Nalewka z dzikiej róży - przepis na domową nalewkę

Nalewka z dzikiej róży pachnie i smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, zbieranych tuż po pierwszych przymrozkach.
Małgorzata Machnicka / 02.09.2020 06:23
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z dzikiej róży - przepis na domową nalewkę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • 300 g cukru,
  • 750 ml spirytusu 95%,
  • 500 ml wódki 40%.
Przygotowanie:

Nalewka z dzikiej róży wzmacnia ogranizm, dzięki ogromnej ilości świetnie przyswajalnej witaminy C. Zbawiennie wpływa również na nasze nerki i cały układ pokarmowy.

Do nalewki należy zbierać owoce po pierwszych przymrozkach. W naszym przepisie występuje tylko z cukrem i alkoholem, ale możesz dodać do niej również miód i goździki.  

  1. Owoce dzikiej róży oczyść, usuń nasiona, umyj, osusz. Każdy z nich ponakłuwaj wykałaczką, aby szybciej puściły sok.
  2. Włóż do słoja, zasyp cukrem i postaw w ciepłym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie potrząsać słojem.
  3. Po 2 tygodniach wlej cały alkohol, zakręć słój i zostaw na następne 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając.
  4. Zlej, przecedź i przelej do mniejszych butelek.
  5. Po 2 miesiącach nalewka z dzikiej róży nadaje się do picia.

Więcej przepisów na domowe nalewki:
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Przepis na nalewkę z brzoskwiń
Przepis na nalewkę z derenia
Przepis na nalewkę z aronii

DRUKUJ PRZEPIS