Wino z winogron - sprawdzony przepis na domowe wino

Wino z winogron jest proste w przygotowaniu. Podstawowy przepis składa się z 5 kilogramów owoców, 2 kilogramów cukru i 2 litrów wody.
Małgorzata Machnicka / 02.09.2020 09:33
DRUKUJ PRZEPIS
Wino z winogron - sprawdzony przepis na domowe wino fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 kg ciemnych winogron,
  • 2 kg cukru,
  • 2 l wody.

Potrzebny sprzęt:

  • gąsior,
  • mikser,
  • korek,
  • rurka (do fermentacji),
  • garnek,
  • butelki z korkami.
Przygotowanie:

Na wino z winogron domowej roboty wybieraj dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce z gładką, jednokolorową skórką - idealne będą te zbierane na początku września. 

Wino z winogron poza walorami smakowymi, ma również właściwości zdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ krążenia - zawiera całe mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu chroni przez chorobami serca.

  1. Winogrona umyj i poodrywaj szypułki.
  2. Owoce zmiażdż np. za pomocą miksera (można oczywiście zrobić to ręcznie) i przełóż do gąsiora.
  3. We wrzącej wodzie rozpuść cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Roztworem cukru zalej przygotowane w gąsiorze winogrona.  
  5. Na gąsior załóż korek z rurką do fermentacji.
  6. Po upływie mniej więcej 24 godzin wino z winogron zacznie fermentować, można zaobserwować „ruch" w gąsiorze.
  7. Kiedy wino przestanie się „poruszać", po upływie około miesiąca przelej je tak, aby wyrzucić owoce.
  8. Zlej wino z winogron ponownie do gąsiora.
  9. Na tym etapie dobrze jest sprawdzić smak, czy alkohol nie wymaga np. dosłodzenia (jeśli tak, odlej mniej więcej 1 litr wina, podgrzej i rozpuść w nim cukier, a następnie wlej z powrotem do gąsiora.
  10. Przechowuj wino w gąsiorze jeszcze przez około 45 dni.
  11. Po upływie tego czasu przelej wino z winogron do butelek i odstaw do leżakowania (najlepiej w piwnicy).
  12. Alkohol najsmaczniejszy będzie po upływie mniej więcej 2 lat.

Więcej przepisów na domowe wina:
Jak zrobić wino z wiśni?
3 przepisy na wino z jabłek
Wino z czarnej porzeczki

DRUKUJ PRZEPIS