuli do ucierania ciasta, łyżki lub tłuczka do ziemniaków.
  4. Posól liście szczyptą soli i zalej 1/4 oliwy z oliwek.
  5. Powtórz czynność z kolejnymi porcjami czosnku niedźwiedziego.
  6. Na wierzchu słoika wlej grubszą warstwę oliwy, by przykryła liście - zapobiegnie to ich pleśnieniu.

wegańskie pesto z czosnku niedźwiedziego
fot. Wegańskie pesto z czosnku niedźwiedziego bez blendowania/ Adobe Stock, exclusive-design

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego do słoików?

Każde gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego z powyższych przepisów może być umieszczone w słoikach. Żeby pesto z czosnku niedźwiedziego nie zepsuło się, pilnuj kilku zasad:

  • Na wierzchu pesto z czosnku niedźwiedziego powinna znajdować się warstwa oleju lub oliwy - dodawaj ją po każdym korzystaniu z pesto. Zapobiega pleśnieniu pesto.
  • Używaj czystych i wyparzonych słoików do przechowywania pesto.
  • Dokładnie oczyść liście czosnku niedźwiedziego przed ich wykorzystaniem do stworzenia pesto. Możesz też liście czosnku moczyć w wodzie z sodą, by lepiej pozbyć się zanieczyszczeń.
  • Każdorazowo, korzystając z pesto z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuj świeżą łyżeczkę.
  • Przechowuj pesto z czosnku niedźwiedziego w słoiku w lodówce.

Ile czasu można przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego?

Według oficjalnych wytycznych domowe pesto z czosnku niedźwiedziego w lodówce można przechowywać maksymalnie 5 dni. Po tym czasie naraża się na zatrucie bakteriami jadu kiełbasianego. Nie zużyjesz pesto z czosnku niedźwiedziego w tym czasie? Zamroź je, a przedłużysz możliwy czas przechowywania nawet do 12 miesięcy.

Zapasteryzowane i zakonserwowane sklepowe pesto z czosnku niedźwiedziego można trzymać poza lodówką.

Pesto z czosnku niedźwiedziego - z czym jeść?

Pesto z czosnku niedźwiedziego możesz jeść z:

  • chlebem - jako dodatek zamiast masła, albo jako główny składnik kanapki;
  • makaronem - w daniach, w których korzystasz z pesto z bazylii;
  • kaszą - jako dodatek smakowy do ugotowanej kaszy;
  • omletem lub naleśnikami - jako smaczne nadzienie lub dodatek.

Pesto z czosnku niedźwiedziego to bardzo uniwersalny składnik w kuchni, który możesz wykorzystać do dań obiadowych, wytrawnych śniadań, a także kolacji przez cały rok. Możesz stosować też pesto z czosnku niedźwiedziego jak fit sos czosnkowy np. do dań z grilla.

Czytaj także:
Kto nie powinien jeść czosnku niedźwiedziego? Przeciwwskazania mogą dotyczyć każdego
Czosnek niedźwiedzi – jak uprawiać go w ogrodzie i kiedy najlepiej zbierać
Pesto z rukoli - przepis na wyrazisty dodatek do makaronu

Redakcja poleca

REKLAMA