Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek, dużych, dojrzałych, ale twardych- 1 kg cukru
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Z cukru i wody ugotuj syrop.
2. Owoce umyj, usuń szypułki, suche resztki kwiatowe możesz pozostawić, wrzuć porzeczki do wrzącego syropu, następnie odstaw, aby przestygły.
3. 3 razy w kilkugodzinnych odstępach doprowadzaj je tylko do wrzenia i zdejmuj wytwarzającą się na powierzchni pianę. Nie przedłużaj gotowania, bo wtedy porzeczki tracą sok, stają się twarde i niesmaczne.
4. Przygotowane konfitury przełóż do wyjałowionych słoików, zamknij je i przechowuj w chłodnym miejscu.
2. Owoce umyj, usuń szypułki, suche resztki kwiatowe możesz pozostawić, wrzuć porzeczki do wrzącego syropu, następnie odstaw, aby przestygły.
3. 3 razy w kilkugodzinnych odstępach doprowadzaj je tylko do wrzenia i zdejmuj wytwarzającą się na powierzchni pianę. Nie przedłużaj gotowania, bo wtedy porzeczki tracą sok, stają się twarde i niesmaczne.
4. Przygotowane konfitury przełóż do wyjałowionych słoików, zamknij je i przechowuj w chłodnym miejscu.