Składniki:
- 3 kg dojrzałych śliwek węgierek- 2 cytryny
- cukier (w zależności od potrzeb – dobrze słodkie śliwki nie wymagają cukru)
- kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Duży garnek wysmarować olejem, włożyć owoce. Dodać szklankę wody z sokiem wyciśniętym z cytryn. Smażyć godzinę na średnim ogniu, aż będą miękkie. Miękkie śliwki przekładać porcjami
na sitko i energicznie rozgniatać i przecierać, żeby zostały same skórki. Otrzymany mus przełożyć ponownie do garnka. Dodać obrany i drobniutko posiekany imbir, cynamon i ewentualnie cukier.
2. Powidła gotować na małym ogniu przez półtorej godziny, często mieszając, gdyż bardzo szybko przywierają do dna garnka. Gorące powidła przekładać do dokładnie umytych, wyparzonych i dobrze osuszonych słoików. Natychmiast zakręcać też wyparzonymi i dobrze osuszonymi zakrętkami. Odwracać. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
na sitko i energicznie rozgniatać i przecierać, żeby zostały same skórki. Otrzymany mus przełożyć ponownie do garnka. Dodać obrany i drobniutko posiekany imbir, cynamon i ewentualnie cukier.
2. Powidła gotować na małym ogniu przez półtorej godziny, często mieszając, gdyż bardzo szybko przywierają do dna garnka. Gorące powidła przekładać do dokładnie umytych, wyparzonych i dobrze osuszonych słoików. Natychmiast zakręcać też wyparzonymi i dobrze osuszonymi zakrętkami. Odwracać. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.