Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg małych patisonów,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- cebula,
- marchew,
- czosnek,
- 400 ml octu,
- 1,5 l wody,
- 7 łyżek cukru,
- 5 łyżek soli.
Przygotowanie:
Patisony marynowane to apetyczna przekąska, która stanowi ciekawą alternatywę dla ogórków konserwowych. Jeśli lubisz przygotowywać nietypowe przetwory, to zdecydowanie przepis dla ciebie.
- 2 kilogramy małych patisonów umyj, włóż do słoików.
- Dodaj do każdego słoika po liściu laurowym, po 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu, po kawałku cebuli, pasku marchwi i po 2 ząbki czosnku.
- Zagotuj 1,5 litra wody z 400 ml octu, 7 łyżkami cukru i 5 łyżkami soli.
- Zalej słoiki gorącą zalewą.
- Pasteryzuj patisony marynowane przez 15 minut.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 19.08.2013
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Papryka konserwowa
Ogórki po żydowsku
Buraczki z papryką i cebulą na zimę