Składniki:
- 1 kg moreli, dojrzałych, ale jędrnych i twardych (mogą też być brzoskwinie)- pół szklanki wody
- 60 dag cukru
Przygotowanie:
1. Morele dokładnie umyj, osusz, oberwij ogonki, wyjmij pestki. Do garnka wlej wodę, wrzuć 1/4 moreli i rozgotuj, dodaj cukier i zagotuj.
2. Pozostałe morele pokrój na cząstki, dorzuć do garnka, podgotuj, odstaw na kilka godzin.
3. Powtórnie doprowadź dżem do wrzenia, gotuj, a kiedy zgęstnieje, napełnij nim wyjałowione słoiki, zakręć je, odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzyły i zamknęły. Gdy wystygną, odstaw w chłodne miejsce.
2. Pozostałe morele pokrój na cząstki, dorzuć do garnka, podgotuj, odstaw na kilka godzin.
3. Powtórnie doprowadź dżem do wrzenia, gotuj, a kiedy zgęstnieje, napełnij nim wyjałowione słoiki, zakręć je, odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzyły i zamknęły. Gdy wystygną, odstaw w chłodne miejsce.